Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι χωρίς να «χάσουμε» τη γεύση;

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλ. ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σχετικά άρθρα: Χρειάζεται αλήθεια να τρώμε λιγότερο αλάτι; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

H περίοδος 8-14 Μαρτίου ήταν η εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς το αλάτι είναι “Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι”.

Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κοινωνικοποίησης και διατροφής μας. Λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μαγειρεύουμε περισσότερο αντί να καταναλώνουμε έτοιμο φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί στη κουζίνα με νέες συνταγές και γεύσεις.

Σχετικά άρθρα: Τι είναι το έλαιο αβοκάντο και γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι;

Συγκεκριμένα σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο με φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και με αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης.

Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:

  • στα λαδερά φαγητά με δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη
  • στα όσπρια όπως στις φακές με δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης.

Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές. Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ. Τα μαγειρικά βότανα της Χώρας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι την ελιά;
Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές;
Τα κρουασάν δεν είναι γαλλικά και η σάλτσα πίτσας δεν είναι ιταλική: Τα εθνικά πιάτα που δεν είναι από εκεί που νομίζετε
Τα κρουασάν δεν είναι γαλλικά και η σάλτσα πίτσας δεν είναι ιταλική: Τα εθνικά πιάτα που δεν είναι από εκεί που νομίζετε
Χρήσιμες συμβουλές για τις μέρες του Πάσχα: Τι να προσέξουμε σε αρνί, αυγά και εντόσθια
Χρήσιμες συμβουλές για τις μέρες του Πάσχα: Τι να προσέξουμε σε αρνί, αυγά και εντόσθια
CITRUS: Ανακαλύψτε όλα τα αρώματα της Χίου!
CITRUS: Ανακαλύψτε όλα τα αρώματα της Χίου!
5 τρόποι για να προσθέσετε χαρά στα γεύματά σας
5 τρόποι για να προσθέσετε χαρά στα γεύματά σας
Φράουλες: Πόσο επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα είναι;
Φράουλες: Πόσο επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα είναι;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του