Σε έξαρση ο ιός Κοξάκι τις τελευταίες ημέρες: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών (η οποία περιλαμβάνει επίσης τον ιό της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α) και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.

Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Κοξάκι προκαλεί ήπια γριπώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται με στενή προσωπική επαφή, με βήχα ή φτάρνισμα, μολυσμένα αντικείμενα και μολυσμένες επιφάνειες.

Ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι είναι παιδιά και έφηβοι. Ανάλογα με τον τύπο του ιού προκύπτουν τα ανάλογα κλινικά σύνδρομα.

Υπάρχουν δύο βασικές ομάδες Α και Β των ιών κοξάκι που περιλαμβάνουν περισσότερους από πενήντα οροτύπους. Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως ιούς της ομάδας Α, που προκαλούν συνήθως αυτοπεριοριζόμενα σύνδρομα με πυρετό, εμετό και εξανθήματα. Συγκεκριμένα, συνήθως η λοίμωξη αρχίζει με πυρετό, ανορεξία, κακουχία πονόλαιμο.

Μία ή 2 ημέρες μετά, επώδυνες πληγές συνήθως αναπτύσσονται στο στόμα (ερπητική κυνάγχη). Οι πληγές εμφανίζονται συχνότερα στο πίσω μέρος του στόματος.

Πολλά άτομα εμφανίζουν και δερματικό κνησμώδες εξάνθημα στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα των ποδιών και ενίοτε σε γλουτούς και γεννητικά όργανα. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν επιπεφυκίτιδα.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου επτά έως 10 ημέρες. Η νόσος μεταδίδεται κύρια κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ασθένειας. Το προσβληθέν άτομο ωστόσο μπορεί να είναι ήπια μολυσματικό επί αρκετές εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο. Ένα άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με συχνό και σωστό πλύσιμο χεριών, καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών που αγγίζονται, αποφυγή στενής επαφής με εκκρίσεις άλλων ατόμων (π.χ. αποφυγή φιλιών, χρήσης κοινών σερβίτσιων).

Τα χέρια πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί 20 δευτερόλεπτα χωρίς να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων, την περιοχή κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των χεριών. Μην αγγίζετε στόμα, μύτη, μάτια, αυτιά με ακάθαρτα χέρια.

Θεραπεία

Για το Κοξάκι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσeτε μερικά υποστηρικτικά μέτρα, όπως η λήψη αντιπυρετικών, τα οποία δεν θεραπεύουν την αιτία, κάνουν όμως, τον νοσούντα να αισθάνεται πιο άνετα. Ακόμη, μπορείτε να ντυθείτε πιο ελαφρά για να μην δυσφορείτε από την ζέστη που του προκαλεί ο πυρετός και να λαμβάνετε πολλά υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Όσον αφορά τα εξανθήματα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα, υποχωρούν από μόνα τους. Στόχος είναι η υποχώρηση του ιού σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες. «Τα παιδιά καλό είναι όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό» αναφέρουν οι παιδίατροι και προσθέτουν «εάν έχει κολλήσει μια φορά είναι δύσκολο να νοσήσει δεύτερη, επειδή έχει αποκτήσει ανοσία».

Σχετικά Άρθρα
Έρχεται ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας στις γυναίκες
Έρχεται ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας στις γυναίκες – Ποιες αφορά
%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba0
Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια
%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7-reshape-hf2-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b50
Μελέτη RESHAPE-HF2: Η Ελληνική συμβολή στη διαδερμική θεραπεία της μιτροειδούς βαλβίδας
%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%840
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο
%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%8d%ce%be%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%b50
Ανησυχία για την αύξηση καρκίνων σε νεαρές ηλικίες – Τι ισχύει για τις γυναίκες
%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%bb%ce%ac0
Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή; Τα δύο λάθη που μπορεί να τον προκαλέσουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του