To Παγκόσμιο Κύπελλο Τιραμισού υπάρχει και ψάχνει… δοκιμαστές!

to-παγκόσμιο-κύπελλο-τιραμισού-υπάρχει

Όταν ακούμε Παγκόσμιο Κύπελλο, το μυαλό μας πάει αυτομάτως στο ποδόσφαιρο. Θα σκεφτόσασταν ποτέ στο άκουσμα των δύο αυτών λέξεων το τιραμισού;

Κι όμως υπάρχει «Μουντιάλ» Τιραμισού και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, με τους διαγωνιζόμενους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να παρασκευάσουν το πιο τέλειο τιραμισού.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Τιραμισού είναι ένα πρότζεκτ, το οποίο εκπονήθηκε και διοργανώνεται από την ιταλική ταξιδιωτική και τουριστική εταιρεία Twissen. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό μεταξύ ερασιτεχνών pastry chef, που διαγωνίζονται σε δύο κατηγορίες: της original συνταγής, δηλαδή τα κλασικά συστιατικά, και της δημιουργικής -με παραλλαγές και πολλή φαντασία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το καλύτερο τιραμισού στον κόσμο.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Τιραμισού θα διεξαχθεί στις 8 (προκριματικά), 9 (οι ημιτελικοί) και 10 Οκτωβρίου (τελικός) στην Piazza dei Signori του Τρεβίζο.

Και φυσικά ψάχνει… δοκιμαστές. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ζητά από απλούς πολίτες να κάνουν αίτηση ως κριτές – δοκιμαστές των δημιουργιών.

Συμπληρώνοντας μία φόρμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να παρευρεθούν στον διαγωνισμό, προκειμένου να δοκιμάσουν τα γλυκά των διαγωνιζομένων και να βαθμολογήσουν τα καλύτερα.

Και φυσικά, οι κριτές – πολίτες θα λάβουν μέρος εθελοντικά, ενώ δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για τη συμμετοχή τους.

Αν βρεθείτε προς Ιταλία μεριά, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ως κριτές. Εάν, μάλιστα, ζείτε εκεί και διαβάζετε αυτές τις γραμμές και «τό ‘χετε» με τη ζαχαροπλαστική, γιατί όχι να μην δοκιμάσετε την τύχη σας. 

Ένα γλυκό, μία ιστορία

Το τιραμισού είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία, η προέλευση του οποίου βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι (Friuli) και Βένετο (Veneto). Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι έχοντας μια βάση από μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα ) βρεγμένα με καφέ και καλύπτονται με κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Σε ορισμένες παραλλαγές, η κρέμα είναι επίσης αρωματισμένη με λικέρ.

Η συνταγή του τιραμισού δεν εμφανίζεται στα βιβλία πριν από τη δεκαετία του ’60. Αυτό επιτρέπει να υποθέσουμε ότι το τιραμισού, όπως γνωρίζουμε τώρα, είναι μια πρόσφατη συνταγή. Στοιχείο είναι η απουσία αναφοράς του γλυκού σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Το λεξικό της ιταλικής γλώσσας Sabatini Coletti κάνει την πρώτη αναφορά στο όνομά του το 1980.

Σύμφωνα με την παράδοση της ζαχαροπλαστικής, το τιραμισού έχει ομοιότητες με κάποια επιδόρπια, ιδίως με τη σαρλότ (charlotte), που αποτελείται από κρέμα  Βαυαρίας, η οποία περιβάλλεται από ένα στεφάνι σαβαγιάρ και καλύπτεται από γαρνιτούρα αγγλικής σούπας. Το γλυκό αυτό επίσης αποτελείται από στρώσεις σαβαγιάρ εμποτισμένα με ιταλικό λικέρ alchermes και/ή με το ιταλικό λικέρ rosolio και ζαχαροπλαστικής κρέμας.

Έχει ομοιότητες επίσης με το γλυκό Τορίνο, που αποτελείται από μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα στο λικέρ alchermes και στο λικέρ rosolio με ένα μείγμα από βούτυρο, κρόκους αυγού, ζάχαρη, γάλα, σκούρα σοκολάτα, και τη Βαυαρική Lombarda, με την οποία μοιάζει στην προετοιμασία και την παρουσία ορισμένων συστατικών, όπως τα μπισκότα και τους κρόκους αυγών. Στη βαυαρική, χρησιμοποιείται βούτυρο και rosolio (ή alkermes), αλλά όχι το τυρί μασκαρπόνε και ο καφές.

