VACCELERATE: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των κλινικών μελετών για τα εμβόλια COVID-19

vaccelerate-η-ελλάδα-στην-πρώτη-γραμμή-των-κλινι

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου έγινε η έναρξη του Νέου Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας για τα Εμβόλια COVID-19, μέσω του προγράμματος VACCELERATE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχει το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και άλλοι Πανεπιστημιακοί και Ερευνητικοί Φορείς της χώρας.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας COVID-19, με την ονομασία «HERA Incubator».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο έχει στόχο την υποστήριξη άμεσων δράσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης έναντι των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, και αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία από διάφορους φορείς, ερευνητικές επιστημονικές ομάδες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, και δημόσιες Αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα: Έχω νοσήσει από κορωνοϊό. Μου προσφέρει προστασία από την επανα-λοίμωξη με SARS-CoV-2

Οι βασικές αρχές του «VACCELERATE» είναι η ταχύτητα, η ένταξη και η διαφάνεια, με προτεραιότητες:

1. τη δημιουργία ενός ισχυρού, εναρμονισμένου πανευρωπαϊκού δικτύου για κλινικές μελέτες εμβολίων  φάσης 2 και 3 έναντι της COVID-19 και η δημιουργία υψηλής ποιότητας σχετικής υποδομής των κλινικών κέντρων (συμπεριλαμβανομένης πλατφόρμας εμβολίων), και

2. την ταχεία πρόσβαση, χαρτογράφηση και βελτιστοποίηση των πρακτικών και των υποδομών των εμβολιαστικών κέντρων στα κράτη μέλη.

Το VACCELERATE συντονίζεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας, στη Γερμανία, και αρχικά συμμετέχουν σε αυτό 26 εταίροι από 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και 5 συνδεδεμένες με αυτή χώρες, ενώ ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων χωρών.

Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, την υποστήριξη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που πληρούν τις προϋποθέσεις να διενεργήσουν κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια κατά του του ιού SARSCoV-2. Συντονιστής και διαχειριστικός εταίρος του προγράμματος έχει ορισθεί από την ΕΕ το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO (www.cleoresearch.org).

Η επιστημονική καθοδήγηση του προγράμματος για την Ελλάδα θα γίνει από την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας, που εμπλέκονται με τον εμβολιασμό για COVID-19.

Kατά την επίσημη έναρξη του Προγράμματος, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 5/3/2021 παρουσία αξιωματούχων της Ε.Ε., ο Επιστημονικός Υπεύθυνος για την Ελλάδα, Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι «το VACCELERATE επιδιώκει να συνδέσει κατάλληλες δομές για κλινικές δοκιμές, να συνδυάσει τις γνώσεις των ειδικών και να προωθήσει τη διαφανή ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων, με απώτερο στόχο τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δοκιμών εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στις συνδεδεμένες με την Ε.Ε. χώρες, κάτω από μία κοινή στρατηγική-επιστημονική ‘ομπρέλα’».

Σε μία κρίσιμη καμπή για τη διαχείριση της πανδημίας και την προετοιμασία της επόμενης μέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα εμβόλια κατά του ιού να ανοίγουν το παράθυρο της ελπίδας και της αισιοδοξίας για επιστροφή στην κανονικότητα σύντομα, η συμμετοχή της Ελλάδας στο δίκτυο VACCELERATE φέρνει τη χώρα μας για μία ακόμα φορά στην αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι έχουμε στα χέρια μας τα «όπλα» για να νικήσουμε τον ιό αλλά και τη γνώση για να κάνουμε αυτή τη νίκη οριστική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα VACCELERATE στην ιστοσελίδα:

https://www.vaccelerate.eu/

Όσοι φορείς στην Ελλάδα επιθυμούν να συμμετάσχουν ή να ενημερωθούν περαιτέρω, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

vaccelerate@cleoresearch.org

Σχετικά Άρθρα
%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc0
Λινού: “Τις επόμενες μέρες σημαντική μείωση στο δείκτη θετικότητας, αλλά δεν θα έχουμε covid free καλοκαίρι”
%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%b7-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bc0
Βόμβα από ΗΠΑ: Σταματά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson – Ποιος ο λόγος
%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-covid-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b10
Ο εμβολιασμός ενάντια στον covid μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα;
%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%ad%ce%ba%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b70
Μαγιορκίνης: “Ευχάριστη έκπληξη τα σημερινά κρούσματα – Πού οφείλεται”
%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%850
Σημαντική βελτίωση των κυριοτέρων συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας σε 4 ημέρες, χωρίς αντιμικροβιακή αγωγή
Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκης στη Βιοϊατρική

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του