Πρέπει να κάνω τρίτη δόση του εμβολίου κατά COVID-19; Αν ναι, πώς;

πρέπει-να-κάνω-τρίτη-δόση-του-εμβολίου

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 627.571 εμβολιασμοί αναμνηστικής “τρίτης” δόσης ενώ 6.464.346 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στο emvolio.gov.gr και αφορά όλα τα άτομα άνω των 18 ετών.

Πώς θα κλείσω ραντεβού;

Για τον προγραμματισμό ραντεβού αναμνηστικής δόσης οι πολίτες λαμβάνουν SMS από το emvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, αρκετοί από όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson δεν έχουν λάβει SMS, όμως έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Τα βήματα

Τα βήματα είναι τα ίδια με αυτά που γίνονται και για τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου

Ο ενδιαφέρομενος χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΚΑ».

Στη συνέχεια βάσει τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή επίθετο και η πλατφόρμα τον βάζει στο σύστημα για την επιλογή ραντεβού.

Ο ενδιαφερόμενος χρήστης βάζει τον Ταχυδρομικό Κώδικα και η πλατφόρμα εμφανίζει τα εμβολιαστικά κέντρα. Μετά την επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου επιλέγεται η ημερομηνία και η ώρα

Ακολουθεί η επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού. Αμέσως μετά ο πολίτης λαμβάνει και SMS επιβεβαίωσης στο κινητό του.

Αύξηση εμβολιασμών λόγω ρεκόρ κρουσμάτων

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για αύξηση των εμβολιασμών κατά 200% τις τελευταίες ημέρες προφανώς ως απόρροια του φόβου που έχει προκαλέσει η επιδημιολογική εικόνα τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πώς «Τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται όμως και οι εμβολιασμοί και τα μέτρα αποδίδουν», σημείωσε επισημαίνοντας πως «οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το στοίχημα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τον ίδιο ρυθμό και εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα νέα μέτρα ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν.

Προς υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης;

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική άνω των 65 ετών μιλώντας στο κανάλι του MEGA.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την τρίτη αναμνηστική δόση.» τόνισε.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν την τρίτη δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3ηδόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους». σημείωσε.

Τέλος ο κος Κοντογεώργης ανέφερε πως «Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την τρίτη δόση. Για την τρίτη δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην τρίτη δόση είναι ενθαρρυντική».

Γιατί πρέπει να γίνει η τρίτη δόση;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση «booster», η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο» εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, εκτίμησε πως οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την τρίτη δόση, προειδοποιώντας ωστόσο για έναν δύσκολο χειμώνα ενόψει.

Ποιοι πρέπει να την κάνουν;

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών γνωμοδότησαν ότι η τρίτη δόση, που υπενθυμίζεται πως είναι προαιρετική, είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το ίδιο σκεύασμα είτε με αυτό της Pfizer.

Διαβάστε επίσης

Γυμναστική με βαράκια άκρων: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις

“Πάλευα 21 χρόνια με τη διατροφική διαταραχή- Οι γιατροί δεν «έβλεπαν» πώς έχω νευρική ανορεξία λόγω των κιλών μου”

Βάνα Μπάρμπα σε Φαίη Σκορδά: “Εσύ έκανες έναν γάμο που έπρεπε να φορέσεις το νυφικό για να είσαι πριγκίπισσα. Εγώ δεν το έκανα ποτέ”

Σχετικά Άρθρα
Το ταξίδι μιας μητέρας και της κόρης της για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είχε πολύ πόνο και αμφιβολία
Το ταξίδι μιας μητέρας και της κόρης της για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είχε πολύ πόνο και αμφιβολία
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας - Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας – Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του