Πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει ο ασθενής στη λήψη αποφάσεων

πόσο-σημαντικό-είναι-να-συμμετέχει-ο-α

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b10

Το απρόσωπο, σιωπηλό, ή αδιάφορο πρόσωπο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, όπου συναντάται, θα πρέπει να αντικατασταθεί από ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στην οποία ο σεβασμός της αυτονομίας του ασθενούς και της πλήρους ενημέρωσής του για την κατάσταση της υγείας του και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές του θα αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Η ενημέρωση και η επικοινωνία θα πρέπει να αποτελούν διεκδίκηση των ασθενών ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν ενεργά στην ανταλλαγή, την πρόσληψη και την αποκωδικοποίηση της ιατρικής πληροφορίας, να είναι σε θέση να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να διεκδικούν την ενημερωμένη συγκατάθεση τους.

Η δημόσια συζήτηση για την υγεία βρίσκεται πολλές φορές σε σύγχυση εξαιτίας δύο ακραίων αξιωμάτων. Αφενός του ότι όλα εξαρτώνται από τα άτομα και αφετέρου όλα εξαρτώνται από τους άλλους.

Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ισορροπία ανάμεσα στην ατομική ευθύνη και την ευθύνη των άλλων. Αυτή η ισορροπία και ευθύνη μπορεί να αναπτυχθεί και να διαδοθεί μόνο μέσα από ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, καταναλωτές και παρόχους υπηρεσιών υγείας, που μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν εξίσου προκειμένου να επιτευχθεί η ανθρωποκεντρική στρατηγική υγείας που θα σέβεται τις προτεραιότητες του ασθενούς και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.

Τι συμβαίνει όταν οι ασθενείς συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων

  • Μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την υγεία τους και κατανοούν καλύτερα τη φύση των συμπτωμάτων τους.
  • Αναγνωρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί από κοινού η απόφαση και ότι θα πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικά σχετικά με τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους.
  • Κατανοούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών επιλογών.
  • Προετοιμάζονται καλύτερα ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση με τον γιατρό.
  • Συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με τον γιατρό τους.
  • Είναι πιο πιθανόν να ακολουθήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν.

Οι ασθενείς είναι σημαντικό πριν την λήψη της απόφασης να σκεφτούν

  • Πραγματικά χρειάζομαι αυτήν την εξέταση, αυτήν την επέμβαση ή αυτήν τη θεραπεία;
  • Ποια είναι τα μειονεκτήματα ή οι παρενέργειες;
  • Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές;
  • Τι θα συμβεί αν δεν κάνω τίποτα και τα αφήσω στη τύχη;

Οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την καθορισμένη φροντίδα ή θεραπεία, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις για την υγεία τους.

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Med&Me: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων» πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία – ΗΙΤ με την ευγενική υποστήριξη της AbbVie και τη συμμετοχή δημοσιογράφων, εκπροσώπων Φορέων και Οργανισμών, Συλλόγων Ασθενών και Ιατρών.

Συντονίστρια της εκδήλωσης παρουσίασης της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας «Med&Me» ήταν η καταξιωμένη δημοσιογράφος κα Μαρία Χούκλη, ενώ την επιστημονική παρουσίαση του προγράμματος «Med&Me: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων» είχε η Δρ. Έφη Σίμου, η οποία παρουσίασε το νέο αυτό εγχείρημα, καθώς και τον ιστότοπο www.medandme.gr, τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν πιο αναλυτικά.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές της εκστρατείας ενημέρωσης της πρωτοβουλίας «Med&Me» και να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην καμπάνια που ξεκινά αυτές τις μέρες με σκοπό να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να επικοινωνήσουν καλύτερα, μέσα σε κλίμα ευγένειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και σεβασμού.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης

Η ευαισθητοποίηση των ασθενών, των γιατρών και των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικών υγείας, αναφορικά με το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, στην εξυγίανση της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών είναι τα θέματα γύρω από τα οποία στρέφεται η εκστρατεία.

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b12

Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών και συγγενών τους αναφορικά με την καθοριστική επίδραση της αποτελεσματικής επικοινωνίας, στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως στην έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος, παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και τη μείωση των δικαστικών προσφυγών και της δυσαρέσκειας από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Ιατρών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, η σημασία της ενημέρωσης και της συμμετοχής του ασθενή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της έκβασης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και συντελεί στην μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών από τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη Δρ. Έφη Σίμου, «Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την υγεία τους συστήνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας και αποτελεί τη διαδικασία που μπορεί να φέρει την επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό».

Η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης – Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ», ο κ. Λεωνίδας Φωτιάδης Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα «ΑΚΕΣΩ» και Ταμίας του «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» και η Δρ. Αλίκη Ξωχέλλη, MD, PhD, Institute of Applied Biosciences, Center for Research and Technology Hellas (CERTH), συμφώνησαν ότι «η σημασία παροχής μιας ολοκληρωμένης πληροφόρησης από το γιατρό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συζήτησης για την ανάδειξη της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής για το εκάστοτε πρόβλημα υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής, αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά βήματα για τη βελτίωση και την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή».

«Στρατηγικές οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση των ασθενών, θα πρέπει να καταχωρούνται υψηλά στην πολιτική υγείας και αυτό όχι μόνο γιατί είναι το σωστό υπό το πρίσμα της προσωπικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, αλλά επίσης γιατί μπορεί να αποδειχτούν αποτελεσματικές στη μείωση των δαπανών για την υγεία και τη σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η κα Άντζελα Βερναδάκη, Διευθύντρια Market Access & External Relations της AbbVie Pharmaceuticals.

Υπεύθυνο για την άρτια οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία – HIT ένας νεοσύστατος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας που έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του γενικού πληθυσμού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, αναφορικά με το ρόλο της επικοινωνίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του ιατρικού αλφαβητισμού στην πρόσληψη, επιλογή και αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας.

Σχετικά Άρθρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Συστάσεις λόγω ψύχους
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Συστάσεις λόγω ψύχους
Τι είναι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια όσφρησης και γεύσης λόγω COVID-19
Τι είναι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια όσφρησης και γεύσης λόγω COVID-19
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απαντούν από το υπουργείο Υγείας
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απαντούν από το υπουργείο Υγείας
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση - Για ποιους πολίτες
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση – Για ποιους πολίτες
Μήπως έχετε παροσμία, το νέο σύμπτωμα της COVID που σχετίζεται με την όσφρηση
Μήπως έχετε παροσμία, το νέο σύμπτωμα της COVID που σχετίζεται με την όσφρηση
Παραμένουν μία εβδομάδα τουλάχιστον ακόμα τα περιοριστικά μέτρα
Παραμένουν μία εβδομάδα τουλάχιστον ακόμα τα περιοριστικά μέτρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του