Παύλος Σιδηρόπουλος: 33 χρόνια χωρίς τον “πρίγκιπα” του ελληνικού ροκ και τον θυμόμαστε μέσα από τα τραγούδια του

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της γνωστής ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Σ’ αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης σ’ αυτόν του ρόκερ και του σκεπτικιστή. Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

Φέτος συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον θάνατό του, και όμως κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι είναι οι θαυμαστές του και τα τραγούδια του εξακολουθούν να εμπνέουν νέους δημιουργούς.

%cf%80%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-33-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd0

Η μουσική του πορεία

Ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το 7ινστο «Ο Ντάμης ο σκληρός».

Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».

Οι “Σπυριδούλα” και ο “Φλου”

Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου».

Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών. Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά.

%cf%80%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-33-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd2

Πέρασμα από κινηματογράφο και τηλεόραση

Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ’ αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.

%cf%80%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-33-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd4

“Οι Απροσαρμόστοι”

Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σ’ ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».

Το 1990 ο Παύλος Σιδηρόπουλος αντιμετωπίζει προβλήματα με το δεξί του χέρι που προφανώς από κάποιο πρόβλημα στα αγγεία παραλύει. Στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ευρισκόμενος στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο, πέφτει σε κώμα από υπερβολική χρήση ηρωίνης και αφήνει την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

%cf%80%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-33-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd6

Δισκογραφία

Το ξέσπασμα / O κόσμος τους (Zodiac, 1971)

Ο Γερο-Μαθιός (Zodiac, 1971)

Ο Ντάμης ο σκληρός/ Απογοήτευση (Zodiac, 1972)

Φλου (ΕΜΙ, 1978)

Εν λευκώ (ΕΜΙ, 1982)

Zorba the freak (ΕΜΙ,1985)

Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1987)

Χωρίς μακιγιάζ – Ζωντανή ηχογράφηση (MBI, 1989)

Άντε και καλή τύχη μάγκες (ΕΜΙ, 1991)

Τα μπλουζ του πρίγκηπα (MBI, 1992)

Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1993)

Εν αρχή ην ο λόγος (7η Διάσταση, 1994)

O Ασυμβίβαστος και Πέντε Σπάνια τραγούδια (Lyra, 1994)

Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση,1996)

Επιτυχίες (ΜΒΙ,1997)

Στιγμές (Δίφωνο, 1997)

Day after Day (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια, 2001)

Τα τραγούδια του Παύλου (EMI, 2002)

Ιδεολογία πέρα από ταμπέλες

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ήταν πέρα από τις στενές ιδεολογικές καταχωρήσεις και τις ταμπέλες του δεξιού, του αριστερού ή αναρχικού. Το έργο του δεν δίνει σίγουρες ιδεολογικές απαντήσεις, το αντίθετο, περισσότερο θέτει ερωτήματα, και περιγράφει αινιγματικές έως αδιέξοδες καταστάσεις. Ακόμη και τα ερωτικά του τραγούδια, είναι πολύπλοκα. Πάρτε για παράδειγμα το πιο γνωστό του «ερωτικό», το «Στην Κ.».

Όταν κάποιο βράδυ

θα σε ξυπνήσει απότομη η κραυγή σου

και τρέξεις στη μαμά σου να το πεις

κι εκείνη τρομαγμένη μες στο ψυγείο κλείσει τη φωνή σου

θα’ ναι αργά, μεσάνυχτα

και θα’ χεις κουραστεί

Ο αέναος αγώνας να φτάσει την ελευθερία

Φέτος συμπληρώνονται 29 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου

Η αξία, βρίσκεται στις εικόνες που φωτογραφίζουν την ελευθερία, άσχετα αν δεν μπορούν να την φτάσουν.

Ο Σιδηρόπουλος, μας δίνει εικόνες μιας φυλακής, ενώ παράλληλα περιγράφει έναν ιδεατό ουρανό ελευθερίας. Αν και το θέλει, δεν μπορεί να πλησιάσει αυτόν τον ουρανό, όπως ακριβώς ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που ζωγραφίζει την Έναστρη Νύχτα από το παράθυρο του ασύλου.

