Παπαευαγγέλου: “Ανησυχούν ειδήσεις για κυκλοφορία των πολιτών – Εξαρτάται από τον καθένα μας πώς θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές”

παπαευαγγέλου-ανησυχούν-ειδήσεις-γ

“Ανησυχούν όμως ειδήσεις, όπως παραδείγματος χάριν ότι μέχρι εχθές το βράδυ μετά τις 9, 1 εκατομμύριο συμπολίτες έστειλαν sms για να βγουν έξω να ασκηθούν και επίσης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η έξοδος των Αθηναίων την Παρασκευή προς την επαρχία”, τόνισε κατά τη χθεσινή ενήμερωση του υπουργείου Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Πρέπει να τονιστεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε τις επόμενες μέρες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις με λιγότερα κρούσματα μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Καθ. Κ. Τριανταφυλλίδης: “Τέσσερις οι μεταλλάξεις του ιού στην Ευρώπη – Δύο πολύ μεταδοτικές και στην Ελλάδα”

Εφιστώ λοιπόν την προσοχή όλων αυτών που πήγαν στην εξοχή, όπου σίγουρα το lockdown κοντά στη φύση θα είναι πολύ καλύτερα ανεκτό και δεν τους αδικώ, να δείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν άσκοπες συναθροίσεις ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Θυμίζω ότι η χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους είναι επιβεβλημένη. Σε αντίθετη περίπτωση φοβάμαι ότι θα δούμε νέα διασπορά του ιού και αύξηση των κρουσμάτων.

Ιδιαίτερη σημασία κατά την διάρκεια αυτού του δεύτερου lockdown δίνεται στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης χρονίως νοσούντων, χρονίως πασχόντων.

Τα τακτικά ιατρεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Και θέλω να τονίσω και να διαβεβαιώσω, ότι τα ιατρεία και τα Νοσοκομεία είναι ασφαλή. Εκεί τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας με την υψηλότερη δυνατή σχολαστικότητα και οι πολίτες με χρόνια νοσήματα ή μη, δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους.

Πολλά είναι τα παραδείγματα από την προηγούμενη άνοιξη για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που απέφευγαν να επισκεφτούν το γιατρό τους, λόγο φόβου μην κολλήσουν COVID. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύτηκε μια βρετανική μελέτη στο JAMA που έδειξε ότι κατά την διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος αυξήθηκαν σε κέντρα του Λονδίνου σημαντικά οι επιπλοκές κύησης, όχι λόγω λοίμωξης COVID των εγκύων γυναικών αλλά επειδή αυτές φοβόντουσαν να επισκεφτούν το γιατρό τους.

Ως παιδίατρος δε, κάνω επιπλέον έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την απαραίτητη παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και βρεφών και βέβαια την έγκυρη χορήγηση του βασικού τους εμβολιασμού.

Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, ήδη σήμερα, βέβαια είναι Δευτέρα, ο αριθμός της Θεσσαλονίκης ήταν μειωμένος. Στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες σας θυμίζω είχαμε lockdown λίγες μέρες νωρίτερα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση νοσηλευόμενων ασθενών. Αντίθετα, δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες.

Κλείνοντας, καταλήγω ότι φαίνεται ότι από τον καθένα από εμάς ξεχωριστά και από όλους μαζί εξαρτάται πώς θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές αλλά και το 2021.”

Σχετικά Άρθρα
Παράτηση συνταγών και παραπεμπτικών - Έως πότε
Παράταση συνταγών και παραπεμπτικών – Έως πότε
Μ. Γκάγκα: "Για πρώτη φορά θα γίνει κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19"
Μ. Γκάγκα: “Για πρώτη φορά θα γίνει κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19”
Τι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νέες γυναίκες;
Τι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νέες γυναίκες;
Β. Παπαευαγγέλου: "Υπάρχουν θάνατοι και από την Omicron πλέον"
Β. Παπαευαγγέλου: “Υπάρχουν θάνατοι και από την Omicron πλέον”
%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-covid-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b90
Ξεκινά η διάθεση χαπιών για COVID στο σπίτι
Απόσυρση του μέτρου για συνταγογράφηση μόνο από δημόσιες δομές για τους ανασφάλιστους, ζητά ο ΠΙΣ
Απόσυρση του μέτρου για συνταγογράφηση μόνο από δημόσιες δομές για τους ανασφάλιστους, ζητά ο ΠΙΣ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του