Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η μετάλλαξη Μ του κορωνοϊού; Ευθύνεται ο εμβολιασμός για τις μεταλλάξεις;

πόσο-πρέπει-να-μας-ανησυχεί-η-μετάλλαξ

“Το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος, το Α, εμφανίστηκε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων”, μας λέει ο επίκουρος Καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό.

Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών.

Το θεραπευτικό μοντέλο

Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε.

Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι  ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.

Ακόμα και για τη γρίπη, η θεραπεία πρέπει να δοθεί πολύ νωρίς για να είναι  αποτελεσματική και αυτό οφείλεται σε μηχανισμούς ασθένειας, οι οποίοι εξελίσσονται πολύ γρήγορα.

Δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ η θεραπεία, αλλά όσες θεραπείες έχουμε, είναι σε οξείες λοιμώξεις, πρέπει να δοθούν πολύ νωρίς, ειδάλλως αργότερα δεν έχουν αποτελεσματικότητα.

Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες να σας πω την αλήθεια για θεραπευτικό σχήμα, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί.

Για τη μετάλλαξη Μ

Καταρχήν για τη μετάλλαξη Μ, είναι μια μετάλλαξη η οποία εμφανίστηκε στη νότιο Αμερική.  Έχει πολλές μεταλλάξεις, κάποιες τις μοιράζεται κιόλας με τα στελέχη Α και Β. Έχει και μεταλλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Την παρακολουθούμε. Για αυτό το λόγο είναι under investigation. Δηλαδή είναι υπό παρακολούθηση.  Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα και αυτό το έχουν δείξει πολλά μαθηματικά μοντέλα και η πράξη.

Από τη στιγμή που η Δ ξεκίνησε να αποκτά μια δυναμική δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Την παρακολουθούμε.

Διαβάστε επίσης

Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Εξαφανίστηκε συγγενής του και κάνει έκκληση για βοήθεια

Τα νέα σου γυαλιά οράσεως είναι μοντέρνα, σέβονται τη φύση και είναι από επαναχρησιμοποιήσιμα μέταλλα

Σχετικά Άρθρα
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως - Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως – Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Ξηροφθαλμία: Πού οφείλεται και γιατί δεν πρέπει να την αγνοήσετε
Ξηροφθαλμία: Πού οφείλεται και γιατί δεν πρέπει να την αγνοήσετε
Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών αναφορικά με τα rapid test
Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών αναφορικά με τα rapid test
Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς
Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς
Καρκίνος μαστού: Τρία βήματα για να προλάβεις την εμφάνισή του
Καρκίνος μαστού: Τρία βήματα για να προλάβεις την εμφάνισή του

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του