“Πώς θα αποκτήσω ένα όμορφο στήθος;” – Ο πλαστικός χειρουργός Νεκτάριος Ντουντουλάκης μάς απαντά 

πώς-θα-αποκτήσω-ένα-όμορφο-στήθος

Το ωραίο στήθος χαρίζει αυτοπεποίθηση και φυσική γοητεία σε μία γυναίκα, εξ ου και αποτελεί «ευσεβή» πόθο για την πλειονότητα των γυναικών. Για το πόσο εύκολα, όμως, μπορεί να επιτευχθεί και με ποιους τρόπους μάς μιλά ο Πλαστικός Χειρουργός Νεκτάριος Ντουντουλάκης

– Για ένα όμορφο ντεκολτέ, η συνήθης πρακτική είναι η αυξητική μαστών. Σήμερα, με ποιες μεθόδους επιτυγχάνεται αυτό; Μιλήστε μας για τη χρήση αυτόλογου λίπους στην αυξητική μαστών.

Είναι αλήθεια ότι ένα όμορφο, πλούσιο και στητό στήθος έχει συνδεθεί με τη γοητεία, τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Σήμερα, η σύγχρονη χειρουργική δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να βιώσει την αυτοπεποίθηση και τον ερωτισμό που χαρίζει ένα τέτοιο στήθος, με απόλυτη ασφάλεια και φυσικό αποτέλεσμα.

Η αύξηση του μεγέθους των μαστών επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους, με τοποθέτηση σιλικονούχων ενθεμάτων, με χρήση αυτόλογου λίπους, με τοπικούς ή και με απομακρυσμένους κρημνούς. Πρόκειται για διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές οι οποίες αποφασίζονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιστατικού.

H πιο συνηθισμένη τεχνική αυξητικής μαστών είναι η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι απολύτως ασφαλή για τη γυναίκα, έχουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής και λόγω του υλικού που χρησιμοποιούν προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα τόσο στην όψη όσο και στην αφή. Επιπλέον η τοποθέτησή τους πίσω και κάτω από τον γαλακτοφόρο αδένα δεν επηρεάζει ούτε το θηλασμό ούτε τη γενικότερη λειτουργικότητα του μαστού.

Προσωπικά, επιλέγω σε συνεργασία με την ασθενή μου, ενθέματα που ακολουθούν και σέβονται το σωματότυπο της, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά άριστο και αρμονικό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της. Οι ατραυματικές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιώ μου επιτρέπουν να εξασφαλίζω άμεσα και φυσικά αποτελέσματα με πολύ μικρές τομές σε κρυφά σημεία. Για παράδειγμα, είτε κάτω από τον μαστό, στην υπομάστια πτυχή, είτε πέριξ της θηλαίας άλω, δηλαδή στο σημείο μετάπτωσης μεταξύ του δέρματος του μαστού και του δέρματος γύρω από τη θηλή, είτε στη μασχαλιαία χώρα, ανεξάρτητα με το αν το ένθεμα τοποθετηθεί κάτω ή πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ.

Η δεύτερη πιο γνωστή τεχνική για αυξητική μαστών είναι η χρήση αυτόλογου λίπους. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τη λήψη του, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, από κάποιο άλλο σημείο του σώματος της ασθενούς, το οποίο να μπορεί να μας δώσει ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα λίπους. Αυτό είναι και ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης να έχουμε συνδυαστικά και τα οφέλη της λιποαναρρόφησης και σε άλλο σημείο του σώματος. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε καθόλου τομές. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική στις περιπτώσεις που θέλουμε να διορθώσουμε το σχήμα η κάποιες ατέλειες στους μαστού ή αν η αύξηση που επιθυμούμε είναι πολύ μικρή.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση αυτόλογου λίπους δεν είναι μία αγαπημένη επιλογή των περισσότερων πλαστικών, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι τεχνικές επεξεργασίας του λίπους πριν την τοποθέτησή του. Είναι όμως γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό λίπους θα απορροφηθεί από τον οργανισμό και πιθανόν προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα να χρειαστούν παραπάνω από μία επεμβάσεις.

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος η απορρόφηση αυτή από τον οργανισμό να μην είναι ομοιόμορφη, να έχουμε υγροποίηση ή μετακίνηση του λίπους και διάφορες άλλες επιπλοκές που δεν έχουμε με τη χρήση εν θεμάτων. Επίσης υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ των ακτινολόγων για το αν η χρήση αυτόλογου λίπους στους μαστούς επηρεάζει ή όχι τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, σε περίπτωση που η τοποθέτηση δεν γίνει σωστά. Αντίθετα στη χρήση σιλικονούχων ενθεμάτων όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά αρκεί η γυναίκα να ενημερώσει τον ιατρό.

