Όταν ένα σαλόνι ομορφιάς, γίνεται καταφύγιο για καταπιεσμένες γυναίκες

Το περασμένο καλοκαίρι ο ασφυκτικός ζυγός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενίσχυσε την κατασταλτική κυριαρχία του στις γυναίκες, οι οποίες είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στα σπίτια τους με απαγόρευση στους περισσότερους χώρους εργασίας και σπουδών.

Διέταξαν να κλείσουν όλα τα σαλόνια ομορφιάς, μειώνοντας περαιτέρω την ελευθερία των γυναικών και επιφέρει σκληρό οικονομικό πλήγμα στις οικογένειες που βασίζονται σε αυτά για εισόδημα.

Το Infowoman.gr παρουσιάζει αποκλειστικά το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Kabul Beauty”, που ακολουθεί δύο νεαρές γυναίκες τη  Sofia και τη Nigina, οι οποίες διατηρούσαν ένα από τα τελευταία σαλόνια ομορφιάς στην αφγανική πρωτεύουσα. Το γαλλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52 λεπτών, σκηνοθετούν η Margaux Benn και η Solène Chalvon Fioriti και αποκαλύπτουν με τον πιο «δυνατό» τρόπο, ότι αυτό που για μας φαίνεται αυτονόητο, για κάποιες άλλες γυναίκες είναι πολυτέλεια.

Όταν το σαλόνι ομορφιάς είναι καταφύγιο ελευθερίας

%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b10

Τα ονόματά τους είναι Sofia και Nigina. Είναι από το Αφγανιστάν, όμορφες, περήφανες, κολλητές φίλες. Πίσω από τις κουρτίνες του ινστιτούτου ομορφιάς τους, το οποίο είχαν λεηλατήσει οι Ταλιμπάν, υποστηρίζουν μία μικρή ομάδα και ένα όνειρο: να προστατεύσουν τον τελευταίο τους χώρο ελευθερίας. Το σαλόνι ομορφιάς της Sofia και της Nigina βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ.

Εργάζονται εκεί περίπου 20 υπάλληλοι, επτά ημέρες την εβδομάδα. Είναι ένα καταφύγιο για γυναίκες, ένα μέρος που δεν μπαίνει ούτε ένας άνδρα. Κάπου για να περιποιηθούν τον εαυτό τους και να μιλήσουν για την κατάσταση στη χώρα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν μία ημέρα μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, στις 15 Αυγούστου 2021.

%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b12

Η νέα εξουσία του Αφτανιστάν έδωσε μία υπόσχεση στον κόσμο, ότι έχει αλλάξει. Για ενάμιση χρόνο, καθώς οι εξτρεμιστές θέσπιζαν νέους νόμους στους Αφγανούς, ειδικότερα στις γυναίκες, οι σκηνοθέτες ακολουθούσαν τις δύο φίλες στο σαλόνι ομορφιάς και σε όλη την αφγανική πρωτεύουσα. Σε ένα πάρκο, όπου μπορούσαν να αποκαλύψουν τα πρόσωπά τους χωρίς φόβο, στις κορυφές των λόφων, όπου μπορούν να μαθαίνουν κρυφά να οδηγούν, σε ένα μεγάλο ανεμόμυλο, όπου τα μαλλιά τους μπορούν να ανεμίζουν ελεύθερα στον αέρα, ξεφεύγοντας οριακά από τους Τααλιμπάν.

Και μετά, στον δρόμο της εξορίας. Η καταστολή γίνεται τόσο βάρβαρη, βίαιη και ασφυκτική. Η αναζήτηση των νεαρών γυναικών για το φως γίνεται ένα σχέδιο απόδρασης. Θα δοκιμάσει την αντοχή, το θάρρος, ακόμη και τη φιλία τους. Τους τλελευταίους μήνες πολλά σαλόνια ομορφιάς έκλεισαν στην Καμπούλ οριστικά. Το Zakia άντεξε λίγο παραπάνω. Στις 3 Ιουλίου 2023 οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσει οριστικά μαζί με άλλα περίπου 10.000 αντίστοιχα σε όλη τη χώρα.

Το “Kabul Beauty” θα προβληθεί στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου. 

Δείτε το τρέιλερ

“Kabul Beauty”

Σκηνοθεσία: Margaux Benn & Solène Chalvon Fioriti

Διάρκεια: 52 λεπτά

Παραγωγή: Kraken Films

Χώρα παραγωγής: Γαλλία

Έτος παραγωγής: 2023

Διαβάστε επίσης:

Η “Priscilla” και δύο δυνατές ελληνικές παραγωγές στις ταινίες της εβδομάδας

“Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας” από τη συγγραφέα Barbara J. Zitwer

Σχετικά Άρθρα
«Ο Δράκος»: Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου που «λιθοβολήθηκε» όσο καμία άλλη ταινία
«Ο Δράκος»: Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου που «λιθοβολήθηκε» όσο καμία άλλη ταινία
Οι ταινίες της εβδομάδας: Η επιστροφή του Βιμ Βέντερς, ένα ελλληνικό ντοκιμαντέρ και άλλες πέντε πρεμιέρες
Οι ταινίες της εβδομάδας: Η επιστροφή του Βιμ Βέντερς κι ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ που συγκινεί
"9ο Beyond Borders": Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα!
“9ο Beyond Borders”: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα!
Η ταινία Oppenheimer σάρωσε τα BAFTA, βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στην Έμα Στόουν
Η ταινία Oppenheimer σάρωσε τα BAFTA, βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στην Έμα Στόουν
«Ο Διάβολος Δεν Υπάρχει», «Bob Marley: One Love», «Madame Web» και άλλες τρεις ταινίες στα σινεμά
«Ο Διάβολος Δεν Υπάρχει», «Bob Marley: One Love», «Madame Web» και άλλες τρεις ταινίες στα σινεμά
%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b50
«Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»: Οι βραβευμένες ταινίες των Νυχτών Πρεμιέρας σε Μουσεία του ΠΙΟΠ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του