Σε περίπτωση μαστεκτομής πότε γίνεται η αποκατάσταση και ποια είναι η προτεινόμενη επιλογή; Ενθέματα ή ανάπτυξη αυτόλογων ιστών;

σε-περίπτωση-μαστεκτομής-πότε-γίνετα

Στην περίπτωση που χρειάζεται να γίνει μαστεκτομή, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σωστά, από ειδικό πλαστικό – επανορθωτικό χειρουργό, με τέτοιο τρόπο ώστε οι υγιείς ιστοί να διατηρηθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση του μαστού, αλλά και οι τομές να γίνουν με προοπτική ώστε να μην δυσκολέψουν την αποκατάσταση λόγω θέσης ή μεγέθους”, μας λέει ο Νεκτάριος Ντουντουλάκης

Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός.

Η διαδικασία αποκατάστασης είναι δυνατόν να γίνει είτε στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τη μαστεκτομή, εφόσον η νόσος το επιτρέπει, είτε σε δεύτερο χρόνο, αφού ολοκληρωθούν οι ογκολογικές θεραπείες όπως η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία κ.λπ.

Υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για να αποκατασταθεί ο μαστεκτομημένος μαστός, οι οποίες εξαρτώνται από το είδος της νεοπλασίας που οδήγησε στη μαστεκτομή, τη χειρουργική τεχνική που ακολούθησε ο πλαστικός χειρουργός που τον εξαιρέσει και τη μετέπειτα αγωγή που απαιτούν οι οικολόγοι.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη σε πρώτη φάση η τοποθέτηση διατατήρα δέρματος, ώστε να προετοιμαστεί η “θήκη” σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος. Μετά την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος, αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί και να πάρει τη μόνιμη θέση του στους επόμενους τρεις με έξι μήνες, ούτως ώστε να προσδιορίσουμε τη σωστή και σύμμετρη θέση της νέας θηλής σε σχέση με τον υγιή μαστό. Άλλη τεχνική είναι να διαμορφώσουμε τον καινούριο μαστό με τη χρήση αυτόλογων ιστών, δηλαδή με ιστούς από το σώμα μας που θα μεταφερθούν στην περιοχή είτε από την κοιλιακή χώρα, συνδυαστικά με κοιλιοπλαστική, είτε από την πλάτη, είτε από τους γλουτούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις επειδή είναι μεγάλες και επίπονες για τον οργανισμό γίνονται μόνο εφόσον υπάρχει απόλυτη ένδειξη.

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε με τη χρήση ενθέματος είτε με τη χρήση αυτόλογων ιστών ίσως χρειαστεί διαμόρφωση του υγιούς μαστού ώστε να προσεγγίσουμε τη συμμετρία μεταξύ του νέου μαστού και του ήδη υπάρχοντος. Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των εργαστηριακών εξετάσεων που μπορούν να προσδιορίσουν την πιθανότητα να παρουσιαστεί καρκίνος και στο σύστοιχο μαστό στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μαστεκτομή στο νοσούντα συχνά γίνεται μαστεκτομή με συμμετρικό τρόπο και στον άλλο μαστό ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να παρουσιαστεί καρκίνος και στον υγιή μαστό και από την άλλη η χρήση ενθεμάτων συλικόνης αμφοτερόπλευρα μας δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί συμμετρία αρμονία και ίδια υφή και στους δύο μαστούς.

Το αισιόδοξο μήνυμα, έτσι όπως προκύπτει από μαρτυρίες γυναικών, που νίκησαν τον καρκίνο είναι ότι μπορούν να έχουν ξανά ένα φυσικό στήθος, αυτή τη φορά στο μέγεθος που επιθυμούν, στητό και όμορφο.

Νεκτάριος Ντουντουλάκης

Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός

Email: iatriodudulaki@gmail.com

www.dudulakis.com www.eumorfia.gr

Τηλ επικοινωνίας: 210-2235410

Σχετικά Άρθρα
Ιστορίες γιατρών που που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ
Ιστορίες γιατρών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ: Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα αλλά με την τραχειοστομία, δε μπορούσα να συνεννοηθώ”
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που "προτιμά" κυρίως τις νέες γυναίκες
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που “προτιμά” κυρίως τις νέες γυναίκες
e-Ortho: Αυτό είναι το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου
e-Ortho: Αυτό είναι το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου
Η καθημερινή συνήθεια που αποτελεί τη Νο1 απειλή για την ακοή μας!
Η καθημερινή συνήθεια που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ακοή μας!
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως - Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως – Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του