Ποια “προνόμια” θα έχουν οι εμβολιασμένοι; Τι μας απαντά η Β. Παπαευαγγέλου

ποια-προνόμια-θα-έχουν-οι-εμβολιασμ

Μπορεί να περιμέναμε την κατάργηση των sms από τη Δευτέρα 3 Μαϊου, αλλά να μην ήρθε -θα περιμένουμε 15 μέρες περίπου ακόμα- αλλά από σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση.

Βέβαια, η λέξη-κλειδί προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας είναι ο εμβολιασμός και όπως είπε η παιδίατρος λοιμωξιολόγος κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ‘Σήμερα, είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμο και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία.”

Διαβάστε επίσης: Ποιο εμβόλιο συστήνει η Θεοδωρίδου στις εγκύους- Ούτε οι 40-44 μπορούν να επιλέξουν εμβόλιο

“Ο εμβολιασμός προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες¨, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Από κοινού και οι δύο Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργαζόμαστε τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια.

Σε ερώτηση του infowoman.gr ποια ακριβώς προνόμια θα έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις κάποιου εμβολίου, η κ. Παπαευαγγέλου μάς απάντησε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί πολύ επισταμένα με τις “ελευθερίες” των πολιτών που θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Για παράδειγμα, μας είπε η γιατρός, θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, χωρίς τη διεξαγωγή μοριακού ή rapid test, θα μετέχουν στις ανοιχτές μορφές διασκέδασης, σε θέατρα, συναυλίες, σε εσωτερικούς χώρους, όταν θα ανοίξουν και όλα αυτά χωρίς τεστ. Βέβαια, μένει θα διευκρινιστεί επίσης τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας για τους εμβολιασμένους.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις διεθνώς

Τι θα γίνει όμως με τις μετακινήσεις στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως; Οι εμβολιασμοί αυξάνονται ανά τον κόσμο και τα διαφορετικά στάνταρ εγκρίσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μια διαφορικότητα όπου, αναλόγως με το εμβόλιο του καθενός, θα μπορεί να επισκέπτεται και να εργάζεται σε συγκεκριμένες χώρες.

Με την επιστροφή των παγκόσμιων μετακινήσεων μετά την πανδημία, αρκετοί πολίτες ανακαλύπτουν πως η επιλογή του εμβολίου τους θα προσδιορίσει και τις τοποθεσίες που θα μπορούν να επισκεφτούν. Η ΕΕ ήδη σχεδιάζει να επιτρέψει τις καλοκαιρινές μετακινήσεις σε όσους Αμερικανούς έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν λάβει το “πράσινο φως” από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Αυτό σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι με εμβόλια των κινεζικών φαρμακευτικών όπως Sinovac Biotech και Sinopharm Group Co. Ltd., μάλλον θα παραμείνουν “αποκλεισμένοι” στο εγγύς μέλλον, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο και τον τουρισμό.

Σχετικά Άρθρα
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
"Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;" Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
“Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;” Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη νόσηση και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη καραντίνα και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ (PCR)
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid τεστ (PCR)
"Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα" - Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί
“Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα” – Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του