Φυσικά συστατικά προλαμβάνουν την τερηδόνα και τις νόσους των ούλων – Στόχος να αντικαταστήσουν και τα αντιβιοτικά

%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b50

Οι νόσοι των δοντιών και των ούλων, δηλαδή η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, καθώς και η απώλεια δοντιών ταλαιπωρούν παγκοσμίως το 60 – 90% των ανθρώπων. Οι επιστημονικές έρευνες στοχεύουν στην ανεύρεση καινούριων μεθόδων και υλικών για την αποκατάσταση και θεραπεία των προβλημάτων αυτών, αλλά και για την πρόληψή τους, το οποίο ασφαλώς είναι και το σημαντικότερο!

Σύμφωνα με τελευταίες δημοσιεύσεις του οδοντιατρικού περιοδικού DENTAL TRIBUNE, οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες μάς φέρνουν μερικά πολύ ευχάριστα νέα. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι τα φυσικά παράγωγα όπως το απόσταγμα από μύρτιλλα, το λάδι καρύδας, το κόκκινο κρασί και το εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιών αποδεδειγμένα έχουν αντιμικριβιακή δράση απέναντι στα βακτήρια (είδη στρεπτοκόκκων, ακτινομύκητες κ.ά.) που θεωρούνται υπεύθυνα για την τερηδόνα των δοντιών και τις νόσους των ούλων.

Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ζυρίχης, Μαδρίτης, Ιρλανδίας και Ινδίας, φαίνεται πως θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα προϊόντα στοματικής υγείας (οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα) με τα παραπάνω φυσικά συστατικά κατάλληλα επεξεργασμένα. Έτσι θα αποφεύγονται και οι παρενέργειες των χημικών ουσιών (χλωρεξιδίνη), όπως ο χρωματισμός των δοντιών μετά από πολυήμερη χρήση στοματικού διαλύματος.

Οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μύρτιλλα, το κόκκινο κρασί, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού καθώς και το λαυρικό οξύ που βρίσκεται άφθονο στο λάδι καρύδας (αυτό βρίσκεται επίσης και στο μητρικό γάλα), φαίνεται να μπλοκάρουν την ανάπτυξη των υπεύθυνων μικροοργανισμών για τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης φαίνεται να παρεμποδίζουν την προσκόλλησή τους πάνω στην οδοντική επιφάνεια με τη μορφή biofilm (την κολλώδη ουσία που επικάθεται στα δόντια και οδηγεί στη βλάβη τους).

Φαίνεται ακόμα να έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα που θα οδηγήσει και στην αποφυγή χρήσης αντιβιοτικών, η οποία πολλές φορές δικαιολογημένα συστήνεται από τους οδοντιάτρους για τη θεραπεία της προχωρημένης περιοδοντίτιδας.

Αναμένουμε εξελίξεις πάνω σε αυτή την πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη.

Από την Έφη Κωστάρα

Χειρουργός Οδοντίατρος

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του