– Από ποια ηλικία μπορεί μία γυναίκα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επέμβαση;

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, δηλαδή μετά τα 18-20 χρόνια μία γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε μία επέμβαση αυξητικής μαστών. Καλό είναι όμως, ριζικές αποφάσεις τέτοιου είδους να μην λαμβάνονται σε σχετικά μικρή ηλικία αλλά να είναι αποτέλεσμα μίας ώριμης και συνειδητής επιλογής.

Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου η επέμβαση είναι απαραίτητη, όπως στην ανισομαστία, όταν υπάρχει αισθητά μεγάλη διαφορά μεγέθους ή και σχήματος μεταξύ των δύο μαστών, ή στην περίπτωση απλασίας ή υποπλασίας των μαστών, όπου οι μαστοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επέμβαση επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθούν ψυχολογικά προβλήματα.

– Η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο ή σε κλινική;

Μία τέτοια επέμβαση πρέπει να γίνεται αυστηρά και μόνο σε κλινική και ποτέ σε ιατρείο, ακόμα και αν αυτό διαθέτει οργανωμένο χειρουργείο. Την όποια οικονομική επιβάρυνση μπορεί να επιφέρει η πραγματοποίησή της σε κλινική δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά την ασφάλεια της υγείας και της ζωής της ασθενούς.

– Σε πόσες μέρες η γυναίκα θα είναι ενεργή ξανά;

Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα, την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά το χειρουργείο, καθώς δεν υπάρχει πόνος ή βιολογική εξάντληση. Η ασθενής παραμένει στην κλινική έως την επόμενη ημέρα για προληπτική παρακολούθηση. Για τον επόμενο ενάμιση μήνα πρέπει να γίνουν φυσιοθεραπείες-μαλάξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η φυσιολογική «πλαστικότητα» στην υφή και την όψη του μαστού. Τις μαλάξεις αυτές θα πρέπει να τις συνεχίσει η ασθενής και μόνη της, τουλάχιστον για τους επόμενους 3 μήνες.

Η σταδιακή επιστροφή στις δραστηριότητές της μπορεί να γίνει, λόγω των χειρουργικών τεχνικών που χρησιμοποιώ, λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, δύο με τρείς συνήθως, και φυσικά με προσοχή.

– Είναι μια ακριβή επέμβαση;

Το κόστος εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το αν χρησιμοποιηθούν και τι είδους ενθέματα, την κλινική που θα επιλεγεί, τη δυσκολία της επέμβασης κ.ά. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια επέμβαση προσιτή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όμως θα πρέπει να γίνει συνειδητό στους ασθενείς, όχι μόνο για αυτού του είδους τις επεμβάσεις, αλλά και γενικότερα, ότι σε θέματα υγείας εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια του ασθενούς, η ποιότητα της συνεργασίας και το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του Πλαστικού και Επανορθωτικού Χειρουργού και του ασθενούς, και μετά τα όποια οικονομικά μεγέθη, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά κινούνται σε λογικά για την εποχή μας επίπεδα.

– Πρόβλημα αυτοπεποίθησης όμως μπορεί να δημιουργεί και ένα πολύ μεγάλο στήθος. Σε αυτή την περίπτωση, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

Το πρόβλημα με το πολύ μεγάλο στήθος δεν είναι μόνο αισθητικό, πέρα από τα όποια ψυχολογικά ζητήματα μπορεί να το συνοδεύουν. Οι ασθενείς με μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία, αντιμετωπίζουν συχνά μυοσκελετικά προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη καθώς και αναπνευστικά εξαιτίας του βάρους των μαστών στο θώρακα. Αυτός είναι και ο λόγος που η μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία αντιμετωπίζεται ως πάθηση. Η μειωτική μαστών γίνεται λοιπόν για πολλούς λόγους, μεταξύ αυτών και οι δυσκολίες στην αυτοδιάγνωση και τη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού.

Στις περιπτώσεις μειωτικής μαστών κάποιες φορές οι μετεγχειρητικές ουλές παραμένουν και δεν εξαφανίζονται πλήρως λόγω της ποιότητας του δέρματος που έχει η περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου όμως και τη βοήθεια των ειδικών θεραπευτικών και επουλωτικών laser, που χρησιμοποιώ, μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο.

Νεκτάριος Ντουντουλάκης

Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός

Email: iatriodudulaki@gmail.com

www.dudulakis.com www.eumorfia.gr

Τηλ επικοινωνίας: 210-2235410

Σχετικά Άρθρα
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους - Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους – Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ - Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
«Το σώμα σου σε καλεί - σήκωσέ το» - Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
«Το σώμα σου σε καλεί – σήκωσέ το» – Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Μίνα Γκάγκα: Τι απαντά για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν δούμε συμπτώματα
Μίνα Γκάγκα: Τι απαντά για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν δούμε συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του