Ποια είναι η διάρκεια των αντισωμάτων μετά από νόσηση covid-19 ή εμβολιασμό;

ποια-είναι-η-διάρκεια-των-αντισωμάτων

“Ένα συνηθισμένο ερώτημα το οποίο επηρεάζει και πολύ σημαντικές αποφάσεις, είναι η άγνωστη διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα μετά από τη φυσική λοίμωξη και από τον εμβολιασμό”, απαντά η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Μέχρι σήμερα αναφερόμαστε σε μικρή πιθανότητα επαναλοίμωξης, μάλλον σε σπάνια πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των πρώτων 3 μηνών και οι ορολογικές μελέτες ανέφεραν προστασία με τα εξουδετερωτικά αντισώματα διάρκειας 5 μηνών, 7 μηνών. Με την πρόοδο του χρόνου, βέβαια, βγαίνουν εργασίες οι οποίες επιμηκύνουν το διάστημα της προστασίας.

Πριν λίγες όμως ημέρες προδημοσιεύτηκε στο BMJ μία πολυκεντρική μελέτη. Προέρχεται από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας και του Στρασβούργου, με τίτλο «Τα αντισώματα του SARS-CoV-2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης».

Διαβάστε επίσης: Έξι νέοι Έλληνες επιστήμονες βραβεύονται για το υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο τους

Η μελέτη, και είναι σημαντικό, είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 άτομα που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν.

Μελετήθηκε η κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες, την πρωτεΐνη Spike S και το πυρινοκαψίδιο, η πρωτεΐνη N.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης.

Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα από την φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις, όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό.

Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου αποτέλεσε, προκάλεσε μάλλον, εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. Εξουδετερωτικά αντισώματα, μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς, όπως λέμε, εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις, ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας που γινόταν παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο, με τα εξουδετερωτικά αντισώματα, δίνει αποτελέσματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι πολύ.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες και από τη χώρα μας, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αυτό ήταν και το κίνητρο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει και να υπενθυμίσω ότι οι αρχικές συστάσεις ήταν μετά τη νόσηση να γίνουν δύο δόσεις εμβολίου.

Επομένως, η τωρινή σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης.

Έτσι, δύο επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί για τους εμβολιασμούς, δηλαδή ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο αφού καταργείται η αποτελεσματικότητά του με τις μεταλλάξεις, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν.

Να θυμηθούμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι σήμερα μας έχουν απασχολήσει.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%b7%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%cf%8c0
Καρκίνος νεφρού: Ένας σιωπηλός δολοφόνος – Σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά
%ce%b2%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd0
Βία κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακή βία: Ας μην μείνει αναξιοποίητο κανένα από τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας
%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b70
Διατήρηση γονιμότητας: Πότε είναι η “Η Σωστή Στιγμή!”;
%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%89%cf%87%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%850
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη της ασθένειας που απειλεί με τύφλωση
%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b10
Χωρίς ενημέρωση σήμερα από το υπ. Υγείας – Για ποιο λόγο
%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-johnson-johnson-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%ac%cf%840
Λινού: Όχι στο Johnson & Johnson για τις γυναίκες κάτω των 50 – Ποια εμβόλια να προτιμούν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του