Τι είναι το «χέρι covid» που παρατηρείται μετά τον εμβολιασμό και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

τι-είναι-το-χέρι-covid-που-παρατηρείται-μ

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι το πρήξιμο και η φαγούρα στο σημείο της ένεσης. Το χέρι πρήζεται, κάνει καρουμπαλάκια, νιώθεις πως σε τσίμπησε κουνούπι και αισθάνεσαι ένα έντονο αίσθημα καύσου. Το περιεργο δε είναι πως το εξάνθημα αυτό συχνά δεν παρατηρείται αμέσως μετά τον εμβολιασμό, αλλά μέχρι και 8 μέρες μετά!

Το CDC αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μερικοί αναπτύσσουν κοκκινίλα, φαγούρα, πρήξιμο ή επώδυνο εξάνθημα στο σημείο της ένεσης. Το εξάνθημα (γνωστό και ως “χέρι COVID”) μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό».

%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9-covid-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc0

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο COVID-19: Η πληροφορία που πρέπει να ξέρουμε ΟΛΕΣ οι γυναίκες για το στήθος μας

Οι περισσότερες αναφορές για το «χέρι COVID» ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο Moderna, γι’ αυτό ορισμένοι το αποκαλούν «χέρι Moderna». Η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, δήλωσε πρόσφατα στο Dermatology Times: “Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι με το εμβόλιο της Moderna, οι άνθρωποι βλέπουν δερματικές αντιδράσεις στο εμβολιασμένο χέρι να εμφανίζονται όχι εντός ωρών ή μιας ημέρας, αλλά ακόμα και 8 ημέρες αργότερα. Λίγοι που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν επίσης αυτό το καθυστερημένο εξάνθημα”.

Ωστόσο, το CDC δεν θεωρεί ότι το «χέρι COVID» είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως το πρήξιμο των χειλιών, των ματιών ή της γλώσσας. Έτσι, όσοι έχουν αυτή την αντίδραση μπορούν άνετα και με ασφάλεια να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Για να μειώσεις τον πόνο στο χέρι

ή τη δυσφορία στο σημείο του εμβολιασμού μπορείς να εφαρμόσεις ένα καθαρό, ψυχρό, υγρό ύφασμα στην περιοχή, να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς και να ασκείς το χέρι.

Σχετικά Άρθρα
Μια Barbie - επιστήμονας προς τιμήν της γυναίκας που "πολέμησε" τον κορωνοϊό
Μια Barbie – επιστήμονας προς τιμήν της γυναίκας που “πολέμησε” τον κορωνοϊό
Έπαθες ηλίασης... Και τώρα;
Έπαθες ηλίαση… Και τώρα;
Πρέπει ή όχι να τρώμε πριν από την εξέταση αίματος;
Πρέπει ή όχι να τρώμε πριν από την εξέταση αίματος;
Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωράν rapid test
Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωράν rapid test
Οι Αθηναίοι στο πρώτο lockdown μείωσαν τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, αύξησαν τα αντικαταθληπτικά - Δες τα υπόλοιπα στοιχεία
Οι Αθηναίοι στο πρώτο lockdown μείωσαν τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, αύξησαν τα αντικαταθληπτικά – Δες τα υπόλοιπα στοιχεία
Τα 39 σημεία όπου θα γίνονται την Κυριακή, 1 Αυγούστου, δωρεάν rapid tests
Τα 39 σημεία όπου θα γίνονται την Κυριακή, 1 Αυγούστου, δωρεάν rapid tests

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του