Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ελληνίδες που ξεχωρίσαμε για τη δράση τους – Μιλήσαμε με την Ελένη Αντωνιάδου της NASA!

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%800

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα ιδιαίτερη για το γυναικείο φύλο σε όλο τον κόσμο. Ένας εορτασμός – φόρος τιμής στον αγώνα των γυναικών για τυπική ισονομία και ουσιαστική ισότητα, δικαιώματα που αυτονόηταν θα έπρεπε να απολαμβάνουν.

Με εφαλτήριο αυτή την ημέρα πολλά θα ακουστούν για το ρόλο της γυναίκας σήμερα, εν πολλοίς όμως θα παραμείνουν ευχολόγια. Εμείς στο infowoman.gr θέλοντας να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να ακολουθούν συγκεκριμένες νόρμες, αποφασίσαμε να αναδείξουμε τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο τη γυναίκας στην κοινωνία. Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας, φιλάνθρωπος, μα πάνω απ όλα ΓΥΝΑΙΚΑ!

Πέντε σύγχρονες γυναίκες, που η κάθε μία δίνει το δικό της αγώνα στον τομέα δράσης που έχει επιλέξει. Η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, μεταφράστρια, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων, η Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, η Γιώτα Δηλέ, μητέρα SOS στα παιδικά χωριά SOS και η Ντένια Φραγκιά, η οποία επισκέφθηκε την Κένυα για να παρέχει ανθρωπιστικό έργο σε γυναίκες και παιδιά Μασσάι και η Βαρβάρα Καλογεροπούλου – Μεταλληνού, Διδάκτωρ Θεολογίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά»μάς μιλούν για την απόφασή τους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους!

Ελένη Αντωνιάδου: Ερευνήτρια Αναγεννητικής Ιατρικής και Βιοαστροναυτικής

Είναι μόλις 28 ετών, αλλά έχει καταφέρει ήδη να κάνει την διαφορά στον τομέα της Ιατρικής, να εργαστεί στη NASA, να μπει στην λίστα του Forbes «των 30 κάτω των 30» στον τομέα της Υγείας και να ιδρύσει την start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές». Και όχι μόνο. Το 2013, ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας. Η Ελένη Αντωνιάδου σήμερα είναι ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγελματός της είχε να αντιμετωπίσει και πολλά στερεότυπα. Ας δούμε τι μας λέει η ίδια για τα όσα κλήθηκε να φέρει σε πέρας, αλλά και για τα όσα εύχεται και περιμένει για το μέλλον!

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτά τα δύσκολα και εξεζητημένα αντικείμενα, ειδικά για τα δεδομένα της Ελλάδας;

Η διεπιστημονική φύση της πορείας μου στην αναγεννητική και τη διαστημική ιατρική ήταν ένα συνονθύλευμα τόλμης, περιέργειας και αφέλειας να καταπιαστώ με ερωτήματα που με μάγευαν από μικρή αλλά η επίλυσή τους είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και σχεδόν αψηφούν την κοινή λογική (όπως η αναγέννηση τεχνητών οργάνων, η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αποίκηση του πλανήτη Άρη, η δημιουργία ρομποτικών τηλε-χειρουργικών μηχανημάτων, η θεμελίωση βιοτράπεζας για νέα είδη βλαστικών κυττάρων κ.τ.λ.). Με κινητοποιεί η δυνατότητα να υπάρξει πρόοδος μέσω της επιστήμης σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αυτό της έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις και στην καταπολέμηση του παραεμπορίου οργάνων σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Υπάρχει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις θετικές επιστήμες. Εσείς το καταρρίπτεται. Κινείστε σε ένα διεθνές πλαίσιο όσον αφορά την επιστήμη σας, συναντάται κι εκεί μια προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες επιστήμονες;

