Το 6ο κύμα τη πανδημίας είναι εδώ – Μεγάλη η διασπορά σε τουριστικούς προορισμούς – Απειλούνται οι διακοπές μας

το-6ο-κύμα-τη-πανδημίας-είναι-εδώ-μεγά

Οι μάσκες κατέβηκαν, τα περιοριστικά μέτρα καταργήθηκαν και ως εκ τούτου, ο COVID βρήκε… πόρτα ανοιχτεί να ξαναμπεί…. Αυτήν τη στιγμή, η Αθήνα βρίθει κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, αντίθετα απ’ ό,τ θα περίμενα κανείς δεν εμφανίζεται στα νησιά, αλλά στην Αττική. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στους τουριστικούς προορισμούς είναι καλύτερα τα πράγματα. Τι αναμένουμε λοιπόν;

“Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, όχι όμως περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτό που κυρίως ανησυχεί παρ’ όλα αυτά είναι η αύξηση στα νούμερα θανάτων που αναμένεται”, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΙ.

Οι παραλλαγές Ομικρον 4 και Όμικρον 5 εμφανίζονται με νέα δυναμική από τη μητρική παραλλαγή Όμικρον, ενώ οι ήδη τριπλά εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φθίνουσα ανοσοπροστασία. “Έτσι κι αλλιώς, οι δύο παραλλαγές ξεφεύγουν από την ανοσία που είχε επικρατησει”, λέει ο κ. Τζανάκης. Σήμερα, πολλές επαναλοιμώξεις μάς βρίσκουν αδύναμους και είναι πολύ πιθανό όσοι μολυνθούν τώρα να μην οδηγηθούν στο νοσοκομείο, αλλά να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό για 2-3 ημέρες, πολύ μεγάλη κακουχία και αναπνευστικά προβλήματα.

Κι ενώ οι παραλλαγές αναμένεται να χτυπήσουν τους πιο ευάλωτους και τα ημερήσια κρούσματα αναμένονται στις 20.000 ημερησίως, τι χρειάζεται να κάνει ο κόσμος αυτήν τη στιγμή; “Προσοχή, προφύλαξη και προστασία του εαυτού τους και των οικείων τους”, συμβουλέυει ο κ. Τζανάκης. Εγρήγορση λοιπόν σε ό,τι αφορά τις μάσκες, επαναφορά τους όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι χειραψίες και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Το 6ο κύμα

Αυτό, που φοβούνταν οι επιστήμονες, έγινε τελικά. Το 6ο κύμα της COVID-19 είναι, ήδη, εδώ και απειλεί ξεκάθαρα τις διακοπές μας. Το σηματοδοτούν η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, αλλά και η ολοένα πιο μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε τουριστικούς προορισμούς.

Ανάλογη, βέβαια, είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης – οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του ιού ενοχοποιούνται ως επί το πλείστον. Είναι πολύ πιο μεταδοτικές και ευθύνονται για πάρα πολλές από τις επαναλοιμώξεις. Θεωρείται, δε, πολύ πιθανό να κάνουν και πιο βαριά νόσηση.

Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο να αντέξει το Σύστημα Υγείας, αλλά να μην τινάξει η διασπορά της COVID-19 τις πολυπόθητες διακοπές όλων μας στον αέρα.

Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η αύξηση των κρουσμάτων “παγώνει” τα χαμόγελα, πολύ, δε, περισσότερο που τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι θα διπλασιαστούν τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ένας απίστευτος ιός

Για το 6ο κύμα τοποθετήθηκε και ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital Γιάννης Πρασσάς, με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως αναφέρει:

Μπαίνουμε σε νέο κύμα λοιπόν. Απίστευτος πραγματικά ο ιός. Με γρήγορες μεταλλάξεις καταφέρνει να γλιστράει από την υπάρχουσα ανοσία (όσον αφορά στην πιθανότητα επαναμόλυνσης) και να μας δίνει ένα νέο κύμα κάθε 3-4 μήνες (!).

