Ποιοι απειλούνται περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα; Γιατί έχει σημάνει συναγερμό;

ποιοι-απειλούνται-περισσότερο-από-τη

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής της εμβολιαστικής εκστρατείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το τείχος ανοσίας εκτιμάται ότι θα έχει οικοδομηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους, εκτίμησε ότι αρχές Σεπτεμβρίου με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι εφικτό και το 80% της ανοσίας στην κοινότητα.

Ποιοι απειλούνται περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα και πώς προστατεύουν τα εμβόλια

Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε περισσότερες από 92 χώρες, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα σε αυτές όπου η μετάλλαξη έχει ισχυρή παρουσία, παρότι δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στον γονιδιωματικό έλεγχο.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι το 90% των νέων λοιμώξεων το καλοκαίρι θα οφείλεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή, Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με αυτή τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τον λόγο που η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί αίφνης συναγερμό.

Εκτίμησε επιπλέον ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί – αυτές οι κατηγορίες πολιτών θα «οδηγήσουν» πιθανότατα το επόμενο επιδημικό κύμα. Σήμερα εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση είναι το 45% του γενικού πληθυσμού (53,3% των ενηλίκων) και πλήρως εμβολιασμένο το 35% του γενικού πληθυσμού (41% των ενηλίκων).

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που λειτούργησαν ως πρότυπα και που συνεχίζουν να λειτουργούν ως «πιλότοι» στη διαχείριση της επιδημίας. «Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο μβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη μετάλλαξη του ιού. Άρα η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%» εξήγησε.

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν μεν τα κρούσματα, αλλά όχι τα περιστατικά βαριάς νόσησης, διαπίστωση που τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική διότι «επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν» όπως κατέληξε.

Για το Δέλτα στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca (ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson). Αφορά όμως σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς μόνο η 1η δόση υπολογίζεται ότι προστατεύει σε ποσοστό 30% το νέο στέλεχος που έχει σημάνει συναγερμό. Προστατευμένοι είναι και όσοι έχουν φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει -αν και το επίπεδο αντισωμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού φτάνουν το 74%, ποσοστό που θεωρείται μια καλή βάση και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. Την καλύτερη εμβολιαστική επίδοση έχει η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών που έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 81%, με το ποσοστό να φτάνει το 83%, αν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Πολύ καλές επιδόσεις έχουν και τα άτομα ηλικίας 70-74 χρόνων (κάλυψη 75% και με τα κλεισμένα ραντεβού ποσοστό 77%) και 65-69 χρόνων (76% και 77% αντίστοιχα).

Τα ποσοστά συμμετοχής υποχωρούν σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, αλλά συνυπολογίζεται ότι οι νεότεροι έχουν ενταχθεί τελευταίοι στην εμβολιαστική εκστρατεία. Πιο αναλυτικά, η ομάδα 30 έως 34 ετών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση σε ποσοστό 34%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 40% εάν υπολογιστούν και τα ραντεβού. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 22% και 33% για την ομάδα 25 έως 29 ετών, 11% και 20% για την ομάδα 18 έως 25 ετών.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος των κατ’ οίκον εμβολιασμών μέσα στις επόμενες ημέρες, που δρομολογείται και τύποις με την ψήφιση σήμερα στη Βουλή των σχετικών κανονιστικών διατάξεων. Όπως εξήγησε, με την έκδοση του ΦΕΚ θα γίνει πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους γιατρούς του προγράμματος και να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον. Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό σε κάθε περίπτωση, αλλά για τον πολίτη θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε γενικές γραμμές τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, ή έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή έχουν βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, όπως πχ νόσο Αλτσχάιμερ.

Σχετικά Άρθρα
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους - Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους – Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ - Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
«Το σώμα σου σε καλεί - σήκωσέ το» - Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
«Το σώμα σου σε καλεί – σήκωσέ το» – Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Μίνα Γκάγκα: Τι απαντά για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν δούμε συμπτώματα
Μίνα Γκάγκα: Τι απαντά για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν δούμε συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του