Τι δε σου λέει κανείς για το σώμα σου όταν περνάς τα 40;

τι-δε-σου-λέει-κανείς-για-το-σώμα-σου-ότ

Τα 40 είναι μια κομβική ηλικία για κάθε γυναίκα. Τα άγχη και οι ανησυχίες της πρώτης νιότης έχουν παρέλθει πια για τα καλά, είναι πολύ πιο ώριμη συναισθηματικά, ξέρει τι θέλει από τη ζωή, ενώ αν έχει παιδιά, συνήθως σ΄αυτήν την ηλικία γίνονται πιο ανεξάρτητα. Γενικά, αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, μία γυναίκα μετά τα 40 είναι πιο χαλαρή απέναντι στη ζωή.

Ωστόσο, το γυναικείο σώμα περνά σε μία άλλη μεταβατική εποχή και θέλει ιδιαίτερη ψυχραιμία και… προσοχή. Δείτε λοιπόν ποιες αλλαγές υφίσταται μία γυναίκα.

Ο μυικός ιστός φεύγει και το πάχος…μένει

Μετά τα 40 τους χρόνια οι γυναίκες χάνουν μυικό ιστό βάρους, κατά μέσο όρο, 250 γραμμαρία ανά έτος. Η απώλεια του μυικού ιστού, επιβραδύνει σημαντικά το μεταβολισμό και «μοιραία» έτσι ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες. Αποτέλεσμα; Η αύξηση βάρους!

Απώλεια οστικής μάζας

Το σώμα μέχρι την ηλικία των 35 ετών διατηρεί μία στοιχειώδη ισορροπία στην απώλεια και πρόσληψη της οστικής πυκνότητας. Γύρω όμως στα 40 χρόνια και κάθε χρόνο το σώμα χάνει συνολικά το 1% της οστικής του μάζας. Γι΄αυτό καλό είναι να μετράτε την οστική σας πυκνότητα και να συμβολεύεστε ειδικούς για να έχετε γερά… οστά!

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα εξελικτικό πρόβλημα και όχι μια στατική κατάσταση. Σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης. Παρουσιάζεται από την ηλικία των 40 έως 45 ετών με δυσκολία εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Σταδιακά, το πρόβλημα αυτό μετατρέπεται σε ‘αναπηρία’ (η έννοια της πολυεστιακότητας παύει να υπάρχει) και η κοντινή όραση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική (ευκρινής) μόνον με ειδικά διορθωτικά γυαλιά.

Καρκίνος του στήθους

Δυστυχώς οι πιθανότητες να διαγνωσθεί μια γυναίκα άνω των 40 με καρκίνο του μαστού αυξάνονται γεωμετρικά, συγκριτικά με τις αντίστοιχες πιθανότητες της ηλικίας των 30. Η πρόληψη, ωστόσο, είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι ειδικοί συνιστούν να γίνει συνήθεια η ψηλάφηση του στήθους και προτείνουν μαστογραφία μια φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 κι έπειτα.

Γκρίζες τρίχες… παντού

Τα γκρίζα μαλλιά αποτελούν σύμπτωμα της γήρανσης, είναι όμως άβολο όταν εμφανίζονται και στην ευαίσθητη περιοχή. Η λύση είναι το λέιζερ, η αποτρίχωση ή η χρήση βαφής.

Ακράτεια

Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών άνω των 40 εκδηλώνουν το σύμπτωμα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελούν έντονα. Ο λόγος; Εγκυμοσύνες, τοκετοί και εμμηνόπαυση!

Προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική φάση στην εμμηνόπαυση μπορεί να κρατήσει 6-7 χρόνια και εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 47 (έχετε υπόψη σας βέβαια πως κάθε σώμα λειτουργεί και αντιδρά διαφορετικά). Αυτή η περίοδος, που λήγει ένα χρόνο μετά την τελευταία εμμηνόρροια, συνοδεύεται από παραγωγή χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων και άλλων ορμονών.

Εξάψεις

Έως 80% των γυναικών έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι για κάποιες διαρκούν από 7 έως 11 χρόνια. Μοιραστείτε το πρόβλημα με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή κάποια αγωγή χωρίς ορμόνες, όπως αντικαταθλιπτικά.

Εμφάνιση διαβήτη

Μετά τα 40 το πάγκρεας χάνει σταδιακά την ικανότητά του να επεξεργάζεται την ινσουλίνη με τους ρυθμούς που το έκανε μέχρι πρότινος, ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καταλήγοντας στην εμφάνιση διαβήτη.

Σχετικά Άρθρα
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα - ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα – ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ
Ποιοι ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο!
Ποιοι ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο!
Είκοσι γυναίκες κατηγορούν γνωστό δημοσιογράφο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
Είκοσι γυναίκες κατηγορούν γνωστό δημοσιογράφο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του