Πνευμονική Υπέρταση: Ο ύπουλος εχθρός που προσβάλλει όλες τις ηλικίες – Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν

πνευμονική-υπέρταση-ο-ύπουλος-εχθρός

Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης είναι μια ετήσια παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης για την Πνευμονική Υπέρταση, μια σοβαρή κατάσταση που προσβάλλει τους πνεύμονες και την καρδιά.

Στις 5 Μαΐου, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Παγκόσμια Hμέρα Πνευμονικής Υπέρτασης, με στόχο τη βελτίωση στην έγκαιρη διάγνωση που συχνά καθυστερεί, τη θεραπεία και την φροντίδα και τελικά στον Εορτασμό της Ζωής των Ανθρώπων που ζουν με αυτή.

Η Πνευμονική Υπέρταση, προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων.

«Η Πνευμονική Υπέρταση Δεν Έχει Σύνορα» – Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, το 2022

Προσβάλει Άτομα Όλων των Ηλικιών σε όλο τον Πλανήτη

Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν, ενώ από την σπάνια μορφή της, την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση περίπου 50-55 άτομα ανά εκατομμύριο.

Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: Δύσπνοια, Ζαλάδα, Κόπωση, Μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη και πιθανά λιποθυμική τάση ή λιποθυμία στην άσκηση ή τη δραστηριότητα.

Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι Πνευμονικής Υπέρτασης:

1. Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (π.χ. ιδιοπαθής, κληρονομούμενη, σχετιζόμενη με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες ή νοσήματα του συνδετικού ιστού).

2. Πνευμονική υπέρταση λόγω Αριστερής καρδιοπάθειας (στα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη αποτελεί συχνή επιπλοκή αριστερής καρδιοπάθειας η οποία αφορά σε περίπου 25 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως).

3. Πνευμονική υπέρταση λόγω παθήσεων των πνευμόνων (διαμονή σε υψηλό υψόμετρο που αφορά περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση ή διαταραχές ύπνου είναι κάποια από τα υποκείμενα νοσήματα αυτής της κατηγορίας).

4. Πνευμονική υπέρταση λόγω θρόμβων στα αγγεία των πνευμόνων (σπάνια αλλά προοδευτικά επιδεινούμενη χρόνια θρομβο-εμβολική πνευμονική υπέρταση αφορά σε περίπου 5%-7% αυτών με ιστορικό Πνευμονικής Εμβολής)

5. Πνευμονική υπέρταση λόγω αιματολογικών ή άλλων χρόνιων νοσημάτων (π.χ αιμολυτικά σύνδρομα, μεταβολικά νοσήματα, σαρκοείδωση κλπ)

Όλοι αυτοί οι τύποι Πνευμονικής Υπέρτασης προσβάλουν τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά σε πρώιμο θάνατο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ αυτών και παιδιά, μπορεί να αναπτύξουν κάποιο τύπο Πνευμονικής Υπέρτασης.

Χρειάζεται επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας αδιάγνωστος ασθενής. Ο χρόνος μετράει για τους ασθενείς καθώς τα πρώτα συμπτώματα είναι ήπια και κοινά με άλλες παθήσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων

Για την Ομάδα Εργασίας Φυσιολογίας & Παθοφυσιολογίας του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονικής Κυκλοφορίας- Αποκατάστασης, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Οι Συντονίστριες

Ιωάννα Μητρούσκα, MD, PhD, MSc

Αφροδίτη Μπούτου, MD, PhD, MSc

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των χεριών: Ελάτε να κάνουμε μία χρήσιμη επανάληψη στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε

Υπ. Υγείας: Οι πολίτες αποκτούν προσωπικό γιατρό δικής τους επιλογής δωρεάν – 6.000 προσλήψεις το 2022

Δες πώς η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση

Σχετικά Άρθρα
Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε σην Ελλάδα
Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε σην Ελλάδα
Τι φοβίζει τους ειδικούς ενώ αυξάνονται τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» σε Β. Αμερική και Ευρώπη
Τι φοβίζει τους ειδικούς ενώ αυξάνονται τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» σε Β. Αμερική και Ευρώπη
Αυτά είναι τα δύο νοσήματα που θα προσβάλλουν πολλούς Έλληνες τα επόμενα χρόνια!
Αυτά είναι τα δύο νοσήματα που θα προσβάλλουν πολλούς Έλληνες τα επόμενα χρόνια!
Γ. Μαγιορκίνης για «ευλογιά των πιθήκων»: Πόσο ανησυχούμε και τι ρόλο παίζουν οι σεξουαλικές επαφές
Γ. Μαγιορκίνης για «ευλογιά των πιθήκων»: Πόσο ανησυχούμε και τι ρόλο παίζουν οι σεξουαλικές επαφές
«Ενημέρωση, Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πλεονεκτήματα» - Με επιτυχία στέφθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα
«Ενημέρωση, Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πλεονεκτήματα» – Με επιτυχία στέφθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα
Δείτε τι θα ανακοινωθεί σε λίγο για τη χρήση της μάσκας - Πού θα τη φοράμε και το καλοκαίρι και σε ποια μέρη θα την πετάξουμε
Δείτε τι θα ανακοινωθεί σε λίγο για τη χρήση της μάσκας – Πού θα τη φοράμε και το καλοκαίρι και σε ποια μέρη θα την πετάξουμε

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του