10 συνήθειες για να δημιουργείτε δυνατές σχέσεις

Αν θέλετε να έχετε επιτυχία στη ζωή, πρέπει να έχετε υγιείς σχέσεις. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι υγιείς σχέσεις μπορούν να μειώσουν το άγχος, να ενθαρρύνουν υγιείς συμπεριφορές και να σας δώσουν μια ισχυρότερη αίσθηση του νοήματος της ζωής. Με άλλα λόγια, οι δυνατές σχέσεις, που αντέχουν στο χρόνο είναι οι σχέσεις για τις οποίες έχουμε αφοσιωθεί με αγάπη και είναι ανταποδοτικές, αφού παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας.

Αλλά χρειάζεται αρκετή δουλεία για να θρέψει και να διατηρήσει κανείς ουσιαστικές τις σχέσεις του. Ευτυχώς, μπορείτε να πετύχετε αυτόν τον στόχο υιοθετώντας 10 συνήθειες.

Δώστε προτεραιότητα στα άτομα που σας ενδιαφέρουν

Ανάμεσα στη δουλειά και τις προσωπικές σας υποχρεώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας. Ακόμα κι αν κάνετε παρέα μαζί τους, η προσοχή σας μπορεί να αποσπάται από το τηλέφωνο ή την τηλεόρασή σας.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας είναι να βάζετε προτεραιότητα σε αυτό το άτομο που είναι πιο σημαντικό για εσάς κάθε φορά, πράγμα που δημιουργεί ένα πιο θετικό και συνεργατικό περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή το να τον/την βάζετε προτεραιότητα, δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για το άλλο άτομο επενδύοντας στο να το γνωρίσετε καλύτερα. Εξερευνώντας κοινά ενδιαφέροντα, μπορείτε επίσης να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε.

Γνωρίζω ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά μπορείτε να κάνετε block στο πρόγραμμά σας, κρατώντας δύο ωρίτσες αποκλειστικά για το άτομα που σας ενδιαφέρει.

Βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.

Οι ισχυρές δεξιότητες επικοινωνίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές συμπεριφορές, είναι απαραίτητες για κάθε σχέση. Φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και αποτρέπουν τις παρεξηγήσεις. Αλλά πιο δυνατή επικοινωνία σημαίνει να ακούτε ενεργά τους άλλους, δίνοντάς τους το 100 τοις εκατό της προσοχής σας. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και αισθανθείτε άνετα με το να λαμβάνετε σχόλια.

Μη προτρέχετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Είναι εύκολο να βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα. Αλλά αν το κάνετε αυτό χωρίς να έχετε όλα τα δεδομένα μπορεί να οδηγηθείτε σε θυμό, ζήλια και αγανάκτηση. Κάντε ερωτήσεις όταν δεν είστε σίγουροι για τις λεπτομέρειες. Εάν δεν καταλαβαίνετε πώς το ένα πράγμα οδήγησε στο άλλο, βρείτε τρόπους για να κάνετε ερωτήσεις χωρίς κριτική.

Καλλιεργήστε ένα θετικό κλίμα

Γνωρίζατε ότι η θετικότητα είναι μεταδοτική; Στην πραγματικότητα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Santa Fe διαπίστωσαν ότι οι θετικές συμπεριφορές και ιδέες, εξαπλώνονται πιο γρήγορα από τις επιβλαβείς. Έχει επίσης βρεθεί ότι το κλειδί για υγιείς και ευτυχισμένους γάμους είναι η εστίαση στα θετικά.

Αυτό δεν μεταφράζεται σε διαφωνίες που μπαίνουν κάτω από το χαλί. Διπλασιάστε τη θετικότητα γιορτάζοντας τα επιτεύγματα και κάνοντας τα πράγματα στα οποία απολαμβάνετε να συμμετέχετε μαζί. Για παράδειγμα, εάν εσείς και ο σύζυγός σας απολαμβάνετε τη μαγειρική, κάντε το σε καθημερινή βάση.

Διαφωνήστε επιδέξια

Ανεξάρτητα από το πόσο θετικοί είστε στις σχέσεις σας, θα υπάρξουν στιγμές που θα υπάρξουν διαφωνίες. Αντί να τρέξετε μακριά και να αποφύγετε αυτές τις συμπλοκές, συζητήστε για όσα σας ανησυχούν το γρηγορότερο δυνατό. Κυρίως, αυτό είναι ωφέλιμο να γίνει για να αποτρέψετε την εμφάνιση μεγαλύτερων ζητημάτων στο μέλλον. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε ότι τα ζευγάρια που εξέφρασαν τον θυμό τους στην αρχή της σχέσης τους ήταν πιο ευτυχισμένα μακροπρόθεσμα.

Εκτός από την έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων, βεβαιωθείτε ότι ακούτε πραγματικά και λαμβάνετε υπόψη την άποψη του άλλου ατόμου. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ χαρακτηρισμούς ως όπλο και μην αφήνετε τα επιχειρήματα να γίνουν πολύ προσωπικά. Ίσως χρειαστεί να ηρεμήσετε πριν κάνετε δύσκολες συζητήσεις για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο.

Τίμα τα όνειρα των άλλων

Ο Chris Guillebeau γράφει ότι η βελτίωση οποιασδήποτε σχέσης είναι αρκετά εύκολη: Απλώς τιμήστε τα όνειρα του άλλου ατόμου. «Σκεφτείτε τι θέλουν να κάνουν, να γίνουν ή να επιτύχουν και μετά βοηθήστε τους να το κάνουν», συνιστά ο Guillebeau.

