Έρωτας εσωστρεφής… Τι έχει να σε διδάξει η αγάπη ενός εσωστρεφούς ανθρώπου

Συμπαθώ τους εσωστρεφείς ανθρώπους (αλλά και τους εξωστρεφείς , βεβαίως – βεβαίως). Ο λόγος που καταπιάνομαι με τους εσωστρεφείς είναι εγωιστικός. Μοιράζομαι κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν την ομάδα ανθρώπων που εκφράζεται, ερωτεύεται, χωρίζει , προβάλλεται, κινείται και ζει με τρόπους που η σύγχρονη κοινωνία δεν ενθαρρύνει αλλά ούτε και επαινεί ιδιαίτερα.

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια είναι τάσεις που περιγράφουν πόσα ερεθίσματα μπορεί να δεχτεί και να επεξεργαστεί ένας άνθρωπος. Είναι στην ουσία ένα φάσμα μέσα στο οποίο κινείται κανείς και όχι μια διπολική κατάσταση όπου κάποιος είναι μόνο «εσωστρεφής» ή μόνο «εξωστρεφής».

Οι εσωστρεφείς έχουν ανάγκη τον χρόνο με τον εαυτό τους. Δεν τους αρέσει να πιάνουν “κουβεντούλα» και νιώθουν άβολα όταν πρόκειται να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. Προτιμούν να βρίσκονται «πίσω από την κάμερα» και τους αρέσει να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους.

Όσο αφορά τον έρωτα οι εσωστρεφείς άνθρωποι θα μοιραστούν με αυτούς που τους ενδιαφέρουν τα αγαπημένα τους βιβλία ή την τέχνη την οποία αγαπούν. Θα προσπαθήσουν να συνδεθούν με γνήσιους τρόπους επικοινωνίας και με αμεσότητα καθώς δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να «ευχαριστήσουν» τους άλλους ή να αποκτήσουν την αποδοχή τους.

Δίνουν μεγάλη έμφαση στις λέξεις και δεν τις χρησιμοποιούν χωρίς λόγο. Γνωρίζουν το νόημά τους και εκτιμούν όποιους τους ακούν. Κάποιοι προτιμούν τα μηνύματα από την τηλεφωνική κλήση (εκτός από αυτούς που αγχώνονται ιδιαίτερα από τα μηνύματα). Θα αργήσουν να σε βάλουν στη ζωή τους και στο υπόλοιπο κοινωνικό τους κύκλο.

Οι εσωστρεφείς όταν ερωτεύονται θα προσπαθήσουν για λίγο να μιμηθούν τους εξωστρεφείς υιοθετώντας συμπεριφορές ανοιχτού τύπου αλλά σύντομα θα επιστρέψουν στην ασφάλεια και την ενέργεια που τους παρέχει η εσωστρέφεια. Με τους εσωστρεφείς θα χρειαστεί να μάθετε ότι η σιωπή δεν είναι κάτι απειλητικό αλλά κάτι απαραίτητο και κάτι όμορφο.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι βαρετοί. Χρειάζονται όμως τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεδιπλώσουν τον εαυτό τους. Αν τους γνωρίσετε σε βάθος – και μόνο το βάθος έχει σημασία για έναν εσωστρεφή – είναι πιθανό ο έρωτας να μετατραπεί σε αγάπη. Ωραία! Τώρα ξεκινούν όλα!

Σημαντική σημείωση: Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να βάλω ταμπέλες σε κάποιους ανθρώπους ή να τους χωρέσω σε κατηγορίες. Χρησιμοποιώ τον όρο «εσωστρεφής» για να περιγράψω τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται κάποιος και όχι για να ορίσω ποιος είναι.

Από την Νάνσυ Ψημενάτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σχετικά Άρθρα
Paperclipping: Το νέο τοξικό dating trend και πώς να το αποφύγεις
Paperclipping: Το νέο τοξικό dating trend και πώς να το αποφύγεις
Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ
Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ
Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μισεί που είναι τόσο αδύνατη - Γιατί, όμως, αυτό μας ακούγεται δύσκολο;
Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μισεί που είναι τόσο αδύνατη – Γιατί, όμως, αυτό μας ακούγεται «σκληρό»;
Συγκινεί ο Τάσος Κωστής για τη σύζυγό του: « Ήμασταν 45 χρόνια μαζί, ήταν φίλη, γκόμενα, σύντροφος, νοσοκόμα»
Συγκινεί ο Τάσος Κωστής για τη σύζυγό του: «Ήμασταν 45 χρόνια μαζί, ήταν φίλη, γκόμενα, σύντροφος, νοσοκόμα»
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του