Τσουνάμι αιτημάτων στις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ – Η ψυχική υγεία λαμβάνει χαρακτηριστικά πανδημίας

τσουνάμι-αιτημάτων-στις-δομές-ψυχική

Στο αποτύπωμα της πανδημίας που άφησε με άγχος, στρες, κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές 1 στους 4 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στο ζήτημα της παραπλάνησης ασθενών από επιτήδειους, αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης, μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αυτή την στιγμή ένα τσουνάμι αιτημάτων στις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ.

«Ελαβε η ψυχική υγεία χαρακτηριστικά πανδημίας, με συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, με διαταραχές ύπνου, με ζητήματα ενδοικογενιακής βίας, εξάρτησης από το διαδίκτυο και κατανάλωση ψυχοτρόπων χωρίς συνταγογράφηση αλλά και εξαρτησιογόνων όπως η κοκαΐνη», τόνισε ο Καθηγητής, εκφράζοντας «ανησυχία για το τσουνάμι αιτημάτων» που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και οι δομές ψυχικής υγείας.

«Διαγνωστικά ένα παιδί ή έφηβος μπορεί να περιμένει και έξι μήνες», είπε ο κ. Στυλιανίδης, προτρέποντας να πολλαπλασιαστούν οι υπηρεσίες αλλά με συντονισμό.

Γκρίζες ζώνες για τις εναλλακτικές θεραπείες

Για την υπόθεση του 65χρονου που εξαπάτησε15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας οι πέντε εκ των οποίων πέθαναν, ο Καθηγητής ευχαρίστησε τη Δημόσια Τηλεόραση γιατί άνοιξε τη συζήτηση για μια «γκρίζα ζώνη», όπως είπε για τις εναλλακτικές θεραπείες που έχουν κίνητρο την αισχροκέρδεια.

«H απελπισία θανάτου, το αδιέξοδο και το έλλειμμα ελπίδας ίσως οδηγούν σε εκμετάλλευση από επιτήδειους. Εκμεταλλεύονται το βιοιατρικό μοντέλο που ξεχνάει να δει ολιστικά την απελπισία και την οδύνη του ασθενούς», είπε ο καθηγητής.

Όταν οι επιτήδειοι παραπλανούν αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο κατά της αισχροκέρδειας, τόνισε, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «απόφοιτος ιδιωτικού κολεγίου χωρίς αξιολόγηση, δηλαδή χωρίς καν να είναι ψυχολόγος αλλά ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναλάβει περιστατικό σχιζοφρένειας.

Πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος, να κατανοήσουμε την άγνοια αυτών των ανθρώπων, να βελτιώσουμε τις παραδοσιακές θεραπείες και να ενισχύσουμε την πληροφόρηση κατά των τυχάρπαστων, είπε ο Στέλιος Στυλιανίδης.

Η συμβουλή του είναι να απευθυνόμαστε σε γιατρό εμπιστοσύνης και να καταγγέλλουμε όποιο κρούσμα εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου.

«Δεν υπάρχει ασθένεια που να μην έχει ψυχοσωματική συνιστώσα», τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον, που συνήθως ασκεί υποστηρικτική έναντι ασθενούς, χρίζει ειδικής εκπαίδευσης , ειδικά για ασθενείς που πάσχουν από άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Η είδηση που σαν σήμερα «σκότωσε» τον Αριστοτέλη Ωνάση

Νέα γυναικοκτονία στη Νίκαια – Στραγγάλισε σε κατάσταση μέθης τη σύζυγό του

Σχετικά Άρθρα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%860
Μαρία Κορινθίου: Η εξομολόγηση για τη φλεβική ανεπάρκεια που την οδήγησε στο χειρουργείο
Η Bayer Ελλάς στηρίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Η Bayer Ελλάς στηρίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Ο πόνος από μόνος του δεν ισοδυναμεί πάντα με ασθένεια - Όλη η αλήθεια για τον χρόνιο πόνο!
Ο πόνος από μόνος του δεν ισοδυναμεί πάντα με ασθένεια – Όλη η αλήθεια για τον χρόνιο πόνο!
Δωρεάν ημερίδα: «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»
Δωρεάν ημερίδα: «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του