Τι απαντά ο ειδικός: Μπορεί η αφαίρεση σπίλων να γίνει το καλοκαίρι;

τι-απαντά-ο-ειδικός-μπορεί-η-αφαίρεση-σ

Είναι γνωστό ότι το δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Ο χειρότερος καρκίνος είναι το μελάνωμα, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Επικίνδυνοι σπίλοι είναι αυτοί που μεταβάλλονται σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος. Είναι ύποπτοι για κακοήθεια και πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.

Oι σπίλοι είναι οι γνωστές σε όλους ελιές και είναι η συχνότερη καλοήθης βλάβη του δέρματός μας. Κάποιοι απο αυτούς τους σπίλους όμως, αν και καλοήθεις, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή επειδή πάντα κρύβεται ο κίνδυνος της κακοήθους εξαλλαγής.

Οι σπίλοι που χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης και πιθανώς κρύβουν κάποιο δυναμικό καοήθειας, μετά την εκτίμηση από δερματολόγο, θα πρέπει να αφαιρούνται απο χειρουργό.

Υπάρχουν και σπίλοι σε ιδιαίτερα σημεία όπως στις παλάμες και στα πέλματα, όπου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος. Επίσης υπάρχουν και σπίλοι που χρειάζεται να εξαιρεθούν για αισθητικούς λόγους ή επειδή βρίσκονται σε σημείο που τραυματίζονται συχνά.

Πότε όμως είναι σωστό να γίνεται η επέμβαση αφαίρεσης των σπίλων; Υπάρχει πρόβλημα να διενεργηθεί χειρουργική αφαίρεση το καλοκαίρι; Ο Όθων Π. Μιχαήλ, MD, PhD ,MSc, Γενικός Χειρουργός, μάς δίνει όλες τις απαντήσεις.

Τρόποι αφαίρεσης σπίλων
  • χειρουργικά με τοπική αναισθησία
  • καυτηριασμός
  • laser
  • δερμαπόξεση
  • με χημικές ουσίες, κ.λ.π.

Η αφαίρεση των σπίλων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου αλλά το καλοκαίρι καλό θα είναι να αποφεύγεται για τρείς κυρίως λόγους:

  • Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει τη διαδικασία της μετεγχειρητικής επούλωσης του τραύματος με αποτέλεσμα την καθυστέρησή της.
  • Η αποχή από το μπάνιο στη θάλασσα κρίνεται απαραίτητη μέχρι την τελική επούλωση του τραύματος. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι μεγάλος ακολουθούμενος από πιθανή παραμόρφωση του δέρματος και δυσμορφία του τραύματος.
  • Ένας ύποπτος για κακοήθεια σπίλος δεν πρέπει να εκτίθεται σε επιπλέον ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι πολύ επικίνδυνοι σπίλοι που μπορεί να κρύβουν μελάνωμα και θα πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν συντομότερα με την υποψία ή τη διάγνωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη και αυτή επιτυγχάνεται με απλούς κανόνες, όπως είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας τις μεσημβρινές ώρες και η προστασία με αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας πάνω από 30.

Σχετικά Άρθρα
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε - Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε – Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID - Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID – Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Δείτε τους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Δείτε τους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ένας 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων στη Λάρισα
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ένας 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων στη Λάρισα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του