Στα επόμενα δύο χρόνια έρχονται τα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου – Τι λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Διαθέσιμα στα επόμενα 2 χρόνια θα είναι τα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου, τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι προσωποποιημένα και θα αντιμετωπίζουν όχι απλά τον τύπο του όγκου αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου που εμφανίζει ο κάθε ασθενής.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο ertnews.gr, εξήγησε τον τρόπο που θα λειτουργούν τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αποτελούν μια συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη μορφή εξατομικευμένης ιατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου. Η λογική είναι ότι κάθε ασθενής έχει το δικό του καρκίνο και κάθε εμβόλιο θα είναι προσωποποιημένο.

Στηρίζονται στη νέα τεχνολογία

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα εν λόγω εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που όλοι γνωρίσαμε μέσα από την Covid 19.

«Το σκεπτικό να αναπτύξουμε εμβόλια, χρησιμοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα ή στοιχεία των καρκινικών κυττάρων για να αντιδράσει ο οργανισμός είναι πολύ παλιό. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη γιατί δεν είχαμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου. Με το MRNA, το οποίο τώρα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να το χορηγούμε, όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού, η ενεργοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη» επισημαίνει ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το σε ποιες μορφές καρκίνου έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική η τεχνολογία mRNA, ο ίδιος ανέφερε :

«Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου. 105547 Να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου».

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο πρώτος για τον οποίο έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που έγινε το καλοκαίρι στο Σικάγο.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν το προσωπικό τους εμβόλιο με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου μετά το χειρουργείο, παρέμεναν απαλλαγμένοι από τη νόσο 18 μήνες αργότερα.

Εξατομικευμένο τεστ αίματος για την υποτροπή

Παράλληλα, στο πλαίσιο των σημαντικών βημάτων που πραγματοποιούνται στον τομέα της ογκολογίας, από τον Απρίλιο, όπως είχε αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η «Ναυτεμπορική», κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, η νέα εξατομικευμένη εξέταση αίματος με την ονομασία Signatera, οποία βοηθά στο να εντοπιστεί η υποτροπή του καρκίνου ακόμη και 9 μήνες νωρίτερα από τις παραδοσιακές απεικονιστικές μεθόδους.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση της υπολειπόμενης νόσου σε μοριακό επίπεδο πριν γίνει μετάσταση. Το 97% των ασθενών με θετικό αποτέλεσμα θα υποτροπιάσουν αν δε λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Με απλά λόγια, η εξέταση εντοπίζει και παρακολουθεί τις μεταλλάξεις όγκου και παρέχει την υψηλότερη ακρίβεια παρακολούθησης της νόσου, ώστε να μπορεί ο ιατρός να αυξήσει ή να μειώσει τη θεραπεία αναλόγως με τα αποτελέσματα που δείχνουν την παρουσία ή την απουσία της υπολειμματικής νόσου.

Διαβάστε επίσης

Η τελευταία υπόκλιση της Μήδειας στην Αθήνα πλησιάζει – Οι τελευταίες παραστάσεις της sold-out περιοδείας

5 λάθη στο βάψιμο του σπιτιού που κάνουν τους τοίχους να φαίνονται βρώμικοι

Φεστιβάλ Βενετίας: Η Τόνια Σωτηροπούλου στο κόκκινο χαλί έβαλε κοστούμι με φτερά – Σαν Χολιγουντιανή σταρ

Σχετικά Άρθρα
%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%ac0
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις Καρδιάς μέσω του Εθνικού Προγράμματος “Προλαμβάνω”
26 Φεβρουαρίου 2020: Η «ασθενής 0», το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Ελλάδα
Φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση με Covid-19 σε άτομα που εκτέθηκαν στον ιό
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%bd0
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Πώς μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε νεφρική νόσο
%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd-%ce%b7-12%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%840
«Όχι στη βία κατά των γιατρών»: Η 12η Μαρτίου είναι Ημέρα κατά της Βίας κατά των Υγειονομικών Επαγγελματιών
%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%830
Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν, ποια συμπτώματα να σας ανησυχήσουν – Οδηγίες ΕΟΔΥ
%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%be0
Γυναίκες καταγγέλλουν περίεργες σεξουαλικές παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του