Τι συμβαίνει στα οστά όσο μεγαλώνουμε – Ποια τροφή θα τα κρατήσει γερά

τι-συμβαίνει-στα-οστά-όσο-μεγαλώνουμε

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που λεπταίνει τόσο πολύ το οστό που ακόμη και μια μικρή πτώση ή χτύπημα στην πόρτα του αυτοκινήτου ή σε ένα έπιπλο μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Ένα σπάσιμο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σκελετού σας, αλλά τα κατάγματα του καρπού, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης είναι από τα πιο κοινά.

Το να διατηρείτε γερά τα οστά σας είναι ένας έξυπνος στόχος σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, τα οστά χωρίς κατάγματα γίνονται η  μεγαλύτερη προτεραιότητα τις δεκαετίες μετά την ηλικία των 50 ετών, καθώς τα εξασθενημένα οστά οδηγούν σε σπασίματα μία στις δύο γυναίκες και έναν στους πέντε άνδρες.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και με τη βοήθεια του γιατρού σας για να προστατεύσετε από επώδυνα κατάγματα που μπορούν να μειώσουν την ανεξαρτησία σας και, παραδόξως, να αυξήσουν ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου λόγω ιατρικών επιπλοκών.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τους τραυματισμούς αλλά και μερικές πιθανές ασθένειες, τότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε τα οστά σας όσο γίνεται πιο υγιή και δυνατά.

Παρ’ ολ’ αυτά, το να διατηρούμε γερά οστά μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο όσο μεγαλώνουμε, και θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί με την διατοφή μας.

Τι συμβαίνει στα οστά όσο μεγαλώνουμε

Κανονικά, δεν μπορούμε να αισθανθούμε τι συμβαίνει μέσα στα οστά μας, εξηγεί η δρ. Deborah Sellmeyer, διευθύντρια του Johns Hopkins Metabolic Bone Center.

Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων ανανεώνει συνεχώς το κολλαγόνο (ένας τύπος πρωτεΐνης) και τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο, που κρατούν τα οστά δυνατά. Το παλιά οστά καταστρέφονται και αντικαθίστανται καθημερινά με νέα.

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών περίπου, αυτή η διαδικασία προσθέτει περισσότερα νέα οστά από όσα αφαιρεί, επομένως η οστική πυκνότητα αυξάνεται.

Από την ηλικία περίπου των 25 έως την ηλικία των 50 ετών, η οστική πυκνότητα τείνει να παραμένει σταθερή με ίσες ποσότητες σχηματισμού οστών και οστικής διάσπασης.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, η απώλεια οστικής μάζας ξεπερνά τον σχηματισμό νέας και η οστική απώλεια επιταχύνεται.

Η καλύτερη τροφή για πιο γερά οστά

Ευτυχώς, μπορείτε να επιβραδύνετε αυτόν τον ρυθμό οστικής απώλειας εάν λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών, που μπορεί να κρατήσουν τα οστά σας πιο δυνατά.

Η καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο σκοπό είναι τα δαμάσκηνα, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Harris-Pincus, ιδρύτρια του NutritionStarringYOU και συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής για τον προδιαβήτη.

“Μια από τις αγαπημένες μου συμβουλές για την υγεία των οστών είναι να απολαμβάνω καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα είναι πηγή καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης Κ και πολυφαινολών που έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας την οστική απώλεια”, είπε η Lauren Harris-Pincus.

Ταυτόχρονα, τα δαμάσκηνα είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην καλή κίνηση του εντέρου χάρη στις φυτικές ίνες και τη φυσική του περιεκτικότητα σε σορβιτόλη.

Γι’ αυτό, αν τα δαμάσκηνα δεν ήταν μέρος της κανονικής διατροφής σας, τότε «ξεκινήστε σιγά-σιγά και προχωρήστε μέχρι την πλήρη καθημερινή μερίδα».

Υιοθέτησε τα εξής

Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και να απολαύσετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις δραστηριότητες που πάντα αγαπούσατε.

Μείνετε ενεργοί και συνδεδεμένοι. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να κινηθείτε με ασφάλεια στις δραστηριότητες και ακόμη και να απολαύσετε μια φυσική σχέση με τον σύντροφό σας. Εάν χρειάζεται να τροποποιήσετε τη συμμετοχή σε αθλήματα ή χόμπι, εξηγήστε την κατάστασή σας σε αγαπημένα πρόσωπα και σκεφτείτε νέους τρόπους για να περάσετε χρόνο μαζί.

Διατηρήστε την ισορροπία σας. Αποτρέψτε τις πτώσεις κρατώντας τη συνταγή των γυαλιών σας ενημερωμένη και λαμβάνοντας βοήθεια για την απώλεια ακοής. (Η μειωμένη ακοή αυξάνει τον κίνδυνο για πτώσεις και προβλήματα ισορροπίας.) Απομακρύνετε εμπόδια που θα μπορούσαν να σας παρασύρουν. Ρωτήστε για παραπομπή σε φυσιοθεραπευτή για ασκήσεις μυϊκής ανάπτυξης ή συμβουλές από το γιατρό σας σχετικά με ασκήσεις που είναι κατάλληλες για εσάς. Οι δυνατοί μύες μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης. Ρωτήστε για ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή στάση, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κάταγμα σπονδυλικής στήλης.

Μιλήστε μέσα από συναισθήματα. Η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε πλέον να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν ή έχετε χάσει την ανεξαρτησία σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για τη διάθεσή σας και τυχόν ανησυχίες που έχετε. Δείτε και τις ομάδες υποστήριξης. Θα βρείτε καταχωρήσεις στον ιστότοπο του Εθνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, nof.org.

Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.eatthis.com

Διαβάστε επίσης

Γιατί γίνεται χαμός με τη φριτέζα αέρος και πόσο υγιεινό είναι, τελικά, το μαγείρεμα σε αυτήν;

Κάντο όπως η Κατερίνα Γερονικολού! Πώς να προστατευτείς από τον ήλιο για να έχεις λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Σχετικά Άρθρα
Άσθμα: Σε ποιο φύλο εμφανίζεται συχνότερα η νόσος, ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Άσθμα: Σε ποιο φύλο εμφανίζεται συχνότερα η νόσος, ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Καρκίνος του προστάτη: Νέο ραδιοφάρμακο προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωσή του
Καρκίνος του προστάτη: Νέο ραδιοφάρμακο προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωσή του
Chiesi και Affibody: Νέα συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για ασθένειες του αναπνευστικού
Chiesi και Affibody: Νέα συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για ασθένειες του αναπνευστικού
«Το Φάρμακο από το Εργαστήριο στον Ασθενή» 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access
«Το Φάρμακο από το Εργαστήριο στον Ασθενή» 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access
«Η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην κλίνη του Προκρούστη. Αλήθειες και ψέματα»
«Η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην κλίνη του Προκρούστη. Αλήθειες και ψέματα»
Αιτίες της ρινικής απόφραξης στα παιδιά και τους ενήλικες
Αιτίες της ρινικής απόφραξης στα παιδιά και τους ενήλικες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του