Προσοχή στη στοματική υγεία των ηλικιωμένων – Εγκυμονεί κινδύνους

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας εγκαταλείπουν τη φροντίδα του στόματός τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν κακή στοματική υγεία, δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο και δεν βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους, με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική τους υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου), τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε ηλικιωμένους, καθώς και στα παιδιά, τα εγγόνια τους ή τα άτομα που τους φροντίζουν, λέγοντας πως «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Το στόμα που διατηρείται υγιές μέχρι την προχωρημένη ηλικία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για ένα σώμα υγιές».

Σήμερα πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί και το 2050 θα πλησιάσει το 1/3 του πληθυσμού. «Οι αριθμοί αυτοί μας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και μας υπενθυμίζουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας πρέπει οπωσδήποτε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στοματικής υγείας του πληθυσμού που γηράσκει προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα» αναφέρουν τα μέλη του ΟΣΠ.

Ασθένειες του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία ή o καρκίνος, επηρεάζουν τη λειτουργία της μάσησης των ηλικιωμένων, τη διατροφική τους πρόσληψη, καθώς και τις κοινωνικές τους επαφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας μέχρι και το θάνατο.

Στις μέρες μας, δυστυχώς, ελάχιστοι ηλικιωμένοι βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους. Κάποιοι δεν είναι σε θέση να καθαρίσουν το στόμα τους και πρέπει να στηριχθούν στη βοήθεια αυτών που τους φροντίζουν και οι οποίοι πολλές φορές επικεντρώνονται σε άλλα προβλήματα του ηλικιωμένου και αμελούν τη στοματική υγιεινή. Ακόμη λιγότεροι είναι οι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο, καθώς συντρέχουν οικονομικοί λόγοι, αλλά υπάρχουν και θέματα προσβασιμότητας.

Για να επιτύχουμε λοιπόν την υγιή γήρανση του πληθυσμού, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πρέπει να άρουμε όλα τα παραπάνω εμπόδια, γιατί η στοματική υγεία συνδέεται με τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού, επιβεβαιώνοντας ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης του σώματος»!

Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι του ΟΣΠ, το σύστημα υγείας της χώρας μας πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων που έχουν φτωχή στοματική υγεία. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν πολιτικές πρόληψης και οι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής. Επίσης, για τη διασφάλιση της υγιούς γήρανσης των Ελλήνων πρέπει να ενταχθούν προληπτικές δράσεις, έτσι ώστε οι σημερινοί νέοι όταν θα φθάσουν στην τρίτη ηλικία να έχουν καλύτερη στοματική υγεία και περισσότερα δόντια από τους σημερινούς ηλικιωμένους.

«Οι συγγενείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των ηλικιωμένων αλλά και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα κάθε μέρα ή αν έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες να τις φροντίζουν σε καθημερινή βάση. Αυτό ισχύει για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που διαμένουν είτε στο σπίτι τους είτε σε κέντρα φροντίδας και οίκους ευγηρίας» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Μενενάκου και υπογραμμίζει ότι «αν κατανοήσουμε τους κινδύνους για τη στοματική υγεία που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου και δράσουμε προληπτικά, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια και το στόμα για μία ολόκληρη ζωή».

Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία των ηλικιωμένων. Οι ασθένειες του στόματος συνδέονται με καρδιακά προβλήματα και παθήσεις των πνευμόνων. Η περιοδοντική νόσος έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνους στο πάγκρεας και γαστρεντερικούς καρκίνους, ενώ στην κακή στοματική υγεία οφείλεται η αύξηση των τιμών του σακχάρου και η εμφάνιση έλκους στο στομάχι!

Σχετικά Άρθρα
Έρχεται ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας στις γυναίκες
Έρχεται ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας στις γυναίκες – Ποιες αφορά
%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba0
Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια
%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7-reshape-hf2-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b50
Μελέτη RESHAPE-HF2: Η Ελληνική συμβολή στη διαδερμική θεραπεία της μιτροειδούς βαλβίδας
%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%840
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο
%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%8d%ce%be%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%b50
Ανησυχία για την αύξηση καρκίνων σε νεαρές ηλικίες – Τι ισχύει για τις γυναίκες
%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%bb%ce%ac0
Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή; Τα δύο λάθη που μπορεί να τον προκαλέσουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του