Categories: FeaturedInfohealth

Τι αποκαλύπτει η ομάδα αίματός σου για την υγεία σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκεφτόμαστε την ομάδα αίματός τους, εκτός εάν χρειαστει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή σχεδιάζουν να δώσουν αίμα. Ωστόσο, η ομάδα αίματός μας μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από το αν μπορούμε να γίνουμε δωρητές. Χρησιμοποιώντας μεγάλες πληθυσμιακές έρευνες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν, ότι ορισμένες ομάδες αίματος σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

«Δεν είναι το είδος της δουλειάς που θα βοηθήσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για έναν μεμονωμένο ασθενή. Τα αποτέλεσματα αποτελούν περισσότερο συσχετισμούς που ανοίγουν νέους ερευνητικούς ορίζοντες για την καλύτερη κατανόηση αυτών των νόσων και τους κινδύνους για διάφορους πληθυσμούς» εξηγεί ο αιματολόγος Raymond Comenzo, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts και ιατρικός διευθυντής της Τράπεζας Αίματος Ιατρικού Εργαστηρίου Μεταγγίσεων στο Tufts Medical Center.

Τι γίνεται με τα αντιγόνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αίμα χωρίζεται σε διάφορες ομάδες, ανάλογα με την παρουσία αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα δύο πιο σημαντικά αντιγονικά συστήματα, από κλινικής απόψεως, είναι το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα ρέζους (Rh). Το σύστημα ΑΒΟ καθορίζει αν η ομάδα αίματος είναι Α, Β, ΑΒ ή Ο. Η ομάδα αίματος προσδιορίζεται από την ύπαρξη των αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αντίστοιχων αντισωμάτων στο πλάσμα. Το δε σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό(+) ή Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+. Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Οι τύποι αίματος είναι γενετικοί. Προέρχονται από παραλλαγές σε ένα γονίδιο στο σώμα μας γνωστό ως γονίδιο ABO και δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Αλλά μαθαίνοντας πώς εμπλέκονται με διάφορες μορφές ασθενειών μπορούμε να καταλάουμε καλύτερα πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαφορετικά προβλήματα υγείας.
Καρκίνοι

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους του στομάχου. Οι βακτηριακές λοιμώξεις από το E.pylori είναι πιο συχνές σε ασθενείς με ομάδα αίματος Α και αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν έλκη στομάχου, φλεγμονές και μερικές φορές να οδηγήσουν σε καρκίνο, επισημαίνει ο καθηγητής Comenzo. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (E.pylori) μπορεί επίσης να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος στους τύπους αίματος Α, Β και ΑΒ.

Αυτοί οι τρεις τύποι αίματος μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο και άλλων καρκίνων. «Για ασθενείς με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, το γονίδιο ABO μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην αύξηση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων, ιδιαίτερα του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί ο καθηγητής Comenzo. Αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πώς ακριβώς συνδέονται αυτοί οι τύποι καρκίνου με την ομάδα αίματος.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής λόγω στεφανιαίας νόσου σε σχέση με την ομάδα αίματος Ο. Συγκεκριμένα, τα άτομα με ομάδα αίμαοτος ΑΒ φαίνεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτοί οι τύποι αίματος έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά διαταραχών πηκτικότητας του αίματος.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 60 ετών συγκριτικά με τα άτομα με ομάδα αίματος Ο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη σύνδεση, αλλά οι ερευνητές εικάζουν πώς οι διαφορετικοί τύποι αίματος συμβάλλουν σε διαφορετικούς παράγοντες πήξης.

Κουνούπια

Σε εργαστηριακά πειράματα, φάνηκε πως τα κουνούπια «προτιμούν» τα άτομα με ομάδα αίματος Ο -αν και άλλοι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο.

Κορωνοϊός

Σε μεγάλη μελέτη ευρωπαίων ασθενών, η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Ο διέτρεχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.«Βέβαια πρόκειται για δεδομένα πριν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς» επισημαίνει ο Comenzo. «Δεν αφορά τον πραγματικό κίνδυνο ενός μεμονωμένου ασθενούς, επειδή ο σχετικός κίνδυνος είναι πολύ μικρός» εξηγεί.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν μεμονωμένα άτομα και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Αντίθετα συμβουλεύουν: «Υπάρχουν πλήθος τρόπων που τα άτομα με αυτές τις ομάδες αίματος μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο» και αυτοί είναι μεταξύ άλλων, η άσκηση, η δίαιτα και η διακοπή του καπνίσματος.

πηγή: medicine.tufts.edu

Διαβάστε ακόμα:

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πέρασε για πρώτη φορά στον τελικό του Australian Open- “Πάμε να το πάρουμε!”

Πώς με το περπάτημα μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες γυναίκες!

Αντώνης Κανάκης: Η σπάνια εξομολόγηση για τη σύζυγό του και η εμφάνιση της μητέρας του που τον συγκίνησε

Έλενα Μπούλια

Recent Posts

Ξαφνική επιδείνωση του καιρού – “Φαινόμενα επικίνδυνα για τη ζωή”, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος

Έντονη αστάθεια θα χαρακτηρίζει τον καιρό τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη,…

13 λεπτά ago

Άννη Θεοχάρη: Τα πόδια με κυτταρίτιδα και τα μπράτσα μπλιατς – Το μήνυμα για το σώμα της που αξίζει να διαβάσεις!

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και η ώρα να βγεις στην παραλία πλησιάζει ή έχει έρθει…

9 ώρες ago

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Μια βραδιά που θα γράψει ιστορία στο Καλλιμάρμαρο

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία! Και τα γιορτάζει μαζί μας,…

10 ώρες ago

Νίκος Κουρής: Πώς είναι η ζωή του με τον διαβήτη εδώ και πολλά χρόνια

Ο Νίκος Κουρής ήταν καλεσμένος στο Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης στην ΕΡΤ1. Μεταξύ…

13 ώρες ago

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Αναστατωμένοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε έξω από την Αταλάντη, στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας, γύρω στις…

15 ώρες ago

Ματίνα Παγώνη: Ο άγνωστος τσακωμός της με τον Μουτσινά – Προσπαθούσε να τον πείσει να εμβολιαστεί!

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και τον Σαράντη Μαριεττή και μεταξύ άλλων,…

16 ώρες ago