Σεξ και καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξεις για να μη χαλάσουν οι διακοπές σου

σεξ-και-καλοκαίρι-τι-πρέπει-να-προσέξε

όσο αυξάνονται οι ζέστες το καλοκαίρι, άλλο τόσο αυξάνεται και η διάθεση για σεξ. Πολλοί επιλέγουν πιο περιστασιακές απολαύσεις, ενώ άλλοι γίνονται πιο «ελαστικοί» στην ερωτική ζωή με τον μόνιμο σύντροφό τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνέπειες μπορεί να μην είναι τόσο αθώες.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πολλαπλασιάζονται, ειδικά μεταξύ των νέων, όπως και οι ανεπιθύμητες κυήσεις.

«Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι αναζωπυρώνει την ερωτική μας επιθυμία, είτε είμαστε μόνοι, είτε έχουμε μόνιμο σύντροφο. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί απρόβλεπτοι κίνδυνοι, που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας υγεία και χρειάζεται περισσότερη προσοχή», τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας (www.krokkas.gr).

%cf%83%ce%b5%ce%be-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ad%ce%be%ce%b50

«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) «θερίζουν». Πρόκειται για ασθένειες ή μολύνσεις, οι οποίες οφείλονται σε ιούς, μύκητες και μικρόβια, που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η σεξουαλική ευχαρίστηση πρέπει να είναι, πια, συνώνυμη της προφύλαξης», συμπληρώνει.

Τα κυριότερα ΣΜΝ είναι οι ηπατίτιδες, το AIDS, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και οι μύκητες.

Καλός ο πειραματισμός, αλλά το ασφαλές σεξ με τη χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, πολύ, δε, περισσότερο αυτές τις μέρες, τονίζει ο ειδικός. Πέρα από τα ΣΜΝ, προφυλάσσει και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, που, ειδικά μεταξύ των εφήβων, μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω και να δημιουργήσει σωρεία (και) κοινωνικών προβλημάτων, διόλου αμελητέων.

Ο κύριος Ρόκκας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τα ΣΜΝ, για παν ενδεχόμενο:

Η συχνότητα των κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα είναι πάρα πολύ συχνά – μπορεί να ξεπερνάνε και το 70% των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων.

Είναι σαν μικρές κρεατοελιές, που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του περίνεου (περιοχή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και πρωκτού) και του πρωκτού. Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στην ευαίσθητη περιοχή και συγκεκριμένα στα χείλη του αιδοίου και στον κόλπο. Στους άνδρες στη βάλανο του πέους, στην ουρήθρα και στη βάση του πέους. Στις γυναίκες η ύπαρξη κονδυλωμάτων είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Ηπατίτιδες στο συκώτι

Οι ηπατίτιδες, με σοβαρότερη τη B και τη C, προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ. Το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, που πολλές φορές καταστρέφει το συκώτι.

Τα συμπτώματα του AIDS

Το AIDS δεν είναι μια ξεχασμένη νόσος. Εξακολουθεί να μεταδίδεται, αν και με μικρότερη συχνότητα, από ό,τι παλιότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 10-20 ημέρες από τη μόλυνση ή και μετά από χρόνια. Πυρετός, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, διογκωμένοι λεμφαδένες, γενικά συμπτώματα, τα οποία θυμίζουν γρίπη, αποτελούν την κύρια συμπτωματολογία. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, στο σπέρμα, στα κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικρών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Να σημειωθεί ότι η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων ΣΜΝ ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια και προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις, από αίσθημα κνησμού και συχνουρία, μέχρι πόνο κατά την ούρηση, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από μόλυνση από τον αντίστοιχο ιό. Τα συμπτώματα είναι κυρίως δερματικά. Εμφανίζονται φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα να δημιουργηθεί αίσθημα κόπωσης και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Η διάγνωση συνήθως γίνεται με την κλινική εξέταση, αλλά να χρειαστεί ΡΑΡ τεστ στις γυναίκες και κυτταρολογικές εξετάσεις από τη βλάβη για τους άνδρες (PCR).

Μύκητες

Οι μύκητες, που προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες, προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, ερεθισμό, πόνο και φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο.

%cf%83%ce%b5%ce%be-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ad%ce%be%ce%b52

Κι άλλα… SOS

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αποφασίζουν να γίνουν παράτολμοι και «εκκεντρικοί» το καλοκαίρι, δοκιμάζοντας διάφορα στο σεξ, όπως, για παράδειγμα, σεξ στην πισίνα και στη θάλασσα ή σεξ στην καυτή άμμο.

Ο κύριος Ρόκκας προειδοποιεί ότι το σεξ μέσα στη θάλασσα δεν είναι ακίνδυνο, καθώς διευκολύνει την είσοδο μικροβίων στον κόλπο κι έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε βακτήρια και σε μύκητες. Επιπλέον, η περιεκτικότητα αλατιού στο θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον κόλπο, αλλά και στο πέος.

Στο μεταξύ, η σεξουαλική επαφή μέσα στο νερό δεν είναι απαραίτητα απολαυστική, ενίοτε είναι επώδυνη και για αυτό δυσάρεστη. Το νερό αφαιρεί την φυσιολογική λίπανση, κάνοντας τη διείσδυση δύσκολη. Το νερό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού, ενώ το αλάτι αυξάνει την πιθανότητα να σπάσει.

Όσο για το σεξ στην άμμο, αν γλιτώσετε το… έγκαυμα, μάλλον δεν θα καταφέρετε να γλιτώσετε την εισχώρηση μικροβίων στα ευαίσθητα σημεία και να χρειαστείτε άμεσα τη βοήθεια του ειδικού γιατρού.

Σχετικά Άρθρα
Καπραβέλος: "Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους"
Καπραβέλος: “Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους”
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Έρχονται περιορισμοί στα ταξίδια προς και από Αφρική σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω μετάλλαξης
Έρχονται περιορισμοί στα ταξίδια από και προς Αφρική σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω μετάλλαξης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αδένωμα επινεφριδίου- Ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν σε στοχευμένο έλεγχο
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αδένωμα επινεφριδίου – Ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν σε στοχευμένο έλεγχο
Από σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά COVID-19
Από σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά COVID-19
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την κατάθλιψη
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του