Πότε τα αντιβιοτικά γίνονται εχθρός σου; Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσουν;

Η Μικροβιακή Αντοχή (Μ.Α.) αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο.

Αναφερόμενη στις διαστάσεις και στα αίτια του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής, η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», Ακαδημαϊκός Academia Europea, τονίζει πως «Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα· υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050 θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος. Σύμφωνα με δημοσίευση Ευρωπαίων επιστημόνων, τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για το θάνατο 33.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, προκάλεσαν δε 670.000 λοιμώξεις! Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι από τέτοια μικρόβια.

Τα δύο βασικά αίτια

Δύο είναι οι βασικές αιτίες πίσω από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής: η κατάχρηση των αντιβιοτικών (στην κοινότητα, το νοσοκομείο ακόμα και την κτηνοτροφία), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται η διασπορά των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή».

Εστιάζοντας στις δράσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο κ. Θεόδωρος Πέππας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», επισήμανε: «Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, νομοθετημένος με το ΦΕΚ 388/2014, προβλέπει ειδική ομάδα (ΟΕΚΟΧΑ – Ομάδα Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών) για επιτήρηση της κατανάλωσης και, κυρίως, της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση τους και την προστασία των νεότερων από αλόγιστη χρήση και δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων και σε αυτά. Η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας δημιούργησε το δίκτυο AMS.net, με σκοπό να συνδράμει ΟΕΚΟΧΑ και λοιμωξιολόγους και ήδη έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, με απτά ευμενή αποτελέσματα.

Απαραίτητοι οι σωστοί κανόνες υγιεινής

Αλλά, και η απόλυτα ορθή αντιμικροβιακή αγωγή ή η επακόλουθη υποστροφή μικροβιακής αντοχής, δεν επαρκούν για τον έλεγχο καθώς απαιτείται, εν παραλλήλω, αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πρώτιστο μέσον αυτής είναι η χρήση αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η αποφυγή διασποράς ανθεκτικών μικροβίων σε άλλους νοσηλευόμενους είναι κεφαλαιώδης στόχος και τα προαπαιτούμενα μέσα είναι αύξηση τήρησης υγιεινής χεριών, αναγνώριση και μόνωση αποικισμένων από ανθεκτικά μικρόβια ασθενών ως και η επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού. Πρέπει όλοι, κράτος, επαγγελματίες υγείας και κοινό να συστρατευθούμε σε αυτόν τον αγώνα».

Τα θλιβερά πρωτεία της Ελλάδας

Ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», αναφέρθηκε στο ρόλο του κοινού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Επιπρόσθετα των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός της χρήσης των αντιβιοτικών στην κοινότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι και σε αυτόν το χώρο η Ελλάδα κατέχει θλιβερά πρωτεία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ συνεχίζουμε να τα αγοράζουμε χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία.

Γίνεται πλέον σαφές ότι η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι ανάγκη ο κόσμος να καταλάβει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αναλγητικά, που πρέπει να υπάρχουν στο οικιακό φαρμακείο και μάλιστα να αντικαθίστανται όταν λήγουν, ότι δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και ότι τελικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή ιατρού και στη διάρκεια, που ο ίδιος καθορίζει, και όχι να διακόπτονται με την υποχώρηση των συμπτωμάτων».

Συνεργασία για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής

Η Pfizer ηγείται της μάχης κατά του φαινομένου της Μ.Α., προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των λοιμώξεων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των ιατρών και αναπτύσσοντας συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης στον αγώνα ενάντια στη Μ.Α., η Pfizer Hellas προτίθεται να αναθέσει στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τη διοργάνωση διαγωνισμού πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους, με θέμα τις συνέπειες της μικροβιακής αντοχής. Τα καλύτερα σενάρια που θα προκύψουν από το διαγωνισμό θα βραβευθούν, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα αξιοποίησης ενός από αυτά, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Pfizer Hellas.

Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα είναι να δοθεί η δυνατότητα σε σεναριογράφους, έμπειρους και νέους, να εμπλακούν δημιουργικά στον αγώνα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Ο κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, σκηνοθέτης, μιλώντας για την πρωτοβουλία, ανέφερε: «Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος αποδέχτηκε με χαρά την πρόθεση της Pfizer να οργανώσει ένα διαγωνισμό σεναρίου ταινίας μικρού μήκους, που θα διαπραγματεύεται το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%ae%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b90
Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος: Μύθοι και Αλήθειες
%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c0
Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις
%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-flacs-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b10
Πώς αντιμετωπίζει η μέθοδος FLACS τον καταρράκτη
%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%bb%ce%b9%cf%88%ce%b7-%ce%ac%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b90
Κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία στις σχέσεις: Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα μας
%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%b9%cf%82-30-%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b50
Γίνεται να κοιμάσαι μόλις 30 λεπτά κάθε βράδυ και να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής σου;
Γιατί αρρωσταίνουμε; Οι ψυχοσωματικές προσεγγίσεις
Γιατί αρρωσταίνουμε; Οι ψυχοσωματικές προσεγγίσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του