Tο διοξείδιο του τιτανίου, γνωστό και ως Ε171, ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο – Πού ανιχνεύεται

tο-διοξείδιο-του-τιτανίου-γνωστό-και-ως

t%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%be%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%89%cf%820

Πειράματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία Ε171 προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου στο 40% των πειραματόζωων που την κατανάλωσαν. Αυτές οι αλλοιώσεις δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε τέτοιον. Η ουσία E171 χρησιμοποιείται σε γλυκά, σοκολάτες και μπισκότα, τσίχλες, οδοντόπαστες, χρώματα και σε πλήθος άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Προηγούμενες έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο είχαν υποδείξει ότι η εισπνοή της ουσίας E171 μπορεί να είναι καρκινογόνος.

Η πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι η ουσία μπορεί να είναι καρκινογόνος και όταν εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα και το στομάχι.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Μελετών της Γαλλίας, με επικεφαλής τον δρα Ερικ Ουντό του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Scientific Reports. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η βρετανική «Τέλεγκραφ», οι επιστήμονες έδιναν στα πειραματόζωα να πίνουν Ε171 επί εκατό ημέρες, έτσι ώστε η ποσότητα της ουσίας να είναι αντίστοιχη με αυτήν που καταναλώνει ένας άνθρωπος μέσω της τροφής ή των καλλυντικών.

Η ουσία Ε171 απορροφήθηκε από το έντερο και πέρασε στο αίμα, μέσω του οποίου εξαπλώθηκε σε άλλα σημεία του σώματος. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εμφανίστηκαν σε τέσσερα από τα δέκα ζώα που είχαν καταναλώσει νερό με E171, αλλά σε κανένα ζώο που δεν την είχε καταναλώσει. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η ίδια ουσία εξασθενεί και το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων.

Σχετικά Άρθρα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%860
Μαρία Κορινθίου: Η εξομολόγηση για τη φλεβική ανεπάρκεια που την οδήγησε στο χειρουργείο
Η Bayer Ελλάς στηρίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Η Bayer Ελλάς στηρίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Ο πόνος από μόνος του δεν ισοδυναμεί πάντα με ασθένεια - Όλη η αλήθεια για τον χρόνιο πόνο!
Ο πόνος από μόνος του δεν ισοδυναμεί πάντα με ασθένεια – Όλη η αλήθεια για τον χρόνιο πόνο!
Δωρεάν ημερίδα: «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»
Δωρεάν ημερίδα: «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του