Υποφέρετε από αιμορροΐδες; Δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε οριστικά

υποφέρετε-από-αιμορροΐδες-δείτε-πώς-θ

Χειρουργείο για τις αιμορροΐδες ή αγωγή; Oι περισσότεροι θα απαντούσαν σίγουρα το δεύτερο! Αυτή η επώδυνη κατάσταση, δυστυχώς, ακολουθείται από έναν μύθο που θέλει τη χειρουργική αποκατάσταση να είναι εξαιρετικά επίπονη για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Δρ. Αθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικό Χειρουργό, αυτό δεν ισχύει πια.

Τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρέπει να αισθάνονται τυχεροί, καθώς η θεραπεία της εν λόγω νόσου έχει κάνει άλματα προόδου. Παλαιότερα η χειρουργική επέμβαση ισούνταν με εφιάλτη για τους περισσότερους ασθενείς, καθώς αποτελούσε μία ανυπόφορα επώδυνη διαδικασία που διαρκούσε αρκετό καιρό μετά το χειρουργείο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ακόμη και σήμερα, όσοι πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, προτιμούν να αντέχουν στα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος και να ακολουθούν συντηρητικές θεραπείες (κυρίως με αλοιφές), προκειμένου να αποφύγουν το χειρουργείο, φοβούμενοι την ταλαιπωρία μετά την επέμβαση.

Αναίμακτη και ανώδυνη πλέον η επέμβαση

Η εμφάνιση των σύγχρονων τεχνικών LASER στην θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του θεραπευτικού τοπίου. Η αιμοροϊδοπλαστική με LASER αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας.

H τεχνική LHP (Laser HaemorroidoPlasty), αφορά σε μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που έχει, τόσο ως στόχο όσο και ως αποτέλεσμα την ανατομική αποκατάσταση της περιοχής του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της επέμβασης διενεργείται με αναίμακτο και ανώδυνο τρόπο, η μείωση του όγκου των αιμορροΐδων με εξαφάνιση των νοσούντων αγγείων, μετά από καταστροφή τους κατόπιν εφαρμογής του LASER εντός του αιμορροϊδικού όζου. Η μέθοδος είναι σύντομη και εφαρμόζεται μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης οπτικής ίνας, η οποία διοχετεύει την ακτίνα LASER και ακολούθως στοχεύει και καταστρέφει τα προβληματικά αγγεία. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει εξαιρετική έκβαση, δεδομένου ότι δεν δημιουργούνται τραύματα στους ιστούς, τόσο του πρωκτού, όσο και του εντέρου, με συνέπεια να μην προκαλείται πόνος μετεγχειρητικά. Ο ασθενής μπορεί να έχει απολύτως ανώδυνη κένωση την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο. Όπως προαναφέρθηκε, η επέμβαση είναι αναίμακτη και έτσι δεν χρήζει εφαρμογή γαζών στην περιοχή, αλλά ούτε αλλαγές μετεγχειρητικά. Η νοσηλεία είναι ολιγόωρη και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα μετά την επέμβαση στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αιμορροϊδοπάθεια;

Σε όλους τους ανθρώπους, ένα σύμπλεγμα φλεβών σχηματίζει τους αιμορροϊδικούς όζους (αιμορροΐδες όπως κοινώς ονομάζονται). Πρόκειται για αγγεία τα οποία εντοπίζονται στο τελικό τμήμα του εντέρου (το ορθό), λίγα εκατοστά πριν τον πρωκτό. Πιο αναλυτικά, πίσω από τον βλεννογόνο του ορθού (ιστός που βρίσκεται εσωτερικά του εντέρου) βρίσκουμε τις αιμορροΐδες, οι οποίες έχουν σχήμα “μαξιλαριών” και κατά τη διάβαση των κοπράνων λειτουργούν προστατευτικά τη στιγμή της αφόδευσης. Αιμορροϊδοπάθεια ονομάζουμε τη νόσο των αιμορροϊδικών αγγείων. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες η συγκεκριμένη πάθηση οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος εντός των αιμορροΐδων. Αποτελεί τη συχνότερη πάθηση στην περιοχή του πρωκτού και προκαλεί άλγος, αιμορραγία ή και τα δύο. Όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, ένας στους δύο ενήλικες θα προσβληθεί από αιμορροϊδοπάθεια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, κάθε αύξηση της ροής του αίματος εντός των αιμορροϊδικών αγγείων, δύναται να οδηγήσει στη δημιουργία αιμορροϊδοπάθειας. Σήμερα, ως κύρια αιτία της αιμορροϊδοπάθειας θεωρούμε τον αγχώδη τρόπο ζωής. Το άγχος (ή στρες όπως αλλιώς αναφέρεται), προκαλεί δυσκοιλιότητα, καθώς και αύξηση της αιματικής ροής, ενώ παράλληλα επιτείνει και τον σπασμό του πρωκτικού σφιγκτήρα. Όλα αυτά οδηγούν σε υπέρμετρο πόνο στην περιοχή του πρωκτού, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και κατά την διάρκεια της αφόδευσης.

Πότε ο ασθενής θα υποχρεωθεί να ζητήσει χειρουργική φροντίδα;

Το αυξημένο μέγεθος των αιμορροΐδων προκαλεί ανυπόφορο πόνο, ο οποίος αναγκάζει τον ασθενή να οδηγηθεί σε ανεύρεση ιατρικής βοήθειας. Το άλγος μπορεί να ενοχλήσει τον ασθενή μόνο κατά την κένωση στην τουαλέτα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να διαρκεί όλη την ημέρα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής είναι η διόγκωση των αιμορροΐδων σε τέτοιο βαθμό, που μπορούν εύκολα να ψηλαφηθούν από τον ασθενή, η έντονη φαγούρα, η εκροή υγρών που δε μπορούν να συγκρατηθούν από τον ασθενή (λόγω της διάσπασης του φραγμού του πρωκτικού σφιγκτήρα), η αιμορραγία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Aθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός, τηλ: 210 7700200, 697 222 2200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.adlaser.gr

Σχετικά Άρθρα
Έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον σε Αφρική (38 φορές πάνω σε μία εβδομάδα) και η αγωνία στα ύψη
Έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον σε Αφρική (38 φορές πάνω σε μία εβδομάδα) και η αγωνία στα ύψη
Εξ' αποστάσεως διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων
Εξ’ αποστάσεως διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων
Affidea: Προτεραιότητα στις «ευαίσθητες» κοινωνικά ομάδες πληθυσμού - Εξυπηρέτηση στη Νοηματική κι ενημερώσεις με τη γραφή Μπράιγ
Affidea: Προτεραιότητα στις «ευαίσθητες» κοινωνικά ομάδες πληθυσμού – Εξυπηρέτηση στη Νοηματική κι ενημερώσεις με τη γραφή Μπράιγ
Τι είναι η δυσφαγία και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές κατάποσης
Τι είναι η δυσφαγία και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές κατάποσης
Νέα εποχή για το Κέντρο Μαστού της Κλινικής ΛΗΤΩ
Νέα εποχή για το Κέντρο Μαστού της Κλινικής ΛΗΤΩ
Healthcare Accelerator: Ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην Ιατρική Εκπαίδευση
Healthcare Accelerator: Ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην Ιατρική Εκπαίδευση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του