Ο ειδικός οινογαστρονόμος Giuseppe Maffioli, στο περιοδικό “Βιν Φριουλάνο: τριμηνιαίο περιοδικό για το κρασί, το κονιάκ, τη γαστρονομία και την ευρύτερη ανθρωπότητας της περιοχής του Βένετο” του 1981, αναφέρει την προετοιμασία του γλυκού προς το τέλος της δεκαετίας του εξήντα, στο εστιατόριο “Alle Beccherie” στο Τρεβίζο, που διοικείται από την οικογένεια Campeol, έργο του σεφ, σεφ ζαχαροπλαστικής ο οποίος είχε εργαστεί στη Γερμανία, ο Ρομπέρτο “Loly” Linguanotto, που ήθελε να αναπαράξει τα είδη των γλυκών που είχε δει στο εξωτερικό. Το όνομα του γλυκού στην περιοχή βένετο, ήταν “tiramesù” και, στη συνέχεια ιταλοποιήθηκε παίρνοντας την ονομασία “tiramisù”, αγαπήθηκε για τις θρεπτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες, ακόμα και αν κάποιοι κακοπροαίρετοι ισχυρίζονται ότι το όνομα οφείλεται στα αφροδισιακά αποτελέσματά του.

Ο Maffioli συμπεριέλαβε το τιραμισού στα γλυκά των Αψβούργων, ακόμη και αν, κατ ‘ ουσίαν, ορίζεται ως μια παραλλαγή της αγγλικής σούπας. Η διάδοσή της ραγδαία και στη Βένετο και σε όλη την Ιταλία. Ο Roberto Linguanotto, σε συνέντευξή του, αναφέρει ότι η πρώτη συνταγή προέρχεται από το “sbatudin”, ένα μείγμα χτυπημένο απο κρόκο αυγού με τη ζάχαρη, που χρησιμοποιείται συνήθως από αγροτικές οικογένειες ως τονωτικό, στην οποία προστέθηκε και το μασκαρπόνε. Μια συνταγή για τιραμισού μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο “Τα γλυκά του Βένετο” από τον Giovanni Capnist του 1983, ακόμη και αν το επιδόρπιο δεν αναφέρεται με το γνωστό όνομα.

Παρά το γεγονός αυτό, το Φρίουλι και η Βένετο, θα αμφισβητούνται για την πατρότητα του επιδορπίου.

Στις 17 Ιανουαρίου 2013, το τιραμισού ανακηρύχθηκε το επίσημο πιάτο της 6ης Παγκόσμιας Ημέρας της ιταλικής Κουζίνας.

Διαβάστε επίσης:

Το τιραμισού του Άκη Πετρετζίκη που θα θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά!

Cucina Amore Mio. Οι ερωτικές συνταγές του Έκτορα Μποτρίνι

Σχετικά Άρθρα
Tre Sorelle: Εκεί που η καλύτερη ιταλική πίτσα απογειώνεται με signature coctails!
Tre Sorelle: Εκεί που η καλύτερη ιταλική πίτσα απογειώνεται με signature coctails!
o-%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%b50
O Έκτορας Μποτρίνι αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο της Εθνικής Πινακοθήκης
%ce%bc%ce%af%ce%b1-34%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%86%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b1%cf%82-%ce%be%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%bd0
Μία 34χρονη Αφγανή πρόσφυγας ξετρελαίνει με τα ιρανικά γλυκά και το παγωτό σαφράν!
%cf%86%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%88%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%83%ce%ac%ce%bd-balik-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%b2%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bd0
Φρεσκοψημένα κρουασάν- ‘balik’ με αβοκάντο και αυγό ορτυκιού: Απολαύστε το πιο διάσημο brunch στο σπίτι σας!
5-%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ad%ce%b9%ce%bb-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf0
5 υπέροχα κοκτέιλ που θα απογειώσουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας!
%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b50
Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός ετοιμάζεται να «ανοίξει» τον Ιούνιο του 2021

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του