Είναι ο έρωτας αντίδοτο της πρωτόγνωρης και αποστασιοποιημένης πραγματικότητας που βιώνουμε;

είναι-ο-έρωτας-αντίδοτο-της-πρωτόγνωρ

Η Ανδρομάχη Δαυλού και ο Άρης Γραικούσης «στήνουν» και περιοδεύουν ανά την Ελλάδα με τη Σπείρα Του Έρωτα μια μελοποιημένη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα ως αντίδοτο της πρωτόγνωρης και αποστασιοποιημένης πραγματικότητας που βιώνουμε.

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρομάχη Δαυλού και ο διακεκριμένος πιανίστας και μουσικός Άρης Γραικούσης ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης.

Εμείς με αφορμή την παράσταση αυτή μιλήσαμε με την Ανδρομάχη Δαυλού και είχαμε μαζί της μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%810
Μιλήστε μας για την παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα».

Η «Σπείρα του έρωτα» είναι μία ερωτική ιστορία. Παρακολουθούμε την διαχρονική γυναίκα που έζησε, ζει και υπάρχει στον δρόμο της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Την ανακαλύπτουμε μέσα από θεατρικά αποσπάσματα μονολόγους, ποίηση, επιστολές και ιστορικά γεγονότα. Ο συναισθηματικός κόσμος αυτής της γυναίκας κατατίθεται στη σκηνή μέσα από τα έργα των Σαπφώ, Βιτσέντζου Κορνάρου, Μολιέρου, Σαίξπηρ, Μπρέχτ και άλλων.

Η Σπείρα του Έρωτα όμως δεν είναι μία απλή εξιστόρηση μέσα από κείμενα. Περιλαμβάνει και έναν μουσικό περίπατο στην ιστορία, που δεν θα ήταν εφικτός αν δεν συμμετείχε στην παράσταση ο εξαιρετικός μουσικός και πιανίστας Άρης Γραικούσης, με τον οποίο έχω την τύχη να συνυπάρχω. Δικές του είναι οι επιλογές των μουσικών θεμάτων αλλά και η εντυπωσιακή ερμηνεία του. Μερικοί από τους συνθέτες όπου επέλεξε ο Άρης είναι οι: Γκλουκ, Σούμαν, Μπετόβεν, Κωνσταντινίδης και άλλοι.

Πώς πήρατε την απόφαση να ανεβάστε μία παράσταση σε αυτή την δύσκολη περίοδο;

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι αναγκαία στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως της περιόδου ή των δυσκολιών. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ζούμε έναν υποβιβασμό στην Τέχνη και η μόνη ελπίδα σε αυτή την κατάσταση είναι η ενεργή συμμετοχή μας στα πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα της τέχνης, την οποία επιδιώκω να υπηρετώ μέσα από το Θέατρο.

Πάνω στη σκηνή θα βρεθείτε με τον γνωστό πιανίστα Άρη Γραικούση. Ένας συνδυασμός λόγου και μουσικής. Πως θα γίνει αυτό το πάντρεμα

Η παράσταση από την πρώτη στιγμή στήθηκε με την λογική του λόγου και της μουσικής. Η ιδέα γεννήθηκε από τον έρωτα της Μουσικής για το Θέατρο και από το αρχέγονο σύμβολο της σπείρας που είναι σύμβολο ανανέωσης, αναγέννησης και ζωτικής δύναμης στη ζωή μας.

Ό έρωτας μέσα από το πέρασμα των αιώνων έχει πάρει διαφορετική μορφή;

Η ιστορία μπορεί να έχει εναλλαγές, τα συναισθήματα των ανθρώπων όμως δεν αλλάζουν. Ο έρωτας παραμένει κινητήριος δύναμη σημαντικών γεγονότων που έχουν άλλωστε διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Μην ξεχνάμε, ότι στην ελληνική Μυθολογία, πρώτα απ’ όλα υπήρξε ο Έρωτας, ο οποίος ήταν αυτογέννητος Θεός.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που δίνει επανεκκίνηση στον πολισμό.Είστε αισιόδοξη;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μετά τον τρίμηνο αποκλεισμό, αλλά και την γενικότερη απόσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία με τις συνέπειές της, αναζητούν ευκαιρίες για να βρίσκονται σε εκδηλώσεις. Πάντα βέβαια πρέπει να σεβόμαστε τους υγειονομικούς κανόνες που έχουν επιβληθεί, ώστε ασφαλώς να προσφέρεται η πολιτιστική ανάταση που αναζητούμε.

