Βουβωνοκήλη: Μία συχνή πάθηση που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη

βουβωνοκήλη-μία-συχνή-πάθηση-που-μπορ

H βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης, με 1 στους 4 ανθρώπους, κυρίως άνδρες, να εμφανίζουν βουβωνοκήλη στην ενήλικη ζωή τους.

Δεδομένου ότι η βουβωνοκήλη, ιδίως στα αρχικά στάδια, μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα και να μην ενοχλεί τον ασθενή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς πρέπει να γίνει έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση, για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία θέτει σε κίνδυνο το όργανο που εμπεριέχεται εντός της κήλης (π.χ. νέκρωση εντέρου).

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μην αμελείτε μία κήλη που δεν σας ενοχλεί, αλλά αντίθετα να είστε ενημερωμένοι για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί οριστικά και αποτελεσματικά.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, μας μιλά για τη σωστή αντιμετώπιση μιας κήλης, αλλά και την αποφυγή των επιπλοκών.

Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση: Η Ιδανική Θεραπεία

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της. Απαιτεί μόνο 3 μικροτομές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά η καθεμία. Μία μικροκάμερα, το λαπαροσκόπιο, εισάγεται προσεκτικά και συνδέεται με μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας ώστε να παρέχει λεπτομερή και μεγεθυμένη εικόνα της πάσχουσας περιοχής. Η κήλη ανατάσσεται και τοποθετείται ένα βιοσυμβατό, μη απορροφήσιμο (ενίοτε και πλήρως απορροφήσιμο / βιολογικό) πλέγμα στην περιοχή, δημιουργώντας έτσι ένα «καινούριο», ισχυρό τοίχωμα.

Εξάλειψη Επιπλοκών

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει σχεδόν μηδαμινά ποσοστά υποτροπής και χρόνιου πόνου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της εξωπεριτοναϊκής τεχνικής (TEP – Totally Extraperitoneal Repair), η οποία, όπως αναφέρει ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, «θεωρείται η πλέον ασφαλής μέθοδος αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές, καθώς η επέμβαση διενεργείται χωρίς επαφή με τα σπλάγχνα της κοιλίας. Η επέμβαση αποκαθιστά τη φυσιολογική ανατομία ενισχύοντας το χάσμα και τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα εκεί που πρέπει, δηλαδή εκ των έσω».

Μοναδικά Πλεονεκτήματα Επέμβασης

Η λαπαροενδοσκοπική τεχνική είναι η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, καθώς:

• Διενεργείται μέσω μικροτάτων τομών και επομένως δεν προκαλεί σημαντική βλάβη στους ιστούς.

• Είναι πλήρως αναίμακτη.

• Αποφεύγεται η καθήλωση του πλέγματος με υλικά που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια ενόχληση.

• Επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας καθώς και των διπλών βουβωνοκηλών διαμέσου των ίδιων μικρών οπών.

• Επιτυγχάνει τη σύγχρονη διόρθωση με το ίδιο πλέγμα κηλών που μπορεί να συνυπάρχουν αλλά να μην είχαν αναγνωριστεί προεγχειρητικά.

• Αποφεύγει την κάκωση νεύρων και ευαίσθητων αγγείων της περιοχής, ιδίως σε σχέση με την αιμάτωση των όρχεων στους άνδρες ασθενείς.

• Το μετεγχειρητικό στάδιο μειώνεται σημαντικά και η ανάρρωση είναι ταχύτατη.

• Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά τη Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, ενημερώνει πως ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα και να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες, μέσα σε μόνο λίγες ημέρες. Η πλήρης ανάρρωση του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής και της άσκησης, χρειάζεται το πολύ 1 – 2 εβδομάδες.

Μην επαναπαύεστε όταν η κήλη σας δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αποφύγετε την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, αντιμετωπίζοντας την κήλη σας όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη στιγμή της διάγνωσής της.

Χαράλαμπος Σπυρόπουλος | Γενικός Χειρουργός MD, PhD, FACS

Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Πιστοποιημένο μέλος του Κολεγίου Χειρουργών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Λαπαροενδοσκοπικής Εταιρίας

Ιστοσελίδα: www.esurgery.gr

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-astrazeneca-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%b5%ce%af0
Εμβόλιο AstraZeneca: Σε ποιες ηλικίες θα χορηγείται πλέον – Τι θα γίνει με τη 2η δόση
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9-covid-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc0
Τι είναι το «χέρι covid» που παρατηρείται μετά τον εμβολιασμό και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;
%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%850
Λουράντος: “Όλα τα τεστ με απόφαση του ΕΟΦ χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία”
%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%89%ce%bb%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-22%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd0
Γκάγκα: Διασωληνώθηκε 22χρονος με κορωνοϊό- Όσοι νοσηλεύονται είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι
%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-covid-19-%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%be0
Εμβόλιο COVID-19: Η πληροφορία που πρέπει να ξέρουμε ΟΛΕΣ οι γυναίκες για το στήθος μας
%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-400-000-%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%b2%ce%bf%cf%8d-82110
Εμβόλιο: Ανοίγουν πάνω από 400.000 ραντεβού – Σε ποια εμβόλια αφορούν; Κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του