Πανελλαδική έρευνα για τον καρκίνο – Υψηλό ποσοστό δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

πανελλαδική-έρευνα-για-τον-καρκίνο-υ

Τρεις σημαντικές και ευοίωνες ειδήσεις παρουσιάστηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο.

Η πρώτη είναι η μεγάλη δωρεά της κ. Μαριάνας Λάτση με την οποία η προέκταση του ξενώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και υψηλού επιπέδου κέντρο ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το Κέντρο θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Θεαγένειο νοσοκομείο, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Η δεύτερη ευχάριστη είδηση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες με σεμνότητα και επιμονή ήδη έχουν πραγματοποιήσει περίπου 85.000 δωρεάν μαστογραφίες σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, χάρις τη στήριξη της ΚΕΔΕ και ευγενικών ιδιωτικών εταιρειών, όπως είναι η Estee Lauder. Η ευγνωμοσύνη σε τέτοιου είδους κοινωνικές συνεισφορές είναι αυτονόητη στάση όλων μας.

Η τρίτη ευχάριστη είδηση είναι πως επιτέλους φαίνεται να εφαρμόζονται οι περιοριστικές του καπνίσματος διατάξεις και πως η κυβέρνηση έχει θέσει τα θέματα πρόληψης στις προτεραιότητες της. Νομίζουμε, όμως, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες είναι κάτι που πρέπει να θεσπιστεί σύντομα πριν την έλευση του καλοκαιριού.

Αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος παρουσίασε τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που διεξήγαγε τον Ιανουάριο η Kappa Research για λογαριασμό της ΕΑΕ, έρευνα που στηρίχθηκε σε ανάλογη που πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου σε 20 χώρες. Η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90%) έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ασθενή, είτε του οικογενειακού είτε του φιλικού ή του κοινωνικού του περίγυρου. Επίσης η πλειοψηφία του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης σε αυτήν της νόσου. Ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων ποσοστών στη διεθνή έρευνα.

Παράγοντες κινδύνου

Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερεις πρώτες θέσεις οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%).

Προληπτικά μέτρα

Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση την κατανάλωση υγιεινής τροφής(37%), την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος(35%), την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%) και τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους. Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV (4%) και η υποβολή σε τακτικό προληπτικό έλεγχο(12%). Ακόμα χειρότερη είναι η διαπίστωση πως ένα ποσοστό αρκετά υψηλό δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%).

Αυτά τα αποτελέσματα μας οδηγούν στην ανάγκη προσαρμογής των παρεμβάσεών μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων προληπτικών ελέγχου. Επίσης άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη για σωστό σωματικό βάρος, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και εμβολιασμού ενάντια στην ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV.

Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση

Σ’ ό,τι αφορά το τι ζητούν από την κυβέρνηση οι πολίτες, στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται το να φροντίσουν αυτές να γίνουν οι υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%), να κάνουν επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%), να βελτιώσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%), να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.. (33%) και να ενισχύσουν την έρευνα ( 32%).

Οι απαιτήσεις αυτές είναι ίδιες για χώρες του επιπέδου της χώρας μας και δείχνουν την αγωνία για επίτευξη μία καλύτερης ποιότητας και ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Τέλος η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (89%) εκτιμά την ατμοσφαιρική ρύπανση ως σίγουρο ή μάλλον σοβαρό παράγοντα για την πρόσκληση καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενισχύοντας τη θέση της ΕΑΕ για μέτρα που θα την περιορίζουν ( όπως να σταματήσει η καύση ξύλων, να τερματιστεί η ντιζελοκίνηση κ.ά.).

Η Γεν. Γραμματέας της ΕΑΕ κ. Κορδιολή προέβη σε μία ανασκόπηση και μία αναφορά στις παλαιότερες σχετικές έρευνες που είχε διεξάγει η αντικαρκινική εταιρεία και επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών. Επεσήμανε δε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της εταιρείας ,αλλά και όλων των δυνάμεων στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Στη συνέχεια ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. και Β. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η ΕΡΤ στην ΕΑΕ παραχωρώντας της το αρχείο των θεατρικών έργων της, έτσι που αυτή να τα προωθήσει με MP3 σε κάθε ασθενή την ώρα που κάνει την χημειοθεραπεία του για να μπορεί να περνά όσο πιο ευχάριστα γίνεται τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο. Μέσα από του υψηλού επιπέδου ακρόαση κλασικών θεατρικών αριστουργημάτων η ΕΑΕ εκτιμά ότι θα βοηθηθεί να πραϋνθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, γι΄ αυτό και συνεχάρη την ΕΡΤ Α.Ε. για την ευαισθησία που έδειξε.

Ευχάριστη έκπληξη κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε η παρέμβαση της κ. Αγγελικής Ανδρέου της Estee Lauder, που όταν ο πρόεδρος της ΕΑΕ αναφέρθηκε στο στόχο να εφοδιαστούν όλα τα χημειοθεραπευτικά τμήματα της χώρας με αυτά τα MP3 όσο φτάνουν τα οικονομικά μας, η οποία εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας της να συνεισφέρει στην  αγορά τους, γεγονός που χειροκρότησαν οι παρευρισκόμενοι.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου ΠΑΡΗΣΥΑ, και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕ, ομ. Καθηγήτρια Ιωάννα Σιαφάκα, αναφέρθηκε με φόρτιση στην αποδυνάμωση των ιατρείων πόνου και ανάδειξε την περίπτωση μεγάλης επαρχιακής πόλης όπου η στενότητα σε αναισθησιολόγους οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του ιατρείου πόνου (του μοναδικού στο νόμο) για να εξυπηρετηθεί η λειτουργία των χειρουργείων. Ανέφερε δε πως μεγαλεπήβολα σχέδια με τον επιθετικό προσδιορισμό «εθνικά» με την πολυπλοκότητα και το μεγάλο εύρος τους δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν λύνουν προβλήματα. Αντίθετα η χώρα έχει ανάγκη από αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών, στήριξη και αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και προσεκτικά βήματα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών που είναι η παρηγορική – υποστηρικτική φροντίδα. Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα η ΠΑΡΗΣΥΑ και η ΕΑΕ θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες μίας ρεαλιστικής πολιτικής για αυτόν τον τομέα ογκολογικής μέριμνας.

Τέλος ο Δ/ντής του Κέντρου για την υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία της ΕΑΕ κ. Ντίνος Ιωάννης παρουσίασε το καινοτόμο πρόγραμμα για την ολιστική φροντίδα στους έφηβους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, ένα πρόγραμμα που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην περίθαλψη μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

Σχετικά Άρθρα
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας - Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας – Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
«Ανάσα Ζωής»: Παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα
«Ανάσα Ζωής»: Παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του