“Τι είναι πιθανό να πάθω από τον εμβολιασμό; Υπάρχουν άλλες παρενέργειες πέρα από τις αναμενόμενες;”

Η Πολιτεία έχει θέσει ως στόχο για τον εμβολιασμό ένα ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ανοσία και η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητά της. Ερωτηθείς ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος κατά πόσο είναι εφικτό αυτό, επισήμανε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία, ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα: Κορωνοϊός: “Αν έχω νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστώ; Δεν έχω ήδη αντισώματα;”

Τι είναι πιθανό να πάθω από τον εμβολιασμό;

«Η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια, είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Αυτό ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος απ’ ό,τι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

«Για το εμβόλιο του κοροναϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Παρενέργειες

Σχετικά με τις αλλεργίες, ο κ. Γώγος ανέφερε πως υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν.

Σε ερώτημά μας σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, λίγες μέρες νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μας είπε ότι εκτός από τις αναμενόμενες (πόνο και βάρος στο σημείο, ενδεχομένως δέκατα, πονοκέφαλος και μυϊκούς πόνους) παρενέργειες, σύνηθες είναι το λιποθυμικό επεισόδιο -ιδίως σε άντρες- και αυτό όχι από άλλη αιτία, αλλά λόγω φόβου, ενώ το αναφυλακτικό σοκ, ακραία μορφή αλλεργίας, είναι μια αντίδραση εξαιρετικά σπάνια.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του