Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στο Αφγανιστάν και η ελευθερία των γυναικών έφυγε. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πρόσφατα από την επάνοδο του αυταρχικού καθεστώτος στην εξουσία και τα δημοσιεύματα για τη ζωή των γυναικών στη χώρα, σοκάρουν.
Μόλις την περασμένη Κυριακή, έγινε γνωστό ότι τους απαγορεύεται η είσοδος σε μεγάλο εθνικό πάρκο της χώρας. Εξάλλου, μετά την επάνοδό τους τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ζουν σαν φυλακισμένες, καθώς οι Ταλιμπάν περιορίζουν συνεχώς και παράλογα, τα δικαιώματά τους.
Ανεπίσημα στοιχεία από δημόσια νοσοκομεία και κλινικές ψυχικής υγείας στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας, δείχνουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, ότι οι αυτοκτονίες γυναικών στο Αφγανιστάν έχουν «αυξηθεί ανησυχητικά». Και οι ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συγκλονίζουν.
«Την επόμενη φορά θα σιγουρευτώ ότι θα πεθάνω»
Στο δημοσίευμα, μία 18χρονη Αφγανή η Λατίφα σοκάρει με την εξομολόγησή της. Ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική αλλά αυτό “γκρεμοτσακίστηκε”, όταν οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να σπουδάζουν. Στη συνέχεια η οικογένειά της κανόνισε να παντρευτεί τον τοξικομανή ξάδελφό της, με τη Λατίφα να παραδέχεται πως τότε, αισθάνθηκε να της αρπάζουν το μέλλον μέσα από τα χέρια της και δεν είχε άλλη επιλογή, παρά την αυτοκτονία.
«Είχα δύο επιλογές: ή να παντρευτώ έναν τοξικομανή και να ζήσω μια ζωή μες στη μιζέρια ή να αυτοκτονήσω. Επέλεξα το δεύτερο» εξομολογείται το 18χρονο κορίτσι.
Όταν η Λατίφα ξύπνησε στο νοσοκομείο περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους γιατρούς, της είπαν ότι ο ξάδελφός της είχε εξαφανιστεί αφού έμαθε για την απόπειρα αυτοκτονίας της. Ανησυχεί όμως ότι μπορεί να επιστρέψει και λέει ότι αν το κάνει θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει ξανά.
«Αν επιστρέψει και η οικογένειά μου προσπαθήσει να με αναγκάσει να τον παντρευτώ ξανά, θα … σιγουρευτώ ότι δεν θα επιβιώσω» λέει η νεαρή κοπέλα.
Οι αρχές των Ταλιμπάν δεν έχουν δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για τις αυτοκτονίες και έχουν απαγορεύσει σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να μοιράζονται τέτοια στοιχεία. Ωστόσο, γιατροί και νοσοκόμοι συμφώνησαν να μοιραστούν ιδιωτικά τα στοιχεία για έναν χρόνο, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, προκειμένου να αναδείξουν την κρίση στη δημόσια υγεία της χώρας. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι το Αφγανιστάν έχει γίνει μία από τις ελάχιστες χώρας στον κόσμο όπου αυτοκτονούν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες. Αν και τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ολοκληρωμένα, δίνουν μια εικόνα της κατάστασης.
Η Roya, 31 ετών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της τον Μάιο του 2022, την είχαν παντρέψει παρά τη θέλησή της με έναν βίαιο άνδρα. Ο αδερφός της δήλωσε ότι είχε μιλήσει στους γονείς τους για τη βία που υφίστατο από τον σύζυγό της αλλά εκείνοι την παρότρυναν να μην τον εγκαταλείψει. «Ένα πρωί μάθαμε ότι είχε αυτοκτονήσει» λέει.
Η οικογένεια της Roya είπε στον κόσμο ότι η κόρη τους πέθανε από κάποια ασθένεια επειδή η αυτοκτονία θεωρείται αντιισλαμική.
«Οι συγγενείς παραδέχονται συνήθως μια αυτοκτονία όταν υπάρχει ενδεχόμενο να κατηγορηθεί κάποιο μέλος της οικογένειας για φόνο. Διαφορετικά, συνήθως το κρύβουν» αναφέρει ο Shaharzad Akbar, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν – μιας οργάνωσης που είχε μπει στο στόχαστρο των Ταλιμπάν και τώρα δραστηριοποιείται στην εξορία.
SOS από τον ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, η ραγδαία αύξηση στις αυτοκτονίες των γυναικών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, και αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ακτιβιστές έχουν σημάνει συναγερμό.
«Το Αφγανιστάν βρίσκεται εν μέσω μιας κρίσης ψυχικής υγείας που προκαλείται από μια κρίση στα δικαιώματα των γυναικών» δήλωσε η Alison Davidian, εκπρόσωπος της χώρας για τις Γυναίκες στον ΟΗΕ. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας συγκυρίας, κατά την οποία ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών και κοριτσιών προτιμούν να πεθάνουν από το να ζουν υπό τις παρούσες συνθήκες» τονίζει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι διπλάσιος από αυτόν των γυναικών. Στο Αφγανιστάν, μέχρι το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, περισσότεροι άνδρες αυτοκτόνησαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 επαρχίες, από τις οποίες αντλήθηκαν πληροφορίες, μόνο σε μία ήταν περισσότεροι οι άνδρες που αυτοκτόνησαν. Η επαρχία αυτή ήταν η Nimruz, το βασικό σημείο εκκίνησης για τις παράνομες διελεύσεις στο Ιράν, που γίνονται στην πλειοψηφία τους από άνδρες. Όσοι αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, κάποιες φορές αυτοκτονούν εκεί. Σε όλες τις άλλες επαρχίες, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι γυναίκες που αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν είναι η πλειονότητα.
Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν για την αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών των γυναικών.
Πηγή: theguardian.com
Διαβάστε επίσης
5 μαθήματα για την αγάπη που έμαθα από τους παππούδες μου
Νεαρή γυναίκα στη Ρόδο καταγγέλλει ότι τη βίασε ο πεθερός της
Η Μαίρη Μηλιαρέση ξεκίνησε το “κίνημα της μπαντάνας” για καλό σκοπό!
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News