Αρχική > Featured > Αυτά είναι νέα: Η Microsoft δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και δικαιώθηκε!

Αυτά είναι νέα: Η Microsoft δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και δικαιώθηκε!

Την τετραήμερη εργασία δοκίμασε η  Microsoft στην Ιαπωνία και δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς είδε την παραγωγικότητά των υπαλλήλων της να αυξάνεται σημαντικά!

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό παραγωγικότητας, μετά τη μείωση των ωρών εργασίας -που στόχο είχε μία υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής- «σκαρφάλωσε» στο 40%!

Το ριζοσπαστικό αυτό πείραμα ξεκίνησε υπό τον τίτλο «Work Life Choice Challenge» τον Αύγουστο. Τότε δόθηκαν τριήμερα ρεπό για πέντε εβδομάδες στη σειρά σε 2.300 εργαζομένους με την ελπίδα ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικοί.

Επιπλέον, για να αξιολογηθεί το πείραμα της τετραήμερης εργασίας απαιτούνταν η συλλογή δεδομένων για μέτρηση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με το Inc.com, σημειώθηκε 39,9% αύξηση της παραγωγικότητας τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018.

Σημειώθηκε επίσης εξοικονόμηση κόστους στους πόρους ηλεκτρισμού και γραφείου. Για παράδειγμα, καθώς το γραφείο έκλεινε μια μέρα την εβδομάδα, οι υπάλληλοι εκτύπωσαν 58,7% λιγότερες σελίδες, ενώ χρησιμοποίησαν και 23,1% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. 

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Microsoft στο τέλος του πειράματος η πλειοψηφία των υπαλλήλων (92,1%) δήλωσαν ότι τους άρεσε η τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

Το αντίπαλο στρατόπεδο υποστηρίζει ότι μια εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών μπορεί να «ζορίσει» υπερβολικά τους εργαζόμενους για να προλάβουν να βγάλουν τη δουλειά τους, καθώς επίσης να οδηγήσει τελικά σε μείωση αποδοχών τους, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης τους.

Πάντως, η εταιρεία ήδη σχεδιάζει να εφαρμόσει ξανά αυτό το σύστημα τον επόμενο Αύγουστο.