Περιορίζεται σημαντικά η αντιβίωση για τη θεραπεία κολπίτιδας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

περιορίζεται-σημαντικά-η-αντιβίωση-γ

Ένα σημαντικό άρθρο του Δρος Γιώργου-Μάριου Μακρή, Ειδικού Γυναικολόγου-Ογκολόγου MD, PhD, MSc, πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO) και Διευθυντή Γυναικολόγου στην Ευρωκλινική Αθηνών, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Multiple Sclerosis and Related Disorders με τίτλο «Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση ναταλιζουμάμπης σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας», ενώ εντάχθηκε και στην παγκόσμια ιατρική βιβλιοθήκη Pub Med.

Το άρθρο, αναφέρεται σε σύγχρονη μελέτη που αναμένεται να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, λόγω της μεθόδου που εφαρμόζει ο Δρ. Μακρής στην αντιμετώπιση της χρόνιας κολπίτιδας στις ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και οι οποίες κάνουν θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Στη μελέτη, περιγράφεται κλινική περίπτωση 26χρονης γυναίκας ασθενούς με από 4ετίας σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία στη διάρκεια μακρόχρονης θεραπείας της, παρουσίασε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, με τα ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν (αίσθηση καύσου, πόνο στη συνουσία, δύσοσμες εκκρίσεις κλπ).

Όπως είναι γνωστό, η συνήθης θεραπεία της κολπίτιδας περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα. Η μέθοδος του κ. Μακρή συνίσταται στην περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, ενώ παράλληλα χορηγούνται προβιοτικά σε συνδυασμό με υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών (χρήση προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ, σχολαστική τοπική καθαριότητα και στέγνωμα της περιοχής από υγρασία). Δύο χρόνια μετά, η ασθενής δεν ξαναπαρουσίασε κολπίτιδα κι συνεχίζει να τηρεί τα προληπτικά αυτά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια θεραπεία με προβιοτικά και τήρηση κανόνων υγιεινής θα μπορούσε να απαλλάξει συνολικά τις γυναίκες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες και ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλου νοσήματος.

Σχετικά Άρθρα
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε - Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε – Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID - Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID – Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Δείτε τους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Δείτε τους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ένας 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων στη Λάρισα
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ένας 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων στη Λάρισα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του