Τι είναι το χάπι του βιασμού – Τι συμπτώματα προκαλεί – Πώς το προμηθεύονται

τι-είναι-το-χάπι-του-βιασμού-τι-συμπτ

Σίγουρα κι εσείς έχετε ακούσει την ατάκα πολλών γονιών στα παιδιά τους – ειδικά στα κορίτσια – «πρόσεχε μην σου ρίξουν κάτι στο ποτό σου». Μπορεί να ακούγεται, πλέον, απαρχαιωμένη, αλλά, δυστυχώς, δεν παύει να χρησιμοποιείται ακόμη το χάπι βιασμού και δεκάδες κοπέλες να πέφτουν θύματα βιασμού.

Η υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη έφερε πάλι στο προσκήνιο το λεγόμενο “χάπι του βιασμού”. Πρόκειται για ναρκωτικές ή υπνωτικές ουσίες που κυκλοφορούν με ειδική συνταγή γιατρού. Την πρώτη θέση, καταλαμβάνει μια ναρκωτική ουσία που ονομάζεται GHΒ και είναι πολύ διαδεδομένη στο δυτικό κόσμο. Το συνηθέστερο ναρκωτικό του βιασμού, το «ρούφι» ή «ύπνος» ή «βούλπε» είναι ένα ισχυρότατο ηρεμιστικό, που χορηγείται για βραχύ χρονικό διάστημα στη θεραπεία της έντονης αϋπνίας. Κυκλοφορεί στην αγορά με την ονομασία Hipnosedon ή Vulpegal και – επίσημα τουλάχιστον – χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού.

Μάλιστα λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Ο επίδοξος βιαστής ρίχνει το χάπι στο ποτό ή στον καφέ και στη συνέχεια κακοποιεί σεξουαλικά το θύμα του. Το φάρμακο χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο για να δράσει.

Τρόμος για το χάπι βιασμού

Το συγκεκριμένο χάπι πρωτοχαρακτηρίστηκε ως «date rape drug» τη δεκαετία του ’90. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η κυκλοφορία του έχει απαγορευθεί, στις ΗΠΑ δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά στο Διαδίκτυο – και ειδικότερα στο λεγόμενο dark web – μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί έναντι 5-10 ευρώ.

«Το συγκεκριμένο χάπι προκαλεί άρση των αναστολών και απώλεια μνήμης. Είναι σαν να είσαι μεθυσμένος, χωρίς να είσαι μεθυσμένος. Η επίδρασή του μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 8 ώρες και μετά το άτομο δεν θυμάται τι συνέβη σε εκείνο το διάστημα, δεν έχει αναμνήσεις», λένε οι ειδικοί.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι ασφαλή φάρμακα γενικά. Αλλά, όταν συνδυάζονται με αλκοόλ, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν καταστολή της αναπνοής, ιδίως αν κάποιος έχει, ήδη, αναπνευστικά προβλήματα.

Άρση αναστολών

«Κάποιες φορές παρατηρείται μια περίεργη άρση των αναστολών: το θύμα συμπεριφέρεται λίγο «έξαλλα» και έχει έντονη δραστηριότητα. Για παράδειγμα μπορεί να χορεύει πάρα πολύ ή να κάνει στριπτίζ, αλλά στην πραγματικότητα χωρίς να έχει συνειδητό έλεγχο της συμπεριφοράς του. Όταν, πια, περάσει η επίδραση του φαρμάκου, η μνήμη επανέρχεται και μετά το θύμα μπορεί να κοιμάται όλη μέρα», σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, όταν χορηγηθεί, τα πρώτα συμπτώματα είναι μια ψευδαίσθηση ευφορίας, υπνηλία, μειωμένο άγχος και μπορεί να συνεχίσει σε απώλεια αισθήσεων. Σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει και σε επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και σε βραδυκαρδία, σε υποθερμία, ναυτία με εμετούς και όταν έχουμε ακόμα μεγαλύτερη χορήγηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Διαβάστε επίσης

Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού: Διοργανώνει σεμινάρια αυτοπροστασίας για γυναίκες

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η 24χρονη με όσα περιγράφει στην πρώτη της συνέντευξη

«Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!» – Τρεις σπουδαίοι αθλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν σημαντικό αγώνα ζωής

Σχετικά Άρθρα
Δείτε τι θα ανακοινωθεί σε λίγο για τη χρήση της μάσκας - Πού θα τη φοράμε και το καλοκαίρι και σε ποια μέρη θα την πετάξουμε
Δείτε τι θα ανακοινωθεί σε λίγο για τη χρήση της μάσκας – Πού θα τη φοράμε και το καλοκαίρι και σε ποια μέρη θα την πετάξουμε
Η Επιτροπή σήμερα αποφασίζει για τη μάσκα σε ΜΜΜ, σχολεία, καταστήματα, νοσοκομεία
Η Επιτροπή σήμερα αποφασίζει για τη μάσκα σε ΜΜΜ, σχολεία, καταστήματα, νοσοκομεία
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του