“Τελευταία νιώθω κάτι σαν ακράτεια ούρων όταν γυμνάζομαι. Τι συμβαίνει;”

τελευταία-νιώθω-κάτι-σαν-ακράτεια-ού

Η γυναικεία ακράτεια ούρων είναι η πάθηση του ουροποιητικού συστήματος που έχει ως βασικό σύμπτωμα την ακούσια απώλεια ούρων, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με μελέτη που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ακράτειας στο πρόσφατο ιστορικό τους είναι πολύ πιο υψηλό από το αναμενόμενο και αφορά δυστυχώς νεότερες ηλικίες γυναικών ακόμα και άτοκες.

Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων

Ο Δρ Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, αναφέρει στο Infowoman.gr ότι οι πιο συχνοί τύποι ακράτειας ούρων στη γυναίκα είναι οι εξής: η ακράτεια από προσπάθεια, δηλαδή ακράτεια σε δυνατό βήχα, σε ανύψωση βάρους, σε γυμναστική ή την ώρα του βαδίσματος. Ο άλλος τύπος λέγεται ακράτεια ούρων από έπειξη και χαρακτηρίζεται από συχνό και έντονο αίσθημα επικείμενης κένωσης της κύστης. Ο πρώτος τύπος οφείλεται στην πρόπτωση κύστης – μήτρας ή στην ανεπάρκεια της ουρήθρας, ενώ ο δεύτερος σε ψυχολογικούς ή νευρολογικούς παράγοντες.

Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες του πυελικού εδάφους ή τα νεύρα που τους ελέγχουν. Στις αλλαγές αυτές συμβάλλουν η ηλικία, η κύηση, ο τοκετός, ορμονικές αλλαγές που επέρχονται στην εμμηνόπαυση (έλλειψη οιστρογόνων) το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, πρόπτωση των οργάνων της πυέλου όπως κυστεοκήλη και ορθοκήλη, η χρόνια άρση βαρών και η παχυσαρκία. Επίσης, νευρολογικές παθήσεις ή τραύματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ.

Αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b9%cf%8e%ce%b8%cf%89-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%cf%8d0

Η θεραπεία βασίζεται στο αίτιο της ακράτειας. Τα συντηρητικά μέτρα, όπως η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και η βιοανάδραση, είναι χρήσιμα στη θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας που ανταποκρίνεται επίσης πολύ καλά στη φαρμακευτική αγωγή. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel, βιοανάδραση, ηλεκτρική διέγερση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια που δεν ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική θεραπεία (λαπαροσκοπικές ή κολπικές διαδικασίες που αυξάνουν τον αυχένα της ουροδόχου κύστης μπλοκάροντας την απώλεια ούρων εξαιτίας της αυξημένης κοιλιακής πίεσης), αν και δεν είναι χρήσιμη στη θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας, είναι μία πολύ αποτελεσματική διαδικασία στη θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια.

Ο κάθε λοιπόν διαφορετικός τύπος ακράτειας αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο ακόμα και ως προς το βαθμό του προβλήματος και για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνει η σωστή διάγνωση. Αυτό επιτυγχάνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας με μία ειδική εξέταση που ονομάζεται ουροδυναμικός έλεγχος και γίνεται σε ειδικά εξειδικευμένα κέντρα αφού βέβαια προηγηθεί ένα καλό ιστορικό των συμπτωμάτων, μία κλινική εξέταση όπως και μία απλή εξέταση ούρων και καλλιέργεια.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μία απλή, μη επώδυνη εξέταση, η οποία με την τοποθέτηση ενός πολύ λεπτού μικρού καθετήρα και τη βοήθεια ενός υπολογιστή, μελετάει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας και προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια το αίτιο του προβλήματος. Προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια σε συνδυασμό με την καλή λήψη ενός ιστορικού, τον τύπο και τον βαθμό της ακράτειας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη λύση του προβλήματος αφού η σωστή διάγνωση δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Νικόλαος Σκαρτάδος M.D., Ph. D.

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχετικά Άρθρα
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης": Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του