Χρειάζεστε βοήθεια; Ρωτήστε τον φίλο ή τον συνάδελφό σας τι ελπίζει να πετύχει και ποια εμπόδια περιμένει να συναντήσει. Θα μπορούσατε επίσης να τον βοηθήσετε να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα και να τσεκάρετε συχνά από κοινού πώς προχωρά. Το ενδιαφέρον σας και μόνο θα λύσει πολλά ζητήματα.

Δείξτε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή σας.

Είτε πρόκειται για μικρά πράγματα είτε γιορτάζετε σημαντικά ορόσημα, το να δείχνετε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή σας σας κάνει ευτυχισμένους και βοηθάτε τους άλλους να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν. Με τη σειρά τους, αυτό θα τους παρακινήσει να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη σχέση. Επαινέστε τις μεγάλες προσπάθειες όταν τις βλέπετε. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο θετικά τους βλέπουν οι άλλοι.

Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση.

Υπάρχει μια έκφραση που έχει αποδοθεί στη Μάγια Αγγέλου και τη βρήκα χρήσιμη στη ζωή: «Μπορεί να ξεχάσουν αυτό που είπες, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να νιώσουν.» Τελικά, η ενσυναίσθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε υγιούς σχέσης. Είναι μία από τις πιο σημαντικές ηγετικές δεξιότητες που οικοδομεί εμπιστοσύνη, ενισχύει τη συνεργασία, ενισχύει την παρουσία και αυξάνει την ευτυχία.

Το να γνωρίζεις καλύτερα τους ανθρώπους, να μην βιάζεσαι να κρίνεις, να ακούς περισσότερο και να μιλάς λιγότερο, όλα αυτά βοηθούν. Ακόμη και το να ρωτάς κάποιον πώς τα πάει όταν παρατηρείς ότι δεν είναι ο εαυτός της μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Απλά θυμηθείτε να είστε γνήσιοι.

Αφαιρέστε τις τοξικές σχέσεις από τη ζωή σας.

Όπως συζητήσαμε, τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Ενώ η θετικότητα είναι πιο ισχυρή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρνητικότητα μπορεί να είναι εξουθενωτική και να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Απλώς σκεφτείτε τις φορές που έχετε αλληλοεπιδράσει με κάποιον που σας μιλάει ή περνάει τον χρόνο μαζί σας συνεχώς  παραπονούμενος. Δεν θα έχετε την καλύτερη διάθεση, έτσι δεν είναι; Μπορεί να νιώσετε πολύ κουρασμένοι αμέσως μετά, σαν να σας έχουν ρουφήξει όλη την ενέργεια.

Επιπλέον, αυτό αφαιρεί το χρόνο που θα μπορούσατε να έχετε περάσει με κάποιον με τον οποίο έχετε μια πιο ουσιαστική σχέση. Όταν αισθάνεστε ψυχικά εξουθενωμένοι, σκεφτείτε με ποιους περνάτε τον χρόνο σας τον τελευταίο καιρό. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη για αλλαγές που πρέπει να κάνετε.

Συνδεθείτε με τον αυθεντικό σας εαυτό.

Αν θέλετε να βελτιώσετε οποιαδήποτε σημαντική σχέση στη ζωή σας, κάντε προτεραιότητα να περνάτε ποιοτικά μόνοι σας. Στοχαστείτε που ήσασταν, που βρίσκεστε τώρα και θέλετε να πάτε στη ζωή σας.  Έχει να κάνει με την αναγνώριση των φόβων και των πεποιθήσεων που σας κρατούν πίσω. Μπορείτε να παρατηρήσετε πώς βιώνετε τις σχέσεις  όταν έχετε κάποια απόσταση από αυτές.

Εάν δεν έχετε χρόνο, ελέγξτε το πρόγραμμά σας για να δείτε αν υπάρχουν κάποια κενά ώστε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε 30 λεπτά μεταξύ των meetings κάντε έναν σύντομο περίπατο 15 λεπτών μόνοι σας ή απλώς καθίστε ήσυχα στο γραφείο με ένα καφέ και γράψτε στο ημερολόγιό σας. Ή ακόμα μπορείτε να αξιοποιήσετε καλύτερα ένα μισάωρο πολύ νωρίς το πρωί, πριν ξεκινήσει η μέρα σας.

Είτε πρόκειται για τους φίλους, την οικογένεια, τους υπαλλήλους ή τους πελάτες σας, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσετε τις σχέσεις σας. Τόσο εσείς όσο και οι άνθρωποι από τους οποίους περιβάλλεστε χρειάζονται υποστήριξη. Τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα και μοναχικά χωρίς υποστήριξη. Εκτός από το ότι είναι ευεργετικές για την υγεία και την ευημερία σας, οι δυνατές σχέσεις θα σας κάνουν πιο επιτυχημένο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Vera Wang: Ο «Μπέντζαμιν Μπάτον» της μόδας – Τι κάνει πια και σταματά τον χρόνο;

Πώς να ενισχύσεις το εντερικό μικροβίωμα για υγιέστερο πεπτικό σύστημα

Σχετικά Άρθρα
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Η Εποχή της Μεγάλης Εξουθένωσης: Πώς η εργασία μας ρουφά ενέργεια ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μας
Η «Εποχή της Μεγάλης Εξουθένωσης»: Πώς η εργασία μάς «ρουφά» ενέργεια ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μας
Έρχεται το τέλος της υπερπροβολής των σχέσεων στα social media;
Έρχεται το τέλος της υπερπροβολής των σχέσεων στα social media;
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του