Μία υποβρύχια περιήγηση στο εντυπωσιακό υποβρύχιο μουσείο Καννών

μία-υποβρύχια-περιήγηση-στο-εντυπωσι

Η Γαλλία έχει πλέον το πρώτο Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης. Βρίσκεται έξω από το νησί Île Sainte Marguerite κοντά στην πόλη των Καννών και αποτελείται από έξι τρισδιάστατα μεγαλειώδη γλυπτά πορτρέτα, κατασκευασμένα από τσιμέντο από ουδέτερο pH που απεικονίζουν πορτραίτα ντόπιων που ζουν στις Κάννες, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για τον Βρετανό καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor για να δημιουργήσει τα υποβρύχια γλυπτά, τα οποία αποτελούν την πρώτη του εγκατάσταση στη Μεσόγειο. Τα γλυπτά βρίσκονται σε βάθος έως 3 μ. και ζυγίζουν περίπου 12 τόνους το καθένα.

Ο καλλιτέχνης κάλεσε 40 ντόπιους, των οποίων τα πρόσωπα αποτύπωσε σε γύψο, και στη συνέχεια επέλεξε τυχαία έξι πρόσωπα για τα γιγάντια υποβρύχια γλυπτά του. Το θέμα της μάσκας συνδέεται ευθέως με την ιστορία της νήσου Sainte-Margueritte, γνωστής ως τόπου φυλάκισης του «Ανθρώπου με το Σιδηρούν Προσωπείο».

Κάθε πορτραίτο ζυγίζει 10 τόνους, ενώ τα γλυπτά απευθύνονται κυρίως σε κολυμβητές που κάνουν καταδύσεις. «Δεν υπάρχει εισιτήριο. Απλά μπαίνεις στη βάρκα σου ή φέρνεις τον εξοπλισμό σου και τα ανακαλύπτεις μόνος σου» δήλωσε ο ντεΚάιρες Τέιλορ. Πρόκειται για ένα ασφαλές είδος τουρισμού, που πολλοί αποκαλούν «κοινωνικά αποστασιοποιημένο τουρισμό».

Στη θέση του Μουσείου υπήρχε χωματερή

Το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν τα γλυπτά ήταν προηγουμένως χωματερή καταλοίπων ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα.

Εκτός από τη δημιουργία ενός συναρπαστικού νέου καταδυτικού σημείου στην περιοχή για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, η εγκατάσταση αυτή ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση θαλάσσιας χλωρίδας και της πανίδας. Μάλιστα, πριν εγκαταστήσει τα γλυπτά του, ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να μαζέψει τα σκουπίδια από τον βυθό της θάλασσας. «Βρήκα παλιούς σωλήνες, παρατημένες μηχανές πλοίων, καλώδια. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παρανόηση ότι ο θαλάσσιος κόσμος είναι όμορφος, γεμάτος κοραλλιογενείς υφάλους. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι» ανέφερε ο καλλιτέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εισιτήριο. Φιλότεχνοι κολυμβητές με αναπνευστήρα και δύτες μπορούν να κολυμπήσουν ανάμεσα στα γλυπτά δωρεάν. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πλέον σκάφη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ασφαλή κολύμβηση και κατάδυση.

Αυτό δεν είναι το πρώτο υποβρύχιο project του Jason deCaires Taylor. Ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει υποβρύχιες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και τα έργα του είναι ουσιαστικά τεχνητοί ύφαλοι, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού οικοσυστήματος. Μάλιστα, η επόμενη υποβρύχια έκθεση του θα ανοίξει στην Κύπρο το καλοκαίρι.

Η εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από το Δημαρχείο των Καννών.

Σχετικά Άρθρα
"Ανησυχία": Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers
“Ανησυχία”: Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers
10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - Πλούσιο το επετειακό πρόγραμμα του 2023
10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Πλούσιο το επετειακό πρόγραμμα του 2023
Εγκαίνια για το νέο χώρο Sissi’s Art Room και της έκθεσης MYTHO|PLASMA του Χρήστου Κατσίνη
Εγκαίνια για το νέο χώρο Sissi’s Art Room και της έκθεσης MYTHO|PLASMA του Χρήστου Κατσίνη
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Κορυφαίες στιγμές της Τελετής Έναρξης
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Κορυφαίες στιγμές της Τελετής Έναρξης
H Photoglobe γιορτάζει τη διαφορετικότητα με την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών
H Photoglobe γιορτάζει τη διαφορετικότητα με την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών
"Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες": Παράταση για την έκθεση με εικόνες Νεομαρτύρων της ελληνικής Εκκλησίας
“Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες”: Παράταση για την έκθεση με εικόνες Νεομαρτύρων της ελληνικής Εκκλησίας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του