Τι είναι τα «freak waves»; Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κύμα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα;

τι-είναι-τα-freak-waves-ποιο-ήταν-το-μεγαλύτερ

Ο κυκλώνας Ζορμπάς που έπληξε τη χώρα μας αυτό το τριήμερο, μας έκανε να ανατρέξουμε και προς την βιβλιογραφία μελετώντας ανέμους, αέρηδες, μποφόρ και κύματα.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι συχνά φαινόμενα τέτοιου τύπου και άνεμοι 12 μποφόρ λίγες φορές καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες, όπως επίσης και κύματα άνω των 10-12 μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα στην Ελλάδα και σε τι ύψος έφτασε.

Μπορεί το Αιγαίο να μην είναι… Ειρηνικός ή Ατλαντικός Ωκεανός, ωστόσο στο παρελθόν τούς έχει «συναγωνιστεί» σε κάποιες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα κύματα-τέρατα, τα «freak waves» όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες, στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό έχουν προκαλέσει δεκάδες ναυάγια, ωστόσο αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου έχει καταγραφεί και το μεγαλύτερο σε ύψος κύμα από τους ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ο Τακβόρ Σουκισιάν, δρ Ναυπηγός-Μηχανολόγος, συνεργάτης του ΕΛΚΕΘΕ και ειδικός στην Κυματική, είχε μιλήσει στην Espresso για τα κύματα-τέρατα. «Τα freak waves είναι τόσο επικίνδυνα που αν ένα πλοίο πέσει πάνω τους, το πλήρωμα δεν έχει ούτε μερικά δευτερόλεπτα για να αντιδράσει. Στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό όσα πλοία ήρθαν αντιμέτωπα με αυτό το φαινόμενο, δεν τα κατάφεραν» ανέφερε.

Στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει ανθρώπινες απώλεις χάρη στα απαγορευτικά

«Στην Ελλάδα, ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες, χάρη στα απαγορευτικά απόπλου που ισχύουν, αλλά και στο πρόγραμμα “Ποσειδών”, το οποίο αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια έπειτα από συνεργασία του ΕΛΚΕΘΕ με τον τομέα Ναυπηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μπορεί να κάνει πρόγνωση των κυματισμών στις παράκτιες περιοχές», συνέχισε ο κ. Τακβόρ Σουκισιάν.

Και όπως σημείωσε, «η εμφάνιση γιγαντιαίων κυμάτων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα, απλώς δεν έχει γίνει γνωστό επειδή δεν έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα. Είναι αρκετά συνηθισμένο στις ελληνικές θάλασσες, όπου έχουμε μετρήσει -ή πιο σωστά εκτιμήσει- κύματα ύψους 8 μ., 10 μ. και 12 μ.».

Πάντως, το μεγαλύτερο κύμα μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί στα στενά ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Ρόδο, και είχε ύψος 15 μέτρα. Σύμφωνα επίσης με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του επιστημονικού οργανισμού «Ποσειδών», τον Ιανουάριο του 2004, όταν είχε εμφανιστεί μια λεγόμενη «μετεωρολογική βόμβα», είχε καταγραφεί στο Αιγαίο και κύμα ύψους 12-13 μέτρων.

Να θυμίσουμε, φυσικά, ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που τοποθετείται περί το 1650 π.Χ., είχε προκαλέσει τεράστιο παλιρροιακό κύμα που έφθασε στις ακτές της Αιγύπτου, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για το ακριβές ύψος του.

Πού εμφανίζονται τα πελώρια κύματα στην Ελλάδα;

Γενικώς στην Ελλάδα, πάντως, οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται μεγάλα ύψη κύματος είναι τα στενά, οι δίαυλοι. Ένας τέτοιος δίαυλος είναι αυτός ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη, εκεί που αναμένεται να δημιουργηθούν τα κύματα ύψους άνω των 11 μέτρων από τον κυκλώνα «Ζορμπά».

Επίσης, στα στενά μεταξύ Καρπάθου-Κρήτης-Ρόδου, αλλά και στα στενά ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία (κάτι που το ξέρουν όσοι ταξιδεύουν στις Κυκλάδες, καθώς με το που θα βγεις από τη Μύκονο συναντάς σαφώς μεγάλα κύματα).

Τέλος, πολύ υψηλά κύματα δημιουργούνται και στο Κάβο Ντόρο, ανάμεσα στην Ανδρο και την Εύβοια.

Σχετικά Άρθρα
Πόσα νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 24/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 24/09 ο ΕΟΔΥ
Μ. Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας
Μ. Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ
Πρόγνωση καιρού: Έρχεται μίνι καλοκαιράκι από το σαββατοκύριακο
Πρόγνωση καιρού: Έρχεται μίνι καλοκαιράκι από το σαββατοκύριακο
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥΠόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του