Δυστυχώς, ούτε καν η μόλυνση με Όμικρον δείχνει ικανή να προστατεύει από επαναμόλυνση, με αυτά τα εξελικτικά παρακλάδια της Όμικρον (04/05).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γινόμαστε ξανά όλοι υποψήφιοι συμμετέχοντες σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού (εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες, όλοι!). Γιαυτό και ενώ είμαστε εν μέσω θερινής σεζόν, βλέπουμε (Πορτογαλία, Γερμανία, ΗΠΑ και προσεχώς σε εμάς) να σηκώνονται σημαντικά επιδημιολογικά κύματα.

Προφανώς και δεν είμαστε καθόλου εκεί που ήμασταν στην αρχή. Πλέον ο ιός βλέπει μπροστά του οργανισμούς με μια κρισιμότατη πρώτη στρώση ανοσίας (να είναι καλά οι μαζικοί εμβολιασμί). Και είναι αυτή η πρώτη στρώση ανοσίας που κρατάει αναλογικά τον αριθμό θανάτων/ΜΕΘ ανά κύμα χαμηλότερα.

Άλλωστε για την ώρα δεν έχει βρεθεί κάποια μετάλλαξη που να σπάει τελείως την προστασία των εμβολίων από βάρια νόσηση. Μέχρι ποτέ θα συμβαίνει αυτό; Δεν ξέρουμε. Θα εξαρτηθείσε μεγάλο βαθμό από την μελλοντική πορεία του ιού. Αλλά ακόμη και η εν λόγω σημαντική προστασία (από βάρια νόσηση) γνωρίζουμε ότι φθίνει με τον χρόνο. Κι έτσι ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού (5-10-15-20%) θα γίνεται ευάλωτο. Και όσο δεν έχουμε δείκτες, ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε εκ του ασφαλούς και να παραμένουμε μόνιμα εμβολιαστικά ενήμεροι.

Αλλά πάμε ξανά στο τωρινό κύμα που μας έρχεται. Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Πόσο πολύ; Δεν το ξέρουμε. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι πολλοί θα συμμετέχουμε σε αλυσίδες μετάδοσης. Το ότι έχουν κλείσει τα σχολεία και ο καλός καιρός είναι τα θετικά. Το ότι υπάρχει υπέρμετρη χαλάρωση και ο ιός είναι υπερμεταδοτικός και ότι δεν τον πολυπιάνουν τα υπάρχοντα αντισώματα είναι τα αρνητικά. Θα φανεί στο πεδίο ο απολογισμός.

Αλλά, σε αντίθεση με το κεντρικό αφήγημα, θεωρώ αποπροσανατολιστικό λάθος το να ζυγίζουμε το επικείμενο κόστος κάθε κύματος αποκλειστικά με όρους άμεσων θανάτων και πίεσης στις ΜΕΘ (το οποίο, αν δεν κάνουμε κάτι, μπορεί και σε αυτούς τους όρους να γίνει εποχιακά πολύ μεγάλο). Μετά από δυο χρόνια συμβίωσης με τον SARS-CoV-2, ξέρουμε πλέον ότι κάθε κύμα του ιού που σαρώνει τις κοινότητες μας θα το πληρώνουμε όλοι μας σε όρους:

⚠️θανάτων (ευχόμαστε αναλογικά ολοένα και λιγότερους)

⚠️χρόνιων κουσουριών/long covid (δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις πολλαπλών επιμολύνσεων αλλά έχουμε πολύ ανησυχητικά σχετικά δεδομένα), αλλά και

⚠️οικονομικής ζημιάς (χαμένες ώρες εργασίας, δυσλειτουργία pipelines κτλ).

Όσο μεγαλύτερο το ύψος του κύματος, τόσο μεγαλύτερη η συνολική ζημιά που θα αφήνει πίσω του και την ζημιά αυτή θα την πληρώνουμε (άμεσα ή έμμεσα) όλοι μας.

Δυστυχώς τα κράτη στην Δύση το έχουν ρίξει στα ευχολόγια και δεν αναλαμβάνουν επαρκώς το μερίδιο ευθύνης, που τους αναλογεί στην συλλογική αυτή προσπάθεια. Η κρίσιμη αναβάθμιση των υποδομών έχει μάλλον καεί σε υπολογισμούς πολίτικο κόστους/οφέλους και η συνολική επικοινωνία είναι ότι “τελειώσαμε με τον ιό”. Κι έτσι το μπαλάκι περνάει στη μεριά των επιδημιολογικά υπεύθυνων πολιτών:

✊Αυτών που επιλεγούν να συνεχίζουν να βλέπουν την πανδημία ως ένα συλλογικό κίνδυνο και που οικειοθελώς προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους όταν σκάει νέο κύμα (έχοντας κατά νου ότι κάθε έξτρα μόλυνση είναι συλλογική ήττα με κόστος για όλους).

