Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019 – Στόχος η πρόληψη της αυτοκτονίας

παγκόσμια-ημέρα-ψυχικής-υγείας-2019-στό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί. Μπορεί να είναι ο κυρία που κάθεται δίπλα σου με το βλέμμα στο άπειρο, ο ηλικιωμένος κύριος που κάθεται όλη μέρα στο μπαλκονάκι του με σκυφτό κεφάλι, το παιδί στο σχολείο που το κοροιδεύουν και το χτυπούν οι συμμαθητές τους για πλάκα. Πόσο πιο καλά θα ήταν όλα αν μπορούσες να τους πεις και να τους πείσεις ότι χρειάζονται βοήθεια. Μια βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζεσαι κι εσύ η ίδια.

Είναι καλό να καταλάβουμε ότι δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια. Το αντίθετο μάλιστα. Σε κάθε περίπτωση που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας. Δεν είναι ντροπή, δεν θίγεται η περηφάνεια μας. Ιδίως όμως όταν φορά την υγεία μας, την ψυχική μας υγεία.

Παραθέτουμε παρακάτω τα λόγια ενός γιατρού, του Μάνου Καρρά, ειδικευόμενου Ακτινολογίας, στο ΚΑΤ, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι όπως άγγιξαν εμάς, θα αγγίξουν κι εσένα. Από κει και έπειτα, η ενσυναίσθηση πυ θα προκύψει θα κάνει τη δουλειά της, όπου και όταν χρειαστεί.

“Πριν μερικά χρόνια, μήνες πρίν προσληφθώ εγω στο ΚΑΤ, ενα νεό παιδί, ιατρός – ειδικευόμενος ακτινολόγος στο τμήμα μας, ΕΧΑΣΕ την ζωη του (και λέω ”έχασε” διότι το να αυτοκτονείς είναι ήττα σε μια άνιση μάχη με την κατάθλιψη) για λόγους που στους υπόλοιπους θα φαινόντουσαν ”όχι και τοσο σημαντικοι”…

Η κοινωνία μας πλέον δεν ειναι μονο ΑΝΑΛΓΗΤΗ σε τετοιες περιπτώσεις, αλλα επισης ΦΟΒΙΚΗ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗ! Η κατάθλιψη, οι ψυχικές νόσοι γενικότερα, ΔΕΝ κολλάνε, ΔΕΝ μεταδίδονται, και τις περισσοτερες φορές ΔΕΝ κληρονομούνται! Και όμως ανθρωποι που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη, αντί να τους «αγκαλίαζουμε» (με, και χωρίς εισαγωγικά) τους απωθούμε, τους περιθωριοποιούμε και τους παρατάμε ΜΟΝΟΥΣ να παλεύουν έναντι σε κάτι που σίγουρα δεν το αξίζουν.

Και δεν μιλάω μόνο για τους βαριά ψυχικά νοσούντες, αλλά για αυτούς που ΤΟΛΜΑΝΕ να πάσχουν απο ”ελαφρύτερες” παθήσεις όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες κ.ά.

Το ψυχικά νορμάλ;

Εν τέλει, οποιοσδήποτε δεν ακολουθάει τα σημερινά πρότυπα της ”ψυχολογικής νόρμας” (τελικά ας μου απαντήσει κάποιος τι εστι νορμαλ) τον πετάμε στον Καιάδα ως άλλοι (ψευτο-)Σπαρτιάτες για να μην ”λερώσει” το επικοινωνιακό και κοινωνικό μας ιματζ (?)!

Τελικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος τι είναι πιο ”άρρωστο”, οι ψυχικά νοσούντες που ΔΕΝ διάλεξαν να είναι σε αυτή την κατάσταση ή αυτοί που ΔΙΑΛΈΓΟΥΝ να σκεφτονται με αυτόν τον τρόπο για αυτούς…

Δεν τον γνώρισα ποτε απο κοντά τον Β., ίσα ίσα το όνομα του ξέρω, αλλά σήμερα, έχοντας περπατήσει σε καποια πράγματα (επαγγελματικά και προσωπικά) με τα δικα του παπούτσια, ισως μπόρω να καταλάβω και να νιώσω κάποιους απο τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτό το σκοτεινό μονοπάτι…

Ας αποκτήσουμε λιγο ενσυναίσθηση, ας γίνουμε λίγο περισσότερο ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ας καταλάβουμε οτι, όπως έγραφε και το βίβλιο της ψυχιατρικής πρωτη-πρωτη σελίδα ”Ουδείς ψυχολογικά υγιής”. Μια πρόταση που αν το καλοσκεφτείς έχει ΠΟΛΎ βαθύ νόημα.”

Πριν μερικά χρόνια, μήνες πρίν προσληφθώ εγω στο ΚΑΤ, ενα νεό παιδί, ιατρός – ειδικευόμενος ακτινολόγος στο τμήμα μας,…

Gepostet von Μανος Καρρας am Donnerstag, 10. Oktober 2019

Σχετικά Άρθρα
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Επηρεάζει ο COVID-19 την ανδρική γονιμότητα;
Επηρεάζει ο COVID-19 την ανδρική γονιμότητα;
Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling για τον ακριβή εμβολισμό όγκων
Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling για τον ακριβή εμβολισμό όγκων
%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-johnson-johnson-medtech-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%830
Διπλή διάκριση για την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας
 Β. Κικίλιας: "Είμαι πολύ χαρούμενος για το παιδί. Η απόφαση ήταν της Τζένης"
 Β. Κικίλιας: “Είμαι πολύ χαρούμενος για το παιδί. Η απόφαση ήταν της Τζένης”
Μα, επιτέλους, πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου για να είμαι ασφαλής;
Μα, επιτέλους, πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου για να είμαι ασφαλής;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του