Θεωρώ ότι είναι δύσκολο για την κάθε γυναίκα που φιλοδοξεί να εδραιώσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία στον χώρο των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας που παραδοσιακά αποτελούν ένα επαγγελματικό μονοπάτι αυξημένων αντιστάσεων. Πιστεύω όμως ότι κάθε γυναίκα πρέπει να εστιάσει την ενέργειά της στο να καλλιεργήσει την ταυτότητά της και τις αξίες που πρεσβεύει, για να αποτελεί η ίδια το φίλτρο της απέναντι στα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Πώς είναι να πραγματοποιείται ένα παιδικό όνειρο, αυτό του να εργάζεστε στη NASA και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία;

Τα όνειρά μας είναι τα παιδιά της τόλμης μας και σίγουρα αποτελεί εφαλτήριο για μια συνεχή εξέλιξη και ένα δέλεαρ για να βρω το κουράγιο να πάρω ρίσκα και πρωτοβουλίες ακόμα και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον μου.

Δεν ήμουν όμως ποτέ εμμονική με την κατάκτηση ενός στόχου, γιατί πιστεύω πως ο κυνισμός της στοχοθεσίας αποξηραίνει κάθε εμπειρία εις βάρος του να είμαστε ανθρώπινα ευάλωτοι και να αποδεχόμαστε με γενναιότητα και τις αποτυχίες μας.

Το να επιχειρείς κάτι ανεξάρτητα από την επιτυχία του είναι ήδη μια σημαντική επιτυχία από μόνη της.

Πιστεύετε ότι οι τωρινές γενιές και οι επόμενες θα καταφέρουν να ανατρέψουν τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους με την έλευση σ’ αυτούς περισσότερων γυναικών;

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει υπολογιστεί ότι θα πλησιάσουμε την ισότητα των φύλων σε όλες τις κομβικές θέσεις στην κοινωνία μας το 2133. Η δέσμευση για την ισότητα των φύλων μπορεί να πυροδοτήσει μια ασυνήθιστη και απεριόριστα προσοδοφόρα «έξαρση»  της πνευματικής περιέργειας,  που θα συνδιαμορφώσει και θα καθορίσει το μέλλον. Και είναι ειδικά σε αυτούς τους καιρούς των «διασπαστικών» ιδεών και των υπέρογκων προκλήσεων, που η καινοτομία και η φρέσκια σκέψη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Η ισότητα των φύλων είναι μείζονος σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν οι μισοί από εμάς μένουμε πάντα πίσω.

Έχετε κάνει πολλές σπουδές και έχετε βραβευθεί για τη δουλειά σας και το νεαρό της ηλικίας σας το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό ως γεγονός. Περιμένατε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο τόσο νωρίς και ότι θα αποτελείτε πρότυπο για τα κορίτσια που θέλουν να ξεπεράσουν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα αντικείμενα με τα οποία πρέπει ή δεν πρέπει να καταπιάνεται μια γυναίκα;

Κάνω τα νηπιακά μου βήματα στο χώρο της έρευνας και φυσικά μου δίνει πολύ κουράγιο κάθε επιβράβευση γιατί είναι ένας δρόμος ισχυρών αντιστάσεων. Προσωπικά ανυπομονώ για τη στιγμή που μια γυναίκα επιστήμονας, μηχανικός, τεχνολόγος, επιχειρηματίας, αστροναύτης, ή μια γυναίκα πρωθυπουργός δεν θεωρείται κοινωνική κατάκτηση.

Όμως επίσης πιστεύω πως η μοίρα μας, ως γυναίκες θα αλλάξει όταν αρχίσουμε να δείχνουμε υποστήριξη, ενθάρρυνση και καλοσύνη η μία στην άλλη. Τότε θα μπορούμε να ευελπιστούμε ότι οι κοινωνίες στις οποίες ζούμε θα «λάβουν το σύνθημα» και θα ακολουθήσουν. Αντί να κατηγορούμε εξωγενείς δυνάμεις ή τον αντρικό πληθυσμό ίσως είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε από αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε: τις δικές μας συμπεριφορές.

