Βιοϋλικά και Αναγεννητική Ιατρική

βιοϋλικά-και-αναγεννητική-ιατρική

%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%8b%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae0

Προηγμένα βιοϋλικά που καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενούς είναι το παρόν και το μέλλον της Αναγεννητικής Ιατρικής. Οι επιστήμονες των βιοϋλικών ασχολούνται συστηματικά με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων έξυπνων βιοϋλικών για εμφυτεύματα, τα οποία θα παρέχουν θεραπευτικές λύσεις στις αναγεννητικές θεραπείες που αφορούν ελλείμματα σε οστά, χόνδρους, τένοντες, δέρμα, καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και άλλους ιστούς και όργανα του σώματος. Για την ανάπτυξη των νέων αυτών υπερσύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών συνεργάζονται πολλές επιστημονικές ειδικότητες, όπως χημικοί, βιολόγοι, μηχανικοί, επιστήμονες υλικών, και γιατροί, οι οποίοι καθορίζουν και αξιολογούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά και διασφαλίζουν τη βέλτιστη αλληλεπίδραση των βιοϋλικών με τους ιστούς του ασθενούς.

Τα βιοϋλικά χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μοσχευμάτων σε βιομηχανική κλίμακα, σε επιθυμητές διαστάσεις, με συγκεκριμένη γεωμετρία, αρχιτεκτονική και προδιαγραφές, μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών όπως της 3D εκτύπωσης. Τέτοια βιοϋλικά χρησιμοποιούνται ήδη ως καρδιαγγειακά μοσχεύματα (στεντς) και στην οδοντιατρική (οδοντικά εμφυτεύματα), και το πεδίο εφαρμογής τους διευρύνεται συνεχώς.

Το θέμα αυτό όπως και άλλες καινοτόμες προοπτικές με πρακτική εφαρμογή στην ιατρική αναμένεται να συζητηθούν στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB), το οποίο διοργανώνεται – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϋλικών. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Διαπρεπείς επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να παρουσιάσουν τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνάς τους, ανοίγοντας νέες προοπτικές εξέλιξης στη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών. Ανάμεσά τους πολλοί ΄Ελληνες που διαπρέπουν σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και του εξωτερικού. Επιπλέον, νέοι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των βιοϋλικών και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αξιοποιώντας και παράγοντας σημαντική γνώση. Μια ομάδα πενήντα νέων ελλήνων ερευνητών συμμετέχουν ως εθελοντές της διοργάνωσης.

“Στο συνέδριο προσκλήθηκαν και δίνουν διαλέξεις κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς με διεθνείς διακρίσεις στο πεδίο των βιοϋλικών”, αναφέρει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μαρία Χατζηνικολαΐδου. Σύμφωνα με την κ. Χατζηνικολαΐδου, 340 ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με το μέλλον των βιοϋλικών στην Ιατρική. Το συνέδρο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες, με το ένα τρίτο των συνέδρων να προέρχονται από την Ασία.

Τα προηγμένα αυτά βιοϋλικά βρίσκουν εφαρμογή σχεδόν στο σύνολο των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, ενώ αξιοποιούνται ήδη σε ιατρικές συσκευές και ιατροβιοτεχνολογικά προϊόντα, όπως τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα και άλλα μοσχεύματα και μεμβράνες για την περιοχή του κρανίου, της στοματικής κοιλότητας, του μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, του δέρματος, καθώς και τα βιοαποδομήσιμα χειρουργικά ράμματα.

Τα βιοϋλικά αυτά, φυσικά ή συνθετικά – εξηγεί – συμβάλλουν στην αντιμετώπιση νόσων, ελλειμμάτων ή τραυμάτων. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με έλλειμμα στη γνάθο που χρειάζεται αποκατάσταση του οστού, θα μπορεί να λάβει τρισδιάστατο μόσχευμα από μήτρα βιοϋλικού με τις επιθυμητές βιολογικές ιδιότητες και συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ειδικά για το πρόσωπό του.

Για να υπάρξει το αποτέλεσμα αυτό – αναφέρει – απαιτείται εντατική και στοχευμένη διεπιστημονική εργασία, ξεκινώντας από την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου κλινικού προβλήματος και σχεδιάζοντας το μονοπάτι υλοποίησης διαμέσω της ανάπτυξης του βιοϋλικού με τα κατάλληλα χημικά, μηχανικά και βιολογικά χαρακτηριστικά, παρέχοντας στους βιομηχανικούς εταίρους τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης. Η κ. Χατζηνικολαΐδου εκτιμά πως στο άμεσο μέλλον θα είναι δυνατή η παραγωγή έξυπνων πολυ-λειτουργικών βιοϋλικών, τα οποία θα κατασκευάζονται πιο εύκολα σε σύνθετες 3D δομές ακρίβειας, θα είναι χαμηλού κόστους, εύκολα διαχειρίσιμα, και θα έχουν καλύτερες βιολογικές ιδιότητες που θα μιμούνται το μικροπεριβάλλον του ιστού και θα επιταχύνουν την αναγέννηση ιστών και οργάνων.

Ανοίγει τις πύλες του την Δευτέρα 4/9 το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχετικά με το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών

Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB) έγινε για πρώτη φορά το 1976 και έκτοτε αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός της Ευρώπης στο πεδίο των βιοϋλικών. Το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θεωρείται κορυφαία εκδήλωση, καθώς συγκεντρώνει τους σημαντικότερους ερευνητές και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στοχεύει μέσω της επικοινωνίας στη διάχυση της γνώσης, την ανταλλαγή απόψεων, τη συζήτηση πρακτικών και ρυθμιστικών θεμάτων και επίτευξη συνεργασιών σε θέματα αιχμής που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην κοινότητα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εκατοντάδες ανακοινώσεις ερευνητών πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών σε πεδία αιχμής, και θα συμμετέχουν εκθέτες από το χώρο της βιομηχανίας των καινοτόμων βιοϋλικών και τεχνολογιών.

Σχετικά Άρθρα
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης": Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του