Ενημερωτική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ενημέρωση κοινού
Η Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο του Πάρκινσον (11 Απριλίου), διοργανώνουν την Τρίτη 9 Απριλίου ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό με θέμα «Ζώντας με τη Νόσο του Πάρκινσον. Βήματα που αλλάζουν τη ζωή».
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ορθή ενημέρωση των ασθενών με Πάρκινσον, των οικείων τους και του κοινού για τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη στη διάγνωση και τη θεραπεία του Πάρκινσον.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, νευρολόγοι, ιατροί φυσικής αποκατάστασης, ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία στη νόσο του Πάρκινσον.
Θεραπεία μέσω του χορού
Προσκεκλημένη στην εκδήλωση είναι η χορογράφος κα Γκαλένα Βελίκοβα η οποία διαθέτει PhD in Dance Movement Therapy και η οποία θα αναφερθεί στη σημασία της χοροθεραπείας για τους ασθενείς με Πάρκινσον για τη βελτίωση της κινητικότητας αλλά και την αντιμετώπιση μη κινητικών συμπτωμάτων όπως η κατάθλιψη και η κόπωση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Banquet με ώρα προσέλευσης στις 16:30.
Η νόσος του Πάρκινσον
Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο η οποία προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο ηρεμίας, δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία αλλά και μη κινητικά προβλήματα όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα.
Είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Alzheimer. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο κ. Γεώργιος A. Τάγαρης, Νευρολόγος, Διευθυντής στη Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» σημείωσε ότι «Με ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και τους οικείους τους διοργανώνουμε για 3η συνεχή χρονιά την ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο του Πάρκινσον καθώς η τεκμηριωμένη ενημέρωση αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την καλύτερη πρόγνωση της νόσου.
Στόχος μας είναι οι ασθενείς να μας θέσουν τις απορίες τους για τη νόσο και να τους παροτρύνουμε μέσω των απαντήσεών μας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα που θα τους αλλάξουν τη ζωή.
Η συνεργασία του ασθενή με τον θεράποντα νευρολόγο και η συμμόρφωση στις εξατομικευμένες προτεινόμενες θεραπευτικές λύσεις αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.
Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία
Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Είναι επιτακτικό να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και να μεταδώσουμε ένα ουσιαστικό μήνυμα ελπίδας που βασίζεται σε αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα».
Συνάντηση με τους ειδικούς την Παρασκευή και το Σάββατο
Εκπρόσωποι της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Πάρκινσον, θα βρίσκονται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου στο εμπορικό κέντρο Golden Hall με ενημερωτικό περίπτερο για τη νόσο του Πάρκινσον.
Google News