✊Αυτών που ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να τους επιβάλλει κάποια υποχρεωτικότητα το κράτος για να φοράνε μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και που μειώνουν όσο μπορούνε τις μεγάλες εσωτερικές συναθροίσεις τώρα που μαθαίνουνε ότι μας σκάει νέο κύμα.

✊Αυτων που θα προσπαθήσουν ξανά να κάνουν ένα τεστ πριν συνευρεθούν με άλλους σε κλειστό χώρο.

✊Αυτών που αν έχουν συμπτώματα θα ξανακάνουν ένα σελφ τεστ και που όταν βγουν θετικοί θα αποφεύγουν επαφές μέχρι να αρνητικοποιηθει το σελφ τεστ τους.

✊Αυτών που με το που ανοίγει η επιλογή πηγαίνουν αμέσως να ενημερώσουν τον εμβολιασμό τους (για τους ίδιους και για το σύνολο)

✊Αυτών που θα επιλέξουν να ξανά-ακυρώσουν μια συνάντηση σε κάποιο σπίτι επειδή κάποιος στο σπίτι τους έχει συμπτώματα.

✊Αυτών που, ως σταθερά οι πλέον συνεπείς, ενδεχομένως να έχουν κουραστεί περισσότερο από πολλούς αλλά που συνεχίζουν να θεωρούν την προάσπιση της δημοσιάς υγείας πράξη ευθύνης.

✊Αυτών που έχουν διαρκώς στο μυαλό τους αυτούς που παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον νέο ίο.

Μέχρι πότε; Μέχρι να ζυγιστεί καλύτερα το διακύβευμα της χρόνιας συμβίωσης με τον νέο αυτό ιό. Μέχρι να έχει η επιστήμη ακόμη καλύτερα και  άφθονα εργαλεία και μέχρι να βρούμε ένα σταθερό σημείο ελεγχόμενης ισορροπίας στην μακρά συμβίωση μας μαζί του (και με τους άλλους ιούς).

Διαβάστε επίσης

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: Διακοπές σε πεντάστερα από 0 έως 7€

Η Παπαρίζου διέκοψε τη συναυλία της όταν οι fans την πληροφόρησαν ότι άντρας έχει κατεβάσει το παντελόνι του

Ο Σωκράτης Αλαφούζος μάς προσκαλεί στο Θέατρο Πορεία σε μια ομιλία έμπνευσης και ανοιχτή συζήτηση

Σχετικά Άρθρα
ΣΕΙΒ: Εκφράζει ανησυχία προς το υπ. Υγείας αναφορικά με τις συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές
ΣΕΙΒ: Εκφράζει ανησυχία προς το υπ. Υγείας αναφορικά με τις συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Διαθέσιμη πλέον στα ελληνικά η πλατφόρμα ενημέρωσης για τη νόσο
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Διαθέσιμη πλέον στα ελληνικά η πλατφόρμα ενημέρωσης για τη νόσο
ΕΟΠΥΥ: Tα 15 νέα φάρμακα που χρειάζονται ηλεκτρονική προέγκριση - Ολόκληρη η λίστα
ΕΟΠΥΥ: Tα 15 νέα φάρμακα που χρειάζονται ηλεκτρονική προέγκριση – Ολόκληρη η λίστα
Άσθμα: Σε ποιο φύλο εμφανίζεται συχνότερα η νόσος, ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Άσθμα: Σε ποιο φύλο εμφανίζεται συχνότερα η νόσος, ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Καρκίνος του προστάτη: Νέο ραδιοφάρμακο προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωσή του
Καρκίνος του προστάτη: Νέο ραδιοφάρμακο προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωσή του
Chiesi και Affibody: Νέα συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για ασθένειες του αναπνευστικού
Chiesi και Affibody: Νέα συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για ασθένειες του αναπνευστικού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του