Τι κρύβεται πίσω από την περίοδό σου που καθυστερεί;

Είναι από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να σου τύχουν. Όχι μόνο επειδή σου κάνει άνω κάτω το πρόγραμμα και τη ζωή εντέλει, αλλά επειδή αυτό το “ανακάτεμα” που συμβαίνει στις ορμόνες σου σου δημιουργεί αδικαιολόγητη ένταση, εκνευρισμό, εριστικότητα και μπορεί να σε οδηγήσει σε καταστάσεις απώλειας του αυτολέγχου σου, που πραγματικά δεν θα ήθελες.

Αν μάλιστα έχεις προνοήσει να δεις ότι δεν παίζει εγκυμοσύνη, τότε ο εκνευρισμός γιγαντώνεται, κυρίως όμως η ανησυχία. Τι συμβαίνει άραγε; Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου πρώτα απ’ όλα, ενώ εμείς θα σου δώσουμε μια σειρά από εξηγήσεις για να κατευνάσουμε την ανησυχία σου.

Η απώλεια ή η καθυστερημένη περίοδος μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Να θυμάστε, όμως, ότι υπάρχουν δύο φορές στη ζωή σας που είναι φυσιολογικό να είναι ακανόνιστη η περίοδός σας: όταν ξεκινάει για πρώτη φορά και όταν ξεκινά η μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση έχουν συνήθως περίοδο περίπου κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να διαρκεί 21 έως 35 ημέρες. Η απουσία περιόδου για πάνω από τρεις μήνες, χρήζει ιατρικής διερεύνησης.

Οι λόγοι που καθυστερεί η περίοδος μπορεί να είναι αρκετοί και είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελήσετε, ειδικά εάν επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο χρόνο.

Σήμερα θα δούμε 8 πιθανούς λόγους για τους οποίους καθυστερεί η περίοδος

Οι γυναίκες που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, έχουν ακανόνιστες περιόδους και καθυστέρηση του έμμηνου κύκλου.

Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Η λήψη τους επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας, ενώ μετά την διακοπή τους, συνήθως πρέπει να περάσουν έξι μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του.

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και η οποιαδήποτε ανισορροπία στη λειτουργία του (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός) μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία και να επηρεάσει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την ρύθμιση των ορμονών της περιόδου.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που οδηγεί το σώμα σας στο να παράγει περισσότερα ανδρογόνα, δηλαδή στεροειδείς ορμόνες. Οι κύστεις σχηματίζονται στις ωοθήκες ως αποτέλεσμα αυτής της ορμονικής ανισορροπίας. Αυτό μπορεί να κάνει την ωορρηξία ακανόνιστη ή να τη σταματήσει εντελώς. Άλλες ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, μπορεί επίσης να μην ισορροπήσουν. Αυτό οφείλεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συχνά συνδέεται με PCOS.

Χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη οι οποίες συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, προκαλούν ακανόνιστες περιόδους και σοβαρές μεταβολές στον έμμηνο κύκλο.

Η παχυσαρκία προκαλεί ορμονική ανισορροπία, λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μια γυναίκα ζυγίζει δέκα κιλά πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό της βάρος, επηρεάζεται ο μεταβολισμός και μπορεί να σταματήσει η ωορρηξία.

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν συμπτώματα πρώιμης εμμηνόπαυσης μεταξύ των 45 και 55 ετών, ενώ όσες βιώνουν τα συμπτώματα γύρω στα 40 ή νωρίτερα εμφανίζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και ασταθή κύκλο.

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει σωστά την αιτία της καθυστερημένης ή απώλειας της περιόδου σας και να συζητήσει τις θεραπευτικές επιλογές σας. Εάν μπορείτε, κρατήστε αρχείο με τις αλλαγές στον κύκλο σας καθώς και άλλες αλλαγές στην υγεία. Αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει διάγνωση.

Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό:

  • ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία
  • πυρετός
  • έντονος πόνος
  • ναυτία και έμετος
  • αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες
  • αιμορραγία αφού μπήκατε στην εμμηνόπαυση και δεν είχατε περίοδο για τουλάχιστον ένα χρόνο

Διαβάστε επίσης

“Poor Things”: Ουρές στους κινηματογράφους, sold out σχεδόν όλες οι προβολές στις 59 αίθουσες

Επικός Λάκης Γαβαλάς μάς δίνει ιδέες για το ρεβεγιόν με ρούχα από τη λαϊκή αγορά

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%ae%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b90
Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος: Μύθοι και Αλήθειες
%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c0
Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις
%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-flacs-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b10
Πώς αντιμετωπίζει η μέθοδος FLACS τον καταρράκτη
%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%bb%ce%b9%cf%88%ce%b7-%ce%ac%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b90
Κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία στις σχέσεις: Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα μας
%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%b9%cf%82-30-%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b50
Γίνεται να κοιμάσαι μόλις 30 λεπτά κάθε βράδυ και να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής σου;
Γιατί αρρωσταίνουμε; Οι ψυχοσωματικές προσεγγίσεις
Γιατί αρρωσταίνουμε; Οι ψυχοσωματικές προσεγγίσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του