“Πότε να κάνω την τρίτη δόση” – Τι απαντά ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ

πότε-να-κάνω-την-τρίτη-δόση-τι-απαν

Πολλές απορίες έχουν τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού και βλέπουν ότι τώρα κοντεύει να περάσει το εξάμηνo μετά την τελευταία δόση. Ποιο είναι το σωστό να κάνουν; Πόσο θα τους ωφελήσει, ακόμη καλύτερα προστατεύσει από τη νέα επέλαση της πανδημία, αλλά και σε ποιο διάστημα ακριβώς θα πρέπει να γίνει. Πόσο μάλλον αν σκοπεύουν να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης.

«Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

Σημασία της τρίτης δόσης

Για τη σημασία χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου μετά και το νέο μαύρο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 7.335 μολύνσεις, μίλησε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος διεμήνυσε ότι καλύτερα είναι να «γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες».

Όπως επεσήμανε στον Ant1, «το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού δεν λειτουργεί με την λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

Πότε να γίνει

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η Κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση πριν περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση με στόχο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει χειμώνα», προσέθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Ο Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε στη συνέχεια ότι θα είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η “αναμνηστική” δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους».

Διαβάστε επίσης

Αυτές οι δύο νέες γεύσεις αλλάζουν τα δεδομένα στον καφέ – Θα γίνουν η νέα σου συνήθεια!

Άγριες Μέλισσες: Η γυναίκα που μπαίνει απόψε στη σειρά και θα ξελογιάσει τον Νικηφόρο

Πεινάς διαρκώς μέσα στη μέρα; Δες ποιο λάθος κάνεις με τα γεύματά σου

Σχετικά Άρθρα
Πολλαπλή Σκλήρυνση: «Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!», το μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας
Πολλαπλή Σκλήρυνση: «Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!», το μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας
Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον
Εκπρόσωπος Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον
100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης - Η ανακάλυψη που άλλαξε για πάντα ζωή των ανθρώπων του διαβήτη
100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης – Η ανακάλυψη που άλλαξε για πάντα ζωή των ανθρώπων με διαβήτη
Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος Όμικρον
Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος Όμικρον
Καπραβέλος: "Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους"
Καπραβέλος: “Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους”
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του