Ποιες ηρωίδες ερμηνεύετε στην παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα»;

Ξεκινώ με την Ευρυδίκη και συνεχίζω με την Θεοδώρα, την Αρετούσα, την Φιλουμένα Μαρτουράνο, ενώ η παράσταση συμπεριλαμβάνει και δύο διασκευασμένους ανδρικούς μονολόγους. Επίσης μία ερωτική επιστολή του Μπετόβεν και ποιήματα της Σαπφούς της Φρίντα Κάλο και του Μπρέχτ.

Ποια από τις παραπάνω ηρωίδες είναι η αγαπημένη σας και γιατί;

Η κάθε μία έχει την μοναδικότητά της και τη διαφορετικότητά της. Γι’ αυτό και τις διάλεξα άλλωστε. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια από αυτές, καθώς με ελκύει η κάθε μία με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Λατρεύω την γλυκύτητα του λόγου της Ιουλιέτας, τον δυναμισμό της Φιλουμένας και τον ρομαντισμό της Αρετούσας. Εκπληκτικός είναι όμως και ο ερωτισμός της επιστολής του Μπετόβεν. Κάθε σημείο της παράστασης είναι ξεχωριστό και το αγάπησα για διαφορετικούς λόγους. Έχω επιλέξει, αναλύσει και τελικά έχω συμπεριλάβει στο τελικό κείμενο, τα κομμάτια που με γοήτευσαν.

Το κοινό φεύγοντας από την παράσταση τι θα θέλατε να έχει αποκομίσει;

Εκείνο που θα θέλαμε ο Άρης κι εγώ, είναι ο θεατής μέσα από την παράσταση να επαναπροσδιορίσει τον έρωτα. Να κατανοήσει την σημασία της αγάπης και να θυμηθεί ξανά ότι οι άνθρωποι ερωτεύονταν, ερωτεύονται και θα συνεχίσουν να ερωτεύονται για πάντα.

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, οι θεατές μας πρέπει να ψυχαγωγηθούν. Θα ακούσουν εκπληκτικές μελωδίες και κείμενα, που ελπίζουμε ότι θα τους κάνουν να νοιώσουν ικανοποίηση και θα αποχωρήσουν με διάθεση για… έρωτα.

Info:

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» ,ώρα 21:00

Μεταφορά στο θέατρο με δημοτικό λεωφορείο από το σταθμό μετρό «Ηλιούπολη» από τις 20:30 έως τις 21:00,με επιστροφή μετά τη λήξη της παράστασης.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας ,ώρα 21:00

Παρασκευή 17 Ιουλίου

Παλαιό Ελαιουργείο ,Ελευσίνα ,υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, ώρα 21:00

Τετάρτη 22 Ιουλίου

Αρχαιολογικός Χώρος Μονής Δαφνίου, Χαϊδάρι, ώρα 21:00

Τετάρτη 29 Ιουλίου

Δημοτικό Θέατρο Κολωνού, ώρα 21:00

Σχετικά Άρθρα
%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ad%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b70
Λουκία Μιχαλοπούλου: «Βαριέμαι αφόρητα οτιδήποτε δεν έχει τη δυνατότητα να ανατραπεί»
Το αργεντίνικο πάθος συναντά το μοναχικό flamenco σε μία εκρηκτική χορευτική παράσταση!
Το αργεντίνικο πάθος συναντά το μοναχικό flamenco σε μία εκρηκτική χορευτική παράσταση!
Η μικρή Αμάλ διασχίζει την Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα της και κάνει στάση στην Ελλάδα
Η μικρή Αμάλ διασχίζει την Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα της και κάνει στάση στην Ελλάδα
Φένια Παπαδόδημα, πόσο ιαματική είναι μία ζωντανή παράσταση;
Φένια Παπαδόδημα, πόσο ιαματική είναι μία ζωντανή παράσταση;
%ce%bf-%ce%bc%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b5%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%ce%b9-%cf%89%cf%82-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b40
Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει ως μοναδικός «survivor»!
5 λόγοι για να δεις τον «Ορέστη» με τον Άρη Σερβετάλη και τη Μαίρη Μηνά
5 λόγοι για να δεις τον «Ορέστη» με τον Άρη Σερβετάλη και τη Μαίρη Μηνά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του