Είστε συν-ιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές» (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα. Τι ακριβώς είναι αυτή η start-up, πότε και πώς αποφασίσατε να την ξεκινήσετε;

Κάθε πειραματική μέθοδος στην ιατρική χρειάζεται μια σειρά από μακροχρόνιες μελέτες καθώς και νομοθετικά και κανονιστικά πρωτόκολλα ώστε να εγκαθιδρυθεί ως μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική οδός. Εμείς βρισκόμαστε στα νηπιακά βήματα αυτής της προσπάθειας, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα εργαλεία της αναγεννητικής ιατρικής ώστε να επιταχύνουμε την πρόοδο των μελετών λαμβάνοντας υπόψιν τις ερευνητικές και δεοντολογικές ντιρεκτίβες των εκάστοτε αρχών.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα και πόσο κοντά είμαστε στο να συμβεί αυτό ευρέως; (Κάτι που θα λύσει πολλά προβλήματα για χιλιάδες ανθρώπους).

Έχουν πραγματοποιηθεί επεμβάσεις με τεχνητά όργανα χαμηλής παθοφυσιολογικής πολυπλοκότητας, ωστόσο για όργανα όπως η καρδιά, ο πνεύμονας και τα νεφρά βρισκόμαστε δεκαετίες μακριά με την τωρινή επιστημονική γνώση.

Νομίζω ότι ο χώρος της ιατρικής έρευνας επιτάσσει να έχουμε μεγάλη υπομονή, είναι ένας δρόμος με δυσθεώρητα βουνά που δεν αρκεί να ξέρεις να σκαρφαλώνεις πρέπει να έχεις την υπομονή και την προσήλωση να τα μετακινήσεις πετραδάκι-πετραδάκι.

Έχετε στόχους που θέλετε να υλοποιήσετε άμεσα; Τι είδους;

Ζω στο τώρα, και προσπαθώ να συνεισφέρω στις κλινικές μελέτες ή τις διαστημικές αποστολές που έχουν άμεση προτεραιότητα χωρίς να έχω μεγαλεπήβολα σχέδια για το επαγγελματικό μου μέλλον. Αλλά νομίζω ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων μας (επαγγελματικά και προσωπικά), από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να μας συντροφεύουν και μοιραία να αλληλο-εξελισσόμαστε. Προσπαθώ να έχω στη ζωή μου ανθρώπους που σέβομαι, θαυμάζω και με εμπνέουν για να εξελίσσομαι. Και εύχομαι να έχω πολλές τέτοιες ανθρώπινες σχέσεις που να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.

Τι θα λέγατε σε ένα κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με την Βιοϊατρική, την Νανοτεχνολογία, την Αναγεννητική Ιατρική και πιθανότατα, πιστεύει ότι είναι κάτι μη ρεαλιστικό; Εσείς τι λέγατε στον εαυτό σας σ’ εκείνη την ηλικία;

Πιστεύω ότι όταν ασχολείσαι με την έρευνα και τη διασπαστική καινοτομία σε πρωτοποριακά πεδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς ότι ίσως περάσεις το υπόλοιπο τη ζωή σου αντιμετωπίζοντας αποτυχίες και προβλήματα ενώ ή μεγάλη ανακάλυψη ίσως να μην έρθει ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Γιατί αυτό που μας κινητοποιεί είναι η διαδικασία της δημιουργίας προόδου, είναι ότι ονειρευόμαστε ότι θα ξαναεφεύρουμε το εκάστοτε πρόβλημα με έναν ευκολότερο τρόπο προσδίδοντας νέα γνώση ώστε μια διάνοια στο μέλλον να μπορέσει να το κατανοήσει και να το λύσει μέσα στη διάρκεια της δικής του ζωής, γιατί είναι τελικά θέμα συγκυριών και τύχης αν αυτή η διάνοια θα μπορούσε τελικά να είναι ένας από εμάς.

Θα έλεγα ότι όλα είναι εφικτά αν πιστέψει στον εαυτό της, αν έχει προσαρμοστικότητα και ψυχική δύναμη να δεχτεί τους πανωλεθριάμβους της επιστήμης και αν είναι έτοιμη να δουλέψει τόσο σκληρά που κανείς να μην μπορεί να την αμφισβητήσει.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του