Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής – Ένα μαρτύριο δίχως τέλος στο όνομα της παράδοσης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής» για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό για την βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Πρόκειται για ένα έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται δύο εκατομμύρια.

Τι είναι η κλειτοριδεκτομή

Ως ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών ορίζεται «κάθε επέμβαση που αφορά τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή άλλο τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους». Εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε 29 χώρες, από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι το Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με την παράδοση και τις κοινωνικές νόρμες και συνδέεται στενά με την εθνικότητα.

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%ba0

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία, μολύνσεις, σηψαιμία, προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα όπως ακράτεια, υπογονιμότητα και επιπλοκές κατά τη γέννα που αυξάνουν το ποσοστό των θανάτων στα νεογέννητα και στις μητέρες. Η διαδικασία είναι τόσο επίπονη, που κάποια κορίτσια χάνουν τη ζωή τους από το σοκ, την αιμορραγία και τις μολύνσεις που ακολουθούν. Επίσης, υποφέρουν από το κοινωνικό στίγμα της άρνησης της πρακτικής. Αν αρνηθείς, σημαίνει ότι είσαι «βρώμικη» και κυρίως «ανίκανη» να προχωρήσεις στην ενήλικη ζωή.

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%ba2

Βασικά στοιχεία

  • Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κάποια μορφή κλειτοριδεκτομής.
  • Τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών και κάτω, με την υψηλότερη επικράτηση της πρακτικής σε παιδιά να καταγράφεται στην Γκάμπια (56%), την Μαυριτανία (54%) και την Ινδονησία, όπου περίπου το ήμισυ των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών και κάτω έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.
  • Οι χώρες με την υψηλότερη επικράτηση ανάμεσα σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (97%) και το Τζιμπουτί (93%).
  • Η κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται κυρίως σε νεαρά κορίτσια μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών.
  • Η κλειτοριδεκτομή αποτελεί ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
  • Ο βασικός στόχος του ΟΗΕ είναι η πλήρης εξάλειψη της πρακτικής παγκοσμίως μέχρι το 2030, μαζί με άλλες πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μικρών κοριτσιών, όπως ο αναγκαστικός γάμος.

Σχετικά Άρθρα
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους (φωτογραφία)
L'Oréal Dermatological Beauty: Τα πρώτα δύο πιστοποιημένα φαρμακεία διεθνώς του Προγράμματος Βιωσιμότητας είναι ελληνικά!
L’Oréal Dermatological Beauty: Τα πρώτα δύο πιστοποιημένα φαρμακεία διεθνώς του Προγράμματος Βιωσιμότητας είναι ελληνικά!
Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα - Η εκτίμηση για το Πάσχα
Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα – Η εκτίμηση για το Πάσχα
Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ η πρωτεύουσα την Πρωτομαγιά
Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ η πρωτεύουσα την Πρωτομαγιά
Νέα Ιωνία: Νεκρός άνδρας που έπεσε στις ράγες του ΗΣΑΠ
Νέα Ιωνία: Νεκρός άνδρας που έπεσε στις ράγες του ΗΣΑΠ
Υπόθεση Γουάινστιν: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του
Υπόθεση Γουάινστιν: Ανατροπή «βόμβα» – Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του