Η αξία, επίσης, βρίσκεται στα ερωτήματα που θέτει, πρώτα στον αδιέξοδο εαυτό του και ύστερα στην κοινωνία. Είναι πολύ σκληρό, για παράδειγμα, αλλά και πολύ αληθινό, το ερώτημα στο «Εν Κατακλείδι», για το τι έχουμε κάνει εμείς, ως κοινωνία, για να βοηθήσουμε όλα αυτά τα παιδιά που μπλέχτηκαν στα δίχτυα των ουσιών.

Ο σχετικός στίχος είναι

Κατά τ’ άλλα εσείς

που ‘σαστε υγιείς

και αξιοπρεπείς

βοηθήστε μας και λίγο

δώστε μας πνοή

στέγη και τροφή

μια ιδέα στεγανή

που να μην μπάζει κρύο

Από αυτή την άποψη, το έργο του Σιδηρόπουλου, είναι πολύτιμο.

Όχι μόνο, επειδή είναι μία προειδοποίηση τσουχτερή σαν χαστούκι για όποιον διανοηθεί να φλερτάρει με ουσίες, αλλά και επειδή είναι μία πηγή πληροφόρησης για όλους μας. Τα τραγούδια του δείχνουν την πραγματική διάθεση των απροσάρμοστων παιδιών, που δεν είναι υπόκοσμος, αλλά απόκοσμος. Και μας καλούν να βοηθήσουμε και όχι να καταφύγουμε στην εύκολη λύση των αστυνομικών μέτρων.

Τιμή στον Παύλο Σιδηρόπουλο από τους Απροσάρμοστους

Το συγκρότημά του, οι Απροσάρμοστοι, θα τιμήσουν την μνήμη του και φέτος. Όπως κάθε Δεκέμβρη, εδώ και 29 χρόνια, η «οικογένεια» (όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την μπάντα) του Παύλου Σιδηρόπουλου, οι Απροσάρμοστοι, δίνουν συναυλία στο κλαμπ Κύτταρο. Το live θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι Κυριάκος Δαρίβας: τύμπανα, Οδυσσέας Γαλανάκης: κιθάρα, και Αλέκος Αράπης: μπάσο, είναι τα εναπομείναντα μέλη του ιστορικού συγκροτήματος Απροσάρμοστοι, που μαζί με τον Βασίλη Πετρίδη (RIP) τον Λουκά Γκέκα (RIP) και μπροστάρη τον αξέχαστο Παύλο, άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στην ελληνική ροκ σκηνή.

Πηγή: sansimera.gr

Διαβάστε επίσης

Στη Βηθλεέμ στόλισαν μια διαφορετική φάτνη, με ισχυρό συμβολισμό

Στο workshop του Infowoman.gr (15/12) θα ανακαλύψουμε πώς θα “χτίσουμε” την αυτοπεποίθησή μας με στυλ!

Σχετικά Άρθρα
Γεωργία Αγγέλου LIVE: Μια βραδιά μουσικής ποικιλομορφίας και πάθους!
Γεωργία Αγγέλου LIVE: Μια βραδιά μουσικής ποικιλομορφίας και πάθους!
«Σασπένς»: Η Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά στη μουσική σκηνή Σφίγγα
«Σασπένς»: Η Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά στη μουσική σκηνή Σφίγγα
Σταύρος Ξαρχάκος: Όταν έκανε τον μαέστρο με τις βελόνες πλεξίματος της γιαγιάς του
Σταύρος Ξαρχάκος: Όταν έκανε τον μαέστρο με τις βελόνες πλεξίματος της γιαγιάς του
«Όλος ο κόσμος» του Γιώργου Τεντζεράκη στον Σταυρό του Νότου
«Όλος ο κόσμος» του Γιώργου Τεντζεράκη στον Σταυρό του Νότου
«A Little Nightmare Music»: Μία πρωτοποριακή παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε
«A Little Nightmare Music»: Μία πρωτοποριακή παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε
Η Μαρίνα Σπανού έρχεται μαζί με την κιθάρα και τους μουσικούς της να μοιραστεί τις καινούργιες της ιστορίες
Η Μαρίνα Σπανού έρχεται μαζί με την κιθάρα και τους μουσικούς της να μοιραστεί τις καινούργιες